Hoofdpagina » Nieuws » Paddenstoelen veelbelovend medicijn tegen depressie

Paddenstoelen veelbelovend medicijn tegen depressie

Een nieuwe studie van de Universiteit van Georgia suggereert dat de psychedelische paddo een veelbelovende behandeling kan zijn voor mensen met therapieresistente depressie. De werkzame stof psilocybine, aanwezig in paddo’s, lijkt vergelijkbare bijwerkingen te geven als traditionele antidepressiva. Toch zijn er nog belangrijke vragen rond de veiligheid bij langdurig gebruik.

Uit een meta-analyse van meerdere onderzoeken blijkt dat psilocybine, toegediend als eenmalige therapiedosis onder medisch toezicht, vooral tijdelijke bijwerkingen geeft zoals hoofdpijn, misselijkheid, angst en duizeligheid. Deze verdwenen meestal binnen 24 uur. Eerder onderzoek toonde al veelbelovende resultaten aan: paddo’s lijken een sterk positief effect te hebben op patiënten met depressie of angststoornissen, die zelfs na één of twee doses voor lange tijd kunnen aanhouden.

De onderzoekers benadrukken wel dat professioneel toezicht zeer belangrijk is bij behandeling met psilocybine, gezien het risico op een ‘bad trip’. Ook is er nog veel onbekend over de effecten van paddo’s op de lange termijn. Zo is het risico op zeldzamere, ernstigere bijwerkingen nog onduidelijk. Verder is het meeste onderzoek gedaan bij 30-40-jarigen, dus de veiligheid bij jongvolwassenen moet nog blijken.

Concluderend lijken paddo’s een veelbelovend alternatief te kunnen bieden voor patiënten met een hardnekkige depressie die niet reageert op medicatie. Echter, voorzichtigheid blijft geboden vanwege de risico’s op lange termijn. Als paddo’s in de toekomst als medicijn worden toegelaten, is strikt medisch toezicht een vereiste (bron: MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.