Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Klopt het dat Eskimo’s geen groenten eten?

Klopt het dat Eskimo’s geen groenten eten?

De Inuit, vaak bekend onder de algemene term “Eskimo’s”, hebben een dieet dat aanzienlijk verschilt van wat de meesten van ons gewend zijn. Deze inheemse bevolkingsgroepen, die in de Arctische regio’s van Canada, Groenland en Alaska wonen, hebben zich aangepast aan een extreem koude omgeving waar traditionele landbouw niet mogelijk is. Maar betekent dit dat ze helemaal geen groenten eten? Laten we deze bewering onderzoeken.

Het traditionele Inuit dieet
De Inuit hebben een dieet dat voornamelijk bestaat uit vlees dat ze zelf jagen. Dit omvat zeezoogdieren zoals de walrus, zeehond en verschillende soorten walvissen. Ze jagen vaak op jonge walvissen zoals de narwal, beluga en Groenlandse walvis. Deze laatste is enorm groot en kan een hele gemeenschap bijna een jaar lang voeden met zijn vlees, blubber en huid. De Inuit geven de voorkeur aan jonge walvissen om te jagen, omdat ze veiliger zijn en hun huid smakelijker is. Naast zeezoogdieren, jagen de Inuit ook op landdieren. Denk hierbij aan rendieren, ook wel kariboes genoemd, ijsberen en muskusossen. Ringelrobben en baardrobben zijn ook een belangrijk onderdeel van hun dieet. Vogels en hun eieren zijn een andere bron van voedsel voor de Inuit. Daarnaast vissen ze in zowel zout als zoet water, waarbij ze verschillende soorten vangen zoals schartong, poolkabeljauw, riddervis, lodde en meerforel. Ondanks de koude omstandigheden in het Noordpoolgebied, maken de Inuit ook gebruik van de natuurlijke planten die er groeien. Ze verzamelen bessen zoals kraaihei en moerbei, en kruidachtige planten zoals grassen en vuurkruid. Ze halen ook voedsel uit knollen en stengels, zoals muizenvoer en de wortels van toendraplanten die door woelmuizen worden bewaard. Tot slot eten ze ook wortels zoals knolselderij en zoete wikke, en zeewier.

Wat levert het dieet van de inuit voor nutriënten?
Het klimaat op de Noordpool is niet geschikt voor landbouw. Daardoor is het traditionele dieet van de Inuit, de inheemse bevolking, anders dan wat we wereldwijd zien. Het bevat minder koolhydraten en meer vetten en dierlijke eiwitten. Als er niet genoeg koolhydraten zijn, breekt het lichaam eiwitten af voor energie. In de jaren 70 bleek uit onderzoek dat Inuit vaak grotere levers hadden, waarschijnlijk om dit proces te ondersteunen. Hun urinevolume was ook hoog, een teken dat het lichaam afvalstoffen van dit proces afvoert. Het traditionele Inuit dieet is echter niet per se een ketogeen dieet, ondanks wat sommigen denken. Onderzoek heeft geen bewijs van ketose gevonden door dit dieet. Bovendien lagen de verhoudingen tussen vetzuren en glucose ver onder het niveau van ketogenese. Het lijkt erop dat de Inuit meer koolhydraten consumeren dan eerder gedacht. Doordat ze vaak rauw of vers ingevroren vlees eten, kunnen ze meer koolhydraten uit hun vlees halen. Ook hun gewoonte om een heel zeehonden- of vogelkarkas te bewaren onder een intacte huid met een dikke laag blubber, zorgt ervoor dat sommige eiwitten kunnen fermenteren tot koolhydraten. De blubber, organen, spieren en huid van de zeezoogdieren die ze eten bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden glycogeen. Ongeveer 50% van de calorieën in het traditionele Inuit dieet komt uit vet, 30-35% uit eiwitten en 15-20% uit koolhydraten. Dit hoge vetgehalte levert energie en voorkomt eiwitvergiftiging, wat soms een probleem was aan het eind van de winter. Hoewel het vet in hun dieet voornamelijk enkelvoudig onverzadigd is en rijk aan omega-3 vetzuren, brengt het niet minder gezondheidsrisico’s met zich mee dan een typisch westers dieet. Onderzoek heeft aangetoond dat de Inuit een vergelijkbaar risico op hartziekten hebben als andere bevolkingsgroepen. Ondanks het gebrek aan plantaardige bronnen, bevat het Inuitdieet toch de nodige vitamines en mineralen. Vitamine A en D komen voor in de oliën en levers van koudwatervissen en zoogdieren. Vitamine C halen ze uit rendierlever, kelp, muktuk en zeehondenhersenen. Omdat deze voedingsmiddelen vaak rauw of bevroren worden gegeten, blijft de vitamine C behouden.

Is het dieet van de Inuit gezonder?
Het traditionele dieet van de Inuit is volgens onderzoek opvallend genoeg gezonder dan een modern westers dieet. Inuit hebben echter vandaag de dag vergelijkbare niveaus van coronaire hartziekten omdat de hoeveelheid aan bewerkte voedingsmiddelen ook daar hun intrede heeft gedaan.

Moderne veranderingen
Het is belangrijk op te merken dat het dieet van de Inuit, zoals bij veel inheemse volkeren, is veranderd door contact met de buitenwereld. Vandaag de dag hebben veel Inuit gemeenschappen toegang tot geïmporteerde voedingsmiddelen, waaronder groenten en fruit. Hoewel deze voedingsmiddelen vaak duur zijn vanwege de kosten van transport naar afgelegen gebieden, maken ze nu deel uit van het dieet van veel Inuit.

Slotwoord
Hoewel het traditionele Inuit dieet voornamelijk bestaat uit vlees en vis, is het niet juist om te zeggen dat de Inuit geen groenten eten. Ze hebben zich aangepast aan hun omgeving door het consumeren van lokaal beschikbare plantaardige voedingsmiddelen en hebben tegenwoordig ook toegang tot een breder scala aan voedsel door import. Hierdoor is er op dit moment geen sprake meer van een traditioneel voedingspatroon van de Inuit.

Bronnen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.