Uit een groot nieuw onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging een effectieve behandeling is tegen milde tot matige depressie, angst en stress. Wetenschappers analyseerden 97 eerdere studies bij elkaar, met in totaal meer dan 10.000 afzonderlijke onderzoeken en 128.000 deelnemers.
De onderzoekers vonden sterke aanwijzingen dat extra lichaamsbeweging de symptomen van deze veelvoorkomende psychische klachten vermindert. Het effect van beweging is vergelijkbaar met of zelfs iets beter dan de gebruikelijke behandeling met therapie of medicijnen.
Lichaamsbeweging blijkt bij vrijwel alle groepen volwassenen te helpen, van gezonde mensen tot patiënten met depressie of andere ziekten. Vooral bij depressie, HIV, nierproblemen, zwangere vrouwen en vrouwen na de bevalling is het effect groot. Ook maakt het niet veel uit welke vorm van beweging mensen kiezen. Wandelen, hardlopen, fitness, yoga: alles kan helpen. Wel is intensievere lichaamsbeweging effectiever dan alleen wat licht bewegen. Zelfs bij mensen die worstelen met motivatie kan een klein beetje lichaamsbeweging al voordelen opleveren, wat na verloop van tijd kan leiden tot een “opwaartse spiraal” van toenemende activiteit en welzijn. Vooral intensievere lichaamsbeweging bleek effectiever in het verbeteren van de symptomen.
De onderzoekers adviseren artsen dan ook om lichaamsbeweging standaard mee te nemen in de behandeling van milde tot matige depressie, angst en stress. Een beweegprogramma van een paar maanden, liefst met intensieve trainingen, kan al genoeg zijn om de klachten te verminderen. Dit is goed nieuws voor mensen die worstelen met deze veelvoorkomende psychische problemen. Met meer beweging kunnen zij hun gemoedstoestand vaak al flink verbeteren, zonder meteen naar de pillen te grijpen.
Deze bevindingen ondersteunen het idee dat lichaamsbeweging gezond is voor het mentale welzijn van alle mensen en dat het een belangrijke rol zou moeten spelen in de behandeling van psychische problemen (bron: BMJ).