In Voeding

De Italiaanse Emma Morano wordt deze maand 117 jaar oud. Op dit moment is ze de oudste mens ter wereld. Dat niet alleen: ze is de enige die nog in de 19e eeuw heeft geleefd. Hoe is ze zo oud geworden? In deze blog deelt ze haar geheimen.

Morano heeft in het verleden een gesprek gehad met een arts die haar vertelde dat rauwe eieren goed helpen tegen bloedarmoede. Sindsdien eet ze dagelijks 2 rauwe eieren per dag. De laatste jaren vult ze dit soms aan met een koekje. Iedereen weet dat koekjes niet bepaald gezond zijn, dus er spelen waarschijnlijk ook genen een rol bij het bereiken van haar hoge leeftijd. Toch is het opmerkelijk dat ze met slechts 2 rauwe eieren per dag in goede gezondheid zo oud kan worden.

Het Voedingscentrum is nog altijd bang voor eieren vanwege de cholesterol. Dat terwijl eieren feitelijk alle voedingsstoffen bevatten die we nodig hebben, waaronder B12, omega 3, b-vitamines en eiwit. In rauwe vorm zijn de cholesterol en de omega 3-vetzuren niet geoxideerd, waardoor ze hun voedende waarde behouden. Dat cholesterol onze leven in gevaar zou brengen, mist wetenschappelijke onderbouwing volgens recente inzichten.

De vrouw gaat al bijna 90 jaar als single door het leven. Naar eigen zeggen heeft ze daardoor niet langer last van relatiestress, wat ertoe heeft bijgedragen dat ze zo oud is geworden. Het ouder worden heeft ook nadelen, bekend ze. Ze is dol op zingen, maar dat is met haar huidige stem niet meer mogelijk. Ze mist het zingen enorm (Bron: AFP).

Help anderen gezonder te worden:
Showing 15 comments
 • Kees

  Ze is niet ”met slechts 2 rauwe eieren per dag” zo oud geworden, maar met twéé (!) rauwe eieren en nog heel wat meer. Misschien wel wat tegenwoordig het mediterrane dieet wordt genoemd. En erg wetenschappelijk klinkt haar single-verklaring (vrijgezel vanaf haar 26ste) niet, wel heel begrijpelijk in haar positie.

 • Louis

  Is het veilig om rauwe eieren te eten??

  • Juglen Zwaan

   Ik ben niet bang voor rauw eigeel. Deze vrouw is er dus ruim 116 mee geworden.

 • Rachèle

  Gooi al een half jaar 2 rauwe eieren in mijn bianco? blender …vind dit dus wel leuk om te lezen.

  • Juglen Zwaan

   En Bianco blenders worden ook 116, want die zijn de beste!

 • Cornelia

  Asjeblieft zeg…stel je voor dat iedereen 115 gaat worden. Wat een gruwel voor de aarde!

 • Modi

  Cholesterol is helemaal niet zo slecht.Ook vegetariërs die geen eieren en vlees eten hebben last van dicht geslipte aderen.Je lichaam heeft cholesterol nodig om in leven te blijven plus nog de voordelen van de vitaminen die erin zitten..zijn eieren heel voedzaam mits ze van een vrije uitloop kip komen.

 • Linda

  Best raar dat mensen een individueel succes verhaal als leidraad nemen om iets wel of niet te geloven. Het heeft toch met zoveel andere factoren te maken. De eieren hoeven op grond van haar leeftijd niet perse goed te zijn. Dat noem ik geen bewijs.

  • Juglen Zwaan

   Zoals in het artikel wordt gezegd spelen er meerdere factoren, zoals genen en een leven zonder stress…

 • Anna

  Ik slik dagelijks 2 rauwe eidooiers. Rauwe eiwit is wat moeilijker verteerbaar dus die laat ik tegenwoordig staan…

 • Anouk

  Zijn die eieren het enige wat deze vrouw per dag eet?

 • A. Ruis

  Met one-liners red je het niet om gezond oud te worden, daar is meer voor nodig. Het absolute recept hiervoor is nog niet uitgevonden. Hier en daar vind je waardevolle adviezen. Je moet ze bijelkaar sprokkelen, en bedacht zijn op ontwikkelingen. Het verdient je voortdurende aandacht omdat je in deze tijd lichamelijk en geestelijk meer voor je kiezen krijgt dan ooit tevoren. Nu krijgt 1 op de 3 mensen kanker. Enkele decennia geleden was dat 8 op de 1000. Wat is er gebeurd ?

 • harry desair

  heb hart operatie gehad 15 jaar geleden,, eet al 10 jaar elke dag een rauw ei,, ben nu 89 jaar dus goed op weg,,,, harry desair herk de stad belgie

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken