10 tips om beter om te gaan met HSP en hooggevoeligheid

Als je een hoog sensitief persoon (HSP) bent, dan kunnen de prikkels niet alleen heftiger binnenkomen, ook kun je je van meer prikkels gewaar zijn. Hoogsensitiviteit is een kracht! Daarom geven we je hier 12 tips om je staande te houden in deze drukke maatschappij.

Verminder de prikkels
In onze moderne tijd vliegen de prikkels ons letterlijk om de oren. Niet voor niets hebben leerkrachten zoveel te stellen met ADHD. Kies daarom voor een film in plaats van een avondje zappen. Ook een GSM, WiFi, smaakversterkers en de wekkerradio prikkelen het zenuwstelsel.

Stel je grenzen
Heb respect voor je natuur en kies voor jezelf. Het is een valkuil om te denken dat je normaal moet zijn en dus over je eigen grenzen moet gaan om de ander tegemoet te komen. Wanneer dit ten koste gaat van je eigen energiehuishouding is het echt beter om af en toe ‘nee’ te zeggen.

Een goed begin is het halve werk
Neem de tijd voor dingen zodat je rustig aan de slag kunt en de overgang kunt maken. Probeer een half uurtje eerder op te staan zodat je even wat kunt lezen, mediteren of oefeningen kunt doen om beter in je energie te komen.

Accepteer jezelf
Leer je kwaliteiten waarderen en accepteer je beperkingen. Het erkennen van je hoge sensitiviteit is een belangrijke stap naar het omgaan ermee. Pas als je weet dat je het hebt kun je het in goede banen leiden.

Kies een rustig moment uit
Om je energie te sparen voor dingen die belangrijk zijn voor je, is het een goed idee om je bezoeken goed te ‘timen’. Mik op een rustig moment in de sportschool, een verjaardag of op de markt.

Trek de stekker eruit
Plan de tijd die je voor jezelf hebt zodat je daar weer helemaal kan opladen. Het kan helpen om een vaste dag te hebben waarin je even helemaal tot jezelf komt en de stekker er even letterlijk uittrekt van bijvoorbeeld de telefoon.

Zorg goed voor jezelf
Als je goed in je energie staat dan kun je meer hebben. Door goed voor jezelf te zorgen, door bijvoorbeeld op tijd naar bed te gaan en goed te eten kun je je energie maximaliseren. Volgens David Wolfe kunnen we beter wegblijven bij suiker, alcohol, brood en zuivel om onze energie op peil te houden. Experimenteer welk dieet voor jou het beste werkt.

Doe een cursus
Workshops zijn meestal met een handje vol mensen en dan zijn de hoeveelheid prikkels beperkt. Via een workshop voor mensen met HSP kun je beter leren aarden, jezelf af te sluiten of assertiever te worden. Voel wat je nodig hebt om te groeien en ga het aan, zo kun je je comfortzone uitbreiden zodat je meer aankunt.

Voel je lichaam
Je lichaam vertelt je heel veel over jezelf en weet vaak al eerder iets dan je jezelf bewust bent. Als je spieren zich spannen dan weet je dat de geest zich benauwd voelt. Omgekeerd werkt het ook: als je even ontspant en diep adem haalt, dan kan de geest zich ontspannen.

Breng jezelf in balans
Wat geeft je energie en wat kost energie? Verdeel een A4’tje in tweeen en schrijf links op wat je energie geeft en rechts wat energie kost. Op deze manier krijg je een beeld waar je op leegloopt en waar je aan oplaadt. Geeft die ene vriend of de televisie je energie? Of voel je je energiek na een boswandeling of schilderen? Het is belangrijk hier zicht op te hebben zodat je weet wat je moet doen om in balans te blijven.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.