Purines, of uiteindelijk urinezuur, zijn het eindproduct van de afbraak van (lichaams)eiwitten. Meestal scheiden de nieren dit uit, maar als het er teveel worden kan het urinezuur neerslaan in de gewrichten. Nu.nl heeft hier laatst nog over gepubliceerd: ‘Purine vervijfvoudigt kans op jichtaanval’
Hoeveelheid purine in groente per 100 gram
Aardappel, gekookt – 20 mg
Aardappelpuree – 94 mg
Andijvie 16 mg
Artisjokken – 57 mg
Asperges – 26 mg
Bloemkool – 45 mg
Broccoli – 47 mg
Champignons – 88 mg
Chinese kool – 30 mg
Komkommer – 7 mg
Koolrabi – 30 mg
Kropsla 10 mg
Mais uit blik – 52 mg
Paprika – 55 mg
Peterselie – 83 mg
Pompoen – 44 mg
Radijs – 12 mg
Rode bietjes – 21 mg
Rode kool – 37 mg
Savooiekool – 43 mg
Schorsenieren – 71 mg
Sperziebonen – 43 mg
Spruitjes – 60 mg
Spinazie – 64 mg
Tomaten – 11 mg
Tomatenpuree – 91 mg
Veldsla – 34 mg
Venkel – 16 mg
Witlof – 12 mg
Witte bonen – 62 mg
Witte kool – 22 mg
Worteltjes – 14 mg
Zuring – 56 mg
Zuurkool – 26 mg
Hoeveelheid purine in vlees per 100 gram
Eend – 152 mg
Gans – 114 mg
Kippenborst – 252 mg
Kippenlever – 272 mg
Kippenpoot – 232 mg
Schapenvlees – 129 mg
Kalfsvlees – 148 mg
Kalfshart – 139 mg
Kalfshersenen – 92 mg
Kalfslende 164 mg
Kalfslever – 221 mg
Kalfslongen – 147 mg
Kalfsnieren – 218 mg
Kalfszwezerik – 918 mg
Runderbraadlap – 112 mg
Runderfilet – 154 mg
Runderlever – 230 mg
Runderlongen – 242 mg
Rundertong – 160 mg
Haas – 167 mg
Hert – 157 mg
Konijn – 130 mg
Ree – 154 mg
Varkensvlees – 289 mg
Hoeveelheid purine in fruit per 100 gram
Aardbei – 26 mg
Ananas – 19 mg
Appel – 19 mg
Avocado – 31 mg
Banaan – 57 mg
Bosbessen – mg
Druiven – 30 mg
Frambozen – 18 mg
Meloen – 25 mg
Kersen – 17 mg
Peer – 17 mg
Perziken – 21 mg
Pruimen (vers) – 24 mg
Rode bessen – 17 mg
Vlierbessen – 33 mg
Gedroogde abrikozen – 73 mg
Dadels – 54 mg
Pruimen (gedroogd) – 64 mg
Rozijnen – 107 mg
Vijgen – 64 mg
Hoeveelheid purine in peulvruchten, zaden en noten per 100 gram
Erwten – 85 mg
Kikkererwten – 164 mg
Linzen – 198 mg
Sojabonen – 356 mg
Sojameel – 296 mg
Amandelen – 41 mg
Hazelnoten – 42 mg
Paranoten – 23 mg
Pinda’s – 74 mg
Sesamzaad – 88 mg
Walnoten – 26 mg
Zonnebloempitten – 157 mg
Hoeveelheid purine in graan en graanproducten per 100 gram
Beschuit – 63 mg
Boekweit – 156 mg
Cornflakes – 83 mg
Gerst – 82 mg
Gierst – 117 mg
Gort – 155 mg
Havergort – 139 mg
Havermout – 187 mg
Knackerbrood – 161 mg
Witte rijst – 54 mg
Roggebrood – 84 mg
Tarwebloem – 36 mg
Tarwekiemen – 843 mg
Tarwevolkorenbrood – 83 mg
Tarwevolkorenmeel – 82 mg
Tarwezemelen – 142 mg
Witbrood – 104 mg
Pasta – 42 mg
Hoeveelheid purine in vis en visproducten per 100 gram
Forel – 311 mg
Haring – 317 mg
Kabeljauw – 108 mg
Karper – 149 mg
Makreel – 186 mg
Schelvis – 184 mg
Schol – 174 mg
Braadharing – 215 mg
Garnalen – 65 mg
Haring in gelei – 79 mg
Kaviaar – 73 mg
Sardientjes in blik – 349 mg
Tonijn in blik – 198 mg
Gerookte zalm – 174 mg
Hoeveelheid purine in melkproducten en eieren per 100 gram
Emmertaler – 8 mg
Goudse – 18 mg
Kwark – 0 mg
Roomkaas – 22 mg
Volle melk – 0 mg
Yoghurt – 0 mg
Eieren – 16 mg
Eierdooier – 45 mg