Hoofdpagina » Nieuws » Sporten effectiever tegen depressie dan therapie of medicijnen

Sporten effectiever tegen depressie dan therapie of medicijnen

Volgens Australische onderzoekers krijgen mensen die lijden aan depressie vaak in eerste instantie medicatie of een verwijzing naar een psycholoog, terwijl zij veel meer baat zouden kunnen hebben bij sporten. Zij ontdekte dat fysieke activiteit zelfs 1,5 keer effectiever is dan therapie of medicijnen.

Het betreft hier een zeer uitgebreide overzichtsstudie van de University of South Australia, waarbij 97 studies, 1039 experimenten en bijna 130.000 proefpersonen werden onderzocht. Hun conclusie is dat sporten een uiterst effectieve behandeling kan zijn tegen symptomen van depressie en angst. Drie maanden lang twee- tot driemaal per week sporten geeft een duidelijke verbetering. Intensief bewegen had een sterker effect dan rustig tot matig bewegen. De onderzoekers zoeken een verklaring voor het effect in het feit dat bewegen zorgt voor natuurlijke pijnstillers in de vorm van endorfine. Daarbij dalen ook de stresshormonen cortisol en adrenaline nog eens, waardoor het effect verder wordt versterkt.

Dit toont aan dat lichaamsbeweging snel resultaten kan opleveren, terwijl therapie en medicijnen soms maanden nodig hebben om effect te hebben. Dit is een belangrijk gegeven, aangezien wereldwijd één op de acht mensen ooit te maken heeft met psychische problemen. Dit kost de wereld biljoenen euro’s per jaar. In Nederland krijgt zelfs een kwart van de mensen tussen 18 en 75 jaar ooit te maken met een depressie. Voor hen zou sporten een beter alternatief kunnen zijn dan dure medicijnen of therapieën. Ondanks het bewijs wordt sporten nog niet breed geaccepteerd als eerste behandeloptie.

Opvallend is dat niet alle soorten lichaamsbeweging even effectief zijn. Intensief sporten leidde tot de grootste verbeteringen bij angst en depressie. Kortere, intensieve activiteiten hadden meer impact dan langere, minder intensieve activiteiten. Je kunt dus beter kort hardlopen dan lang wandelen.

Desondanks hebben alle vormen van beweging een positief effect. Ook wandelen, krachttraining, pilates en yoga verbeteren de mentale gezondheid. Belangrijk is dat er niet veel beweging nodig is om een verschil te maken.

Senior onderzoeker prof. Carol Maher van de UniSA zegt dat de studie de eerste is die de effecten evalueert van alle soorten lichaamsbeweging op depressie, angst en psychologisch leed bij alle volwassen populaties.

“Het analyseren van deze studies als geheel is een effectieve manier voor artsen om gemakkelijk inzicht te krijgen in het bewijsmateriaal dat lichamelijke activiteit ondersteunt bij het omgaan met psychische stoornissen.”

“Wij hopen dat dit overzicht het belang onderstreept van lichaamsbeweging, met inbegrip van gestructureerde bewegingsinterventies, als basisaanpak voor het behandelen van depressie en angst.”

Dit is de eerste studie die de effecten van verschillende soorten lichaamsbeweging op angst en depressie onderzoekt. Het bekijken van al deze onderzoeken samen helpt artsen om snel te zien hoeveel bewijs er is voor de positieve invloed van lichaamsbeweging op psychische problemen (Bronnen: News-Medical.NetScientias.nl).

Link naar de originele studie: Singh B, Olds T, Curtis R, et al. Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews. Br J Sports Med. Published online February 16, 2023.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.