Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe kook je een perfect hardgekookt of zachtgekookt ei?

Hoe kook je een perfect hardgekookt of zachtgekookt ei?

Als je een ei kookt, ontstaat door de hitte een chemische reactie waardoor het albumine (het eiwit) en de dooier stollen. De kooktijden komen heel precies, want je wil niet dat je eitje te zacht of te hard is. Veel mensen gaan hier nogal eens de mist in. In dit artikel leggen we je uit hoe je een perfect hard- of zachtgekookt ei maakt!

Er zijn meerdere wegen die naar Romen leiden. We geven je hier twee manieren om te beschikken over het perfect gekookte ei. De traditionele methode is iets sneller, maar kost meer energie. Daarnaast geven we je een milieuvriendelijke optie die wat langer duurt, maar waarmee je wel op je energieverbruik en dus gasrekening bespaart:

Traditionele methode

  1. Leg de eieren voorzichtig op de bodem van een steelpan. Zorg ervoor dat de eieren voldoende ruimte hebben en niet op elkaar zijn gepropt.
  2. Vul de pan tot 2,5 centimeter boven de eieren met koud water.
  3. Dek de pan af met een deksel en breng het water op hoog vuur aan de kook.
  4. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag tot middelhoog en zet je de kookwekker op de hoeveelheid tijd die je wilt dat ze koken. Voor perfect hardgekookte eieren kook je ze 6-7 minuten op middelhoog vuur.
  5. Vul een grote mengkom tot de helft met koud water. Het beste werkt water met ijsklontjes, waardoor er ijswater ontstaat.
  6. Als de eieren de gewenste kooktijd bereikt hebben, haal je ze met een tang of schuimspaan uit het hete water en dompel je ze voorzichtig 2 – 10 minuten in het klaargemaakte ijswater om af te koelen.

Milieuvriendelijke methode

  1. Leg de eieren voorzichtig op de bodem van een steelpan. Zorg ervoor dat de eieren voldoende ruimte hebben en niet op elkaar zijn gepropt.
  2. Vul de pan tot 2,5 centimeter boven de eieren met koud water.
  3. Dek de pan af met een deksel en breng het water op hoog vuur aan de kook.
  4. Haal de pan van het vuur zodra het water kookt, maar verwijder het deksel niet. Zet de kookwekker, maar tel er 2 minuten bij op, in vergelijking met de normale methode waarbij het gas op laag- tot middelhoog vuur staat.
  5. Vul een grote mengkom tot de helft met koud water. Het beste werkt water met ijsklontjes, waardoor er ijswater ontstaat.
  6. Als de eieren de gewenste kooktijd bereikt hebben, haal je ze met een tang of schuimspaan uit het hete water en dompel je ze voorzichtig 2 – 10 minuten in het klaargemaakte ijswater om af te koelen.

Enkele tips bij het koken van eieren:

  • Reken een minuut extra kooktijd voor zeer verse eieren of eieren die direct uit de koelkast komen
  • Kies de meest voedzame eieren die je je kunt veroorloven. Een aantal factoren, waaronder de landbouwmethode en het dieet van kip, kunnen de voedingskwaliteit van eieren beïnvloeden. De voedingswaarde van biologische eieren is daarom waarschijnlijk hoger dan die van conventionele varianten.
  • Kook je eieren zo kort mogelijk. Hoe langer je je eieren kookt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Daarnaast kan bij langdurige verhitting op een hoge temperatuur het cholesterol gaan oxideren.
  • Sommige mensen doen een ei pas in het water als het kookt. Dit raden we af, omdat niet alleen de schaal van een ei hierdoor gemakkelijk kan barsten, ook bestaat er een risico op brandwonden. Maak het jezelf gemakkelijk en neem geen risico.
  • Er bestaan ook speciale eierkokers, deze werken op basis van stoom. Hiermee kan het koken van een ei niet meer mis gaan!
Kooktabel eieren in minuten
Maat
Naam Eiwit Eigeel S M L XL
Zeer zachtgekookt Zeer zacht Zeer zacht 3 3 4 5
Licht zachtgekookt Zacht Vrij zacht 4 5 5 6
Zachtgekookt Gestold Zacht 6 7 8 9
Hardgekookt Gestold Gestold 7 8 9 10
Stevig hardgekookt Gestold Gestold 9 10 11 12
Zeer hardgekookt Gestold Gestold 12 14 15 15

Hoeveel weegt een ei?
Niet elk ei weegt hetzelfde. De maat van een ei heeft een grote invloed op de kooktijd ervan. Soms worden eieren in een bepaalde grootte verkocht, wat het gemakkelijk maakt om dit terug te vertalen naar de kooktijden. Maar heel vaak worden eieren met verschillende maten door elkaar verkocht. Dan kan het handig zijn om je eieren vooraf even te wegen:

Gewichtsklasse eieren
Maat Gram
S 43 – 53
M 53 – 63
L 63 – 73
XL 73>

Bronnen: