Er zijn vele soorten suikers in vele gedaantes. De suikers, ook wel koolhydraten genoemd, hebben een werking op onze bloedsuikerspiegel en het lichaam moet dit op hormonale wijze zo stabiel mogelijk zien te houden. Het nuttigen van een enorme hoeveelheid suiker zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor er via insuline uit de alvleesklier de bloedsuiker weer terug gebracht moet worden naar het normale niveau. Meestal zien we dat er net iets teveel insuline aangemaakt is waardoor er moeheid, dufheid, slaperigheid en hongerverschijnselen optreden.

Voorkomen is beter dan genezen, dus kies daarom voor voedsel met een lage invloed op de suikerspiegel. De mate van invloed op de bloedsuiker spiegel is vastgelegd in de glycemische index. Hoe hoger de GI waarde, hoe meer de bloedsuiker stijgt. Als je bloedsuikerspiegel laag is, kriijg je honger en misschien zelfs wel een vreetkick. Je kunt dan slaaf zijn van de koolhydraten. Kies het liefst voor goede vetten en bronnen van eiwitten en combineer dit met suikers zodat de bloedsuiker gering stijgt door de vertraagde opname van suikers, zo voorkom je bloedsuikerschommelingen en op de lange termijn diabetes.

 

Glycemische index lijst

Maltose (Bier)110
Dadelstroop103
Glucose/dextrose/druivensuiker100
Pastinaak97
Witbrood96
Aardappels uit de oven, frites95
Rijstebloem95
Gemodificeerd zetmeel95
Aardappelpuree, chips90
Turks brood87
Popcorn85
Druivensap, gedroogde dadels85
Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst85
Cornflakes84
Tuinbonen (gekookt)80
Chips80
Tapioca meel (Cassave)80
Gedroogde dadels80
Pompoen, watermeloen75
Honing73
Wortelen gekookt71
Gierst71
Suiker70
Wittebrood (stokbrood)70
Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker)70
Candybars70
Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap70
Cola, frisdranken70
Koekjes70
Witte rijst70
Noedels, ravioli70
Maismeel68
Croissant67
Muesli66
Bloem65
Couscous65
Jus d’orange (industrieel)65
Rozijnen65
Bruin brood65
Sacharose65
Aardappels in de schil65
Rode biet65
Jam met suiker65
Noodles62
Verse dadels60
Griesmeel60
Langkorrelige geraffineerde rijst60
Meloen, lychees60
Bosbessen59
Sinaasappelsap57
Rozijnen57
Witte pasta, zacht gekookt55
Mango55
Havermout55
Zandgebak55
Boekweit54
Banaan53
Kiwi53
Bruinbrood verrijkt met extra zemelen50
Boekweitmeel, boekweitflensjes50
Zilvervlies rijst, basmati rijst50
Zoete bataat50
Pitabrood50
Erwtjes uit blik50
Bataat, mango50
Volkoren pasta50
Chocolade (melk)49
Bulgur48
Capucijners45
Spaghetti, al dente45
Gekookte bulgur45
Sojamelk44
Sinaasappel43
Druiven40
Verse doperwtjes40
Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)40
Tomatensoep40
Chinese kleefrijst40
Vers geperst sinaasappelsap40
Biologische appelsap40
Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker)40
Pompernikkel (donker roggebrood)40
Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood40
Volkorenpasta (al dente)40
Bruine bonen40
Tomaten38
Vijgen, gedroogde abrikozen35
Peer35
Appel35
Chinese mie (van mungoboon)35
Yoghurt (vol)35
Indiaase wilde mais35
Wilde rijst35
Quinoa35
Sinaasappel, peer35
Quinoa35
M&M’s33
Hazelnoten33
Melk32
Aardbei32
Rauwe wortelen30
Melkproducten30
Witte bonen30
Bruine en gele linzen30
Kikkererwten30
Perzik, appel30
Sperziebonen30
Soja vermicelli30
Melk (vol)27
Gerst25
Grapefruit25
Kersen23
Vruchtenjam zonder suiker22
Groene linzen22
Bittere chocolade (min. 72% cacao)22
Gele en groene spliterwten22
Cashewnoten22
Pruim22
Fructose20
Soja bonen, gekookt20
Tofu/tahoe15
Spruitjes15
Walnoten, pinda’s15
Verse abrikozen15
Knolselderij15
Magere yoghurt zonder suiker14
Ui, knoflook10
bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes etc.10