web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van cola

De voedingswaarde van cola

De voedingswaarde van cola

Voedingswaardetabel van cola per 100 gram:

Per 100 ml Cola ADH* Cola light ADH*
kcal 41 2,05% 0 0,00%
Kj 176 2,10% 0 0,00%
Water (g) 90 4,50% 99 4,95%
Eiwit (g) 0 0,00% 0 0,00%
Koolhydraten (g) 10,4 4,00% 0 0,00%
Suiker (g) 10,4 0
Vet (g) 0 0,00% 0,96 0,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0 0
Vezels (g) 0 0,00% 0 0,00%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00% 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 1 0,10% 8 0,80%
Kalium (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Calcium (mg) 5 0,50% 5 0,50%
Fosfor (mg) 16 2,00% 16 2,00%
IJzer (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Jodium (ug) 0,00% 0,00%
Magnesium (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Koper (mg) 0,01 1,11% 0,01 1,11%
Selenium (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Zink (mg) 0 0,00% 0 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over cola
Cola is een populaire cafeïne- en koolzuurhoudende frisdrank die wereldwijd geconsumeerd wordt. Het recept van de donkerbruine drank is een van de best bewaarde geheimen, maar het bevat in ieder geval suiker, karamel, fosforzuur, cafeïne en smaakstoffen. Het is algemeen bekend dat het drinken van (veel) frisdrank niet goed is voor de gezondheid. Een glas van 250 ml bevat 6,5 suikerklontjes. Het hoge suikergehalte is zeer schadelijk voor de gezondheid, waardoor cola beter niet of met mate gedronken moet worden. In 1982 werd cola light geïntroduceerd in de VS. Hoewel deze drank geen suikers bevat, is het ook af te raden hier veel van te drinken. De zoetstoffen die worden gebruikt in cola light zijn omstreden.

Herkomst
Cola werd in 1886 ontwikkeld door Dr. John Pemberton, een Amerikaanse arts en apotheker. Dit deed hij naar aanleiding van een alcoholverbod in Atlanta. Ter vervanging van alcoholische dranken maakte hij een extract van de kolanoten en voegde hier suikerstroop aan toe.

Cocaïne in cola?
Hoewel de naam Coca-Cola doet vermoeden dat er cocaïne in zit, is dit niet het geval. Zuid-Amerikaanse cocabladeren zijn een belangrijk ingrediënt van Coca-Cola, maar deze bladeren zijn behandeld, waardoor ze geen cocaïne meer bevatten. De cocaïne uit de gedecocaïniseerde cocabladeren voor Coca-Cola worden doorverkocht voor gebruik als lokaal verdovingsmiddel (anestheticum) bij behandelingen door KNO-artsen. Het originele recept van chemist Pemberton bevatte wel cocaïne. Het werd dan ook in de markt gezet als medicijn tegen onder meer hoofdpijn en depressie.

Verkrijgbaar
Cola is vrijwel in iedere supermarkt, horecagelegenheid en drankautomaat te koop. De originele Coca-Cola wordt geproduceerd door The Coca-Cola Company. Dit bedrijf beheert wereldwijd meer dan 500 merken frisdrank. Naast Coca-Cola zijn er vele imitaties die het B-segment vormen. Pepsi Cola wordt gezien als een sub A-merk, maar smaakt volgens kenners toch écht anders dan de originele versie. Coca-Cola heeft ook al tientallen jaren een cola in het assortiment met kersensmaak. De verkrijgbaarheid van deze cola is gering.

Suiker
Een blikje cola van 330ml bevat 8 klontjes suiker. Een glas van 250ml bevat al gauw 6 klontjes suiker. Omdat veel mensen minder suiker willen gebruiken, heeft Coca-Cola vele varianten op de markt gebracht zoals Zero en Light, waarbij de suiker is vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Ook heeft Coca-Cola een versie met stevia-extract op de markt gebracht: ‘Cola Life’. Deze bevatte nauwelijks minder suiker, waardoor het geen zoden aan de dijk zette. Deze cola is inmiddels vrijwel nergens meer te koop.

Toepassing
Hoewel cola voornamelijk wordt geconsumeerd als drank zijn er inmiddels vele andere (huishoudelijke) toepassingen ontdekt. Cola is een goede roestverwijderaar. Net als in commerciële roestverwijderaars zit in cola fosforzuur. Zorg er wel voor dat je het voorwerp daarna goed schoonmaakt om plakkerige (suiker)vlekken te voorkomen. Cola kan ook werken als vlekverwijderaar uit textiel, vanwege de koolzuur en fosforzuren. Wanneer je cola combineert met een reinigingsmiddel kun je vaak hardnekkige vetvlekken verwijderen.

Wist je dat?

  • Cuba en Noord-Korea de enige landen zijn in de wereld waar cola niet officieel te verkrijgen is?
  • Cola in 1928 bij de Olympische Spelen in Nederland voor het eerst te koop was?
  • De pure kolanoot in veel West-Afrikaanse landen wordt gebruikt als opkikker en om hongergevoel te verdrijven?
  • Er op internet recepten zijn om zelf cola te maken met natuurlijke specerijen?
  • En er ook recepten zijn waarin cola wordt verwerkt in marinades?
  • Cola 8 gram cafeïne per 100 mg cola bevat, ten opzichte van 40 mg in koffie?
  • De kolanoot tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt wordt voor de productie van cola?
  • Het originele glazen coca-colaflesje de vorm van de kolanoot had?
  • De blikjes in het leven werden geroepen om legers te kunnen voorzien van cola?

Wetenschappelijke informatie over cola
Cola kan de mineralen-dichtheid van de botten verminderen (1). Het veelvuldig drinken kan verder de bloedvetten en het suikermetabolisme verstoren (2). Cola kan daardoor diabetes aanjagen (3). Op termijn kan het frequent drinken van Coca-Cola volgens wetenschappers zorgen voor schade aan de nieren (4). Het verzwakt de tanden, omdat  cola het glazuur aantast (5). Lange tijd werd cola aangeraden bij diarree, maar de WHO adviseert inmiddels dit vanwege de vele suikers niet te doen (6). Heeft cola dan geen  positieve eigenschappen? Toch wel. Zo kan cola effectief een bezoar oplossen in de maag (7). Een bezoar is een ‘steen’ op de maag, die kan bestaan uit haren of plantenresten. De Coca-Cola Company financiert veel wetenschappelijk onderzoek, wat onwenselijk is omdat hierdoor belangenverstrengeling kan optreden (8). Vooral advertenties die op kinderen gericht zijn (kindermarketing) zijn veel wetenschappers een doorn in het oog (9). Hoewel cola en sinaasappelsap ongeveer evenveel suiker bevatten, verstoort sinaasappelsap de bloedsuikerspiegels minder sterk dan cola (10).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Tucker KL, Morita K, Qiao N, Hannan MT, Cupples LA, Kiel DP. Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women: The Framingham Osteoporosis Study. The American journal of clinical nutrition. 2006; 84(4):936-42.

2. Milei J, Otero Losada M, Gómez Llambí H, et al. Chronic cola drinking induces metabolic and cardiac alterations in rats. World J Cardiol. 2011;3(4):111–116.

3. Gardener H, Moon YP, Rundek T, Elkind MSV, Sacco RL. Diet Soda and Sugar-Sweetened Soda Consumption in Relation to Incident Diabetes in the Northern Manhattan Study. Curr Dev Nutr. 2018;2(5):nzy008. Published 2018 Jan 30.

4. Saldana TM, Basso O, Darden R, Sandler DP. Carbonated beverages and chronic kidney disease. Epidemiology. 2007;18(4):501–506.

5. Guarnotta V, Riela S, Massaro M, et al. The Daily Consumption of Cola Can Determine Hypocalcemia: A Case Report of Postsurgical Hypoparathyroidism-Related Hypocalcemia Refractory to Supplemental Therapy with High Doses of Oral Calcium. Front Endocrinol (Lausanne). 2017;8:7. Published 2017 Jan 26.

6. Koletzko S, Osterrieder S. Acute infectious diarrhea in children. Dtsch Arztebl Int. 2009;106(33):539–548.

7. Ladas SD, Kamberoglou D, Karamanolis G, Vlachogiannakos J, Zouboulis-Vafiadis I. Systematic review: Coca-Cola can effectively dissolve gastric phytobezoars as a first-line treatment. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2013; 37(2):169-73.

8. Rey-López JP, Gonzalez CA. Research partnerships between Coca-Cola and health organizations in Spain. European journal of public health. 2019; 29(5):810-815.

9. Mahase E. Coca-Cola marketing to children is “serious public health concern,” researchers warn. BMJ (Clinical research ed.). 2019; 367:l7022.

10. Büsing F, Hägele FA, Nas A, et al. High intake of orange juice and cola differently affects metabolic risk in healthy subjects. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2019; 38(2):812-819.