10 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van kardemom

Kardemom kan helpen bij zaken als hoge bloeddruk, gewichtsverlies en infecties, maar er is meer onderzoek nodig. Je kunt het toevoegen tijdens het koken, maar raadpleeg je arts voordat je kardemomsupplementen of -extracten probeert. Kardemom is een specerij met een intense, licht zoete smaak die sommige mensen vergelijken met munt. Het komt oorspronkelijk uit India, maar is tegenwoordig wereldwijd verkrijgbaar en wordt gebruikt in zowel zoete als hartige recepten. De zaden, oliën en extracten van kardemom hebben indrukwekkende medicinale eigenschappen en worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde (1, 2). Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van kardemom, ondersteund door de wetenschap.

1. Antioxidant en diuretische eigenschappen kunnen bloeddruk verlagen
Kardemom kan nuttig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk. In een studie gaven onderzoekers drie gram kardemompoeder per dag aan 20 volwassenen bij wie net een hoge bloeddruk was vastgesteld. Na 12 weken was de bloeddruk significant gedaald tot het normale niveau (3). De veelbelovende resultaten van dit onderzoek kunnen te maken hebben met de hoge niveaus van antioxidanten in kardemom. Aan het einde van het onderzoek was de antioxidantstatus van de deelnemers zelfs met 90% gestegen. Antioxidanten worden in verband gebracht met een lagere bloeddruk (3, 4). Onderzoekers vermoeden ook dat het kruid de bloeddruk kan verlagen vanwege het diuretische effect, wat betekent dat het urineren kan bevorderen zodat opgehoopt vocht in je lichaam, bijvoorbeeld rond je hart, wordt verwijderd. Van kardemomextract is aangetoond dat het zorgt voor verhoogde urineuitscheiding en bloeddrukverlaging bij ratten (5).

Kortom: Kardemom kan helpen de bloeddruk te verlagen, waarschijnlijk vanwege de antioxiderende en vochtafdrijvende eigenschappen.

2. Bevat mogelijk kankerbestrijdende bestanddelen 
De verbindingen in kardemom kunnen bijdragen aan de bestrijding van kankercellen. Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat kardemompoeder de activiteit van bepaalde kankerremmende enzymen kan verhogen (6, 7). Het kruid kan ook het tumorbestrijdende vermogen van NK-cellen (natural-killercellen) vergroten (8). In een onderzoek stelden onderzoekers twee groepen muizen bloot aan een stof die huidkanker veroorzaakt. Ze voerden één groep 500 mg gemalen kardemom per kg gewicht per dag (7). Na 12 weken ontwikkelde slechts 29% van de groep die de kardemom at kanker, vergeleken met meer dan 90% van de controlegroep (7). Onderzoek naar menselijke kankercellen en kardemom wijst op vergelijkbare resultaten. Eén onderzoek toonde aan dat een bepaalde verbinding in de specerij de vermenigvuldiging van orale kankercellen in reageerbuizen stopte (9). Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zijn deze onderzoeken alleen uitgevoerd op muizen of in reageerbuizen. Er is onderzoek bij mensen nodig voordat er sterkere beweringen kunnen worden gedaan.

Kortom: Bepaalde bestanddelen van kardemom kunnen kanker bestrijden en de groei van tumoren in muizen en reageerbuizen stoppen. Menselijk onderzoek is nodig om te achterhalen of deze resultaten ook voor mensen gelden.

3. Kan beschermen tegen chronische ziekten dankzij ontstekingsremmende effecten
Kardemom is rijk aan ontstekingsremmende verbindingen. Ontsteking treedt op wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan lichaamsvreemde stoffen. Acute ontsteking is noodzakelijk en heilzaam, maar langdurige ontsteking kan leiden tot chronische ziekten (10, 11, 12). Antioxidanten, die in overvloed voorkomen in kardemom, beschermen cellen tegen schade en stoppen ontstekingen (13). Eén onderzoek toonde aan dat kardemomextract in doses van 50-100 mg per kg lichaamsgewicht effectief was in het remmen van ten minste vier verschillende ontstekingsverbindingen bij ratten (14). Een ander onderzoek bij ratten toonde aan dat inname van kardemompoeder leverontsteking verminderde die werd veroorzaakt door een dieet met veel koolhydraten en vet (15). Hoewel er niet zoveel onderzoeken zijn gedaan naar de ontstekingsremmende effecten van kardemom bij mensen, toont onderzoek aan dat supplementen de antioxidantstatus met wel 90% kunnen verhogen (3).

Kortom: De antioxidantverbindingen in kardemom kunnen helpen cellen te beschermen tegen schade en ontstekingen in je lichaam te vertragen en te voorkomen.

4. Kan helpen bij spijsverteringsproblemen, waaronder maagzweren
Kardemom wordt al duizenden jaren gebruikt om te helpen bij de spijsvertering. Het wordt vaak gemengd met andere medicinale kruiden om ongemak, misselijkheid en overgeven te verlichten (1). De meest onderzochte eigenschap van kardemom, als het gaat om het verlichten van maagproblemen, is het vermogen om maagzweren te genezen. In één studie kregen ratten extracten van kardemom, kurkuma en sembungblad in heet water voordat ze werden blootgesteld aan hoge doses aspirine om maagzweren op te wekken. Deze ratten ontwikkelden minder maagzweren in vergelijking met ratten die alleen aspirine kregen (16). Een vergelijkbare studie bij ratten toonde aan dat kardemomextract alleen al de grootte van maagzweren met minstens 50% kon voorkomen of verminderen. Bij een dosis van 12,5 mg per kg lichaamsgewicht was kardemomextract zelfs effectiever dan een veelgebruikt medicijn tegen maagzweren (17). Reageerbuisonderzoek suggereert ook dat kardemom kan beschermen tegen Helicobacter pylori, een bacterie die in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van de meeste maagzweren (18). Er is meer onderzoek nodig om te weten of het kruid hetzelfde effect zou hebben tegen maagzweren bij mensen.

Kortom: Kardemom kan beschermen tegen spijsverteringsproblemen en het is aangetoond dat het zorgt voor afname van het aantal en de grootte van maagzweren bij ratten.

5. Kan slechte adem behandelen en gaatjes voorkomen
Het gebruik van kardemom als middel tegen een slechte adem en ter verbetering van de mondhygiëne is een eeuwenoud. In sommige culturen is het gebruikelijk om je adem te verfrissen door hele kardemompeulen te eten na de maaltijd (1). Zelfs kauwgomfabrikant Wrigley gebruikt de specerij in een van zijn producten. Mogelijk zorgt kardemom voor een frisse adem doordat het veelvoorkomende mondbacteriën kan bestrijden (19). Een onderzoek wees uit dat kardemomextracten effectief waren in het bestrijden van vijf bacteriën die gaatjes in het gebit kunnen veroorzaken. In sommige reageerbuizen verhinderden de extracten de groei van de bacteriën met wel 2,08 cm (20). Aanvullend onderzoek toont aan dat kardemomextract het aantal bacteriën in speekselmonsters met 54% kan verminderen (21). Al deze onderzoeken zijn echter uitgevoerd in reageerbuizen, waardoor het onduidelijk is hoe de resultaten van toepassing zijn op mensen.

Kortom: Kardemom wordt vaak gebruikt om een slechte adem te behandelen en is een bestanddeel van sommige kauwgoms. De reden hiervoor is dat kardemom veel voorkomende mondbacteriën zou kunnen doden en gaatjes zou kunnen voorkomen.

6. Kan antibacteriële effecten hebben en infecties behandelen
Kardemom heeft ook een antibacteriële werking buiten de mond; het kan infecties bestrijden. Onderzoek toont aan dat extracten en essentiële oliën van kardemom verbindingen bevatten die verschillende veelvoorkomende bacteriestammen bestrijden (22, 23, 24, 25). Eén reageerbuisstudie onderzocht de invloed van deze extracten op geneesmiddelresistente stammen van Candida, een gist die schimmelinfecties kan veroorzaken. De extracten waren in staat om de groei van sommige stammen te remmen met 0,99-1,49 cm (26). Uit aanvullend reageerbuisonderzoek bleek dat essentiële oliën en extracten van kardemom net zo effectief, en soms zelfs effectiever waren dan standaardmedicijnen tegen E. coli en Staphylococcus, bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken (23). Onderzoek in reageerbuizen heeft ook aangetoond dat essentiële oliën van kardemom werken tegen de bacterieën Salmonella (die leidt tot voedselvergiftiging) en Campylobacter (die bijdraagt aan maagontsteking)(24, 25). Bestaande onderzoeken naar de antibacteriële effecten van kardemom hebben alleen gekeken naar geïsoleerde bacteriestammen in laboratoria. Daarom is het bewijs momenteel niet sterk genoeg om te beweren dat de specerij hetzelfde effect zou hebben bij mensen.

Kortom: De essentiële oliën en extracten van kardemom kunnen effectief zijn tegen verschillende bacteriestammen die bijdragen aan schimmelinfecties, voedselvergiftiging en maagproblemen. Er is echter alleen reageerbuisonderzoek gedaan en geen onderzoek bij mensen.

7. Kan de ademhaling en het zuurstofgebruik verbeteren
Verbindingen in kardemom kunnen helpen de luchtstroom naar je longen te vergroten en je ademhaling te verbeteren. Bij gebruik in aromatherapie kan kardemom zorgen voor een verkwikkende geur die het vermogen van je lichaam om zuurstof te gebruiken tijdens het sporten verbetert (27). In één onderzoek werd een groep deelnemers gevraagd om een minuut lang essentiële kardemomolie te inhaleren voordat ze 15 minuten op een loopband gingen lopen. Deze groep had een significant hogere zuurstofopname vergeleken met de controlegroep (27). Een andere manier waarop kardemom de ademhaling en het zuurstofgebruik kan verbeteren, is door je luchtwegen te ontspannen. Dit kan vooral nuttig zijn bij de behandeling van astma. Uit een onderzoek bij ratten en konijnen bleek dat injecties met kardemomextract de luchtwegen in de keel konden ontspannen. Als het extract een vergelijkbaar effect heeft bij mensen met astma, kan het hun ademhaling verbeteren en voorkomen dat hun ontstoken luchtwegen vernauwen. (28).

Kortom: Kardemom kan de ademhaling verbeteren door een betere zuurstofopname te stimuleren en de luchtpassage naar de longen te ontspannen bij mensen en dieren.

8. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen
In poedervorm kan kardemom de bloedsuikerspiegel verlagen. Eén onderzoek toonde aan dat ratten die een vetrijk, koolhydraatrijk dieet (HFHC) kregen, langer een verhoogde bloedsuikerspiegel hielden dan ratten die een normaal dieet kregen (15). Toen ratten op het HFHC-dieet kardemompoeder kregen, duurde de verhoging van hun bloedsuikerspiegel niet langer dan bij ratten op een normaal dieet (15). Het poeder heeft echter mogelijk niet hetzelfde effect bij mensen met diabetes type 2. In een onderzoek onder meer dan 200 volwassenen met deze aandoening werden de deelnemers verdeeld in groepen die alleen zwarte thee dronken of zwarte thee met drie gram kaneel, kardemom of gember per dag gedurende acht weken (29). De resultaten toonden aan dat kaneel, maar niet kardemom of gember, de bloedsuikercontrole verbeterde (29). Om het effect van kardemom op de bloedsuikerspiegel bij mensen beter te begrijpen, zijn meer onderzoeken nodig.

Kortom: Een onderzoek op ratten suggereert dat kardemom een hoge bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen, maar er zijn meer hoogwaardige onderzoeken op mensen nodig.

9. Andere mogelijke voordelen van kardemom voor de gezondheid
Naast de bovengenoemde gezondheidsvoordelen kan kardemom ook op andere manieren goed zijn voor je gezondheid. Studies bij ratten hebben aangetoond dat de hoge antioxidantgehaltes in het kruid zowel leververgroting als angst kunnen voorkomen en zelfs kunnen helpen bij gewichtsverlies:

  • Bescherming van de lever: Kardemomextract kan verhoogde leverenzymen-, triglyceriden- en cholesterolwaarden verlagen. Ze kunnen ook leververgroting voorkomen, wat het risico op leververvetting vermindert (30, 31, 32, 33).
  • Angst: Een studie bij ratten suggereert dat kardemomextract angstig gedrag kan voorkomen. Dit zou kunnen komen doordat lage bloedwaarden van antioxidanten in verband zijn gebracht met de ontwikkeling van angst en andere stemmingsstoornissen (34, 35, 36).
  • Gewichtsverlies: Een onderzoek bij 80 prediabetische vrouwen met overgewicht en obesitas vond een verband tussen kardemom en een licht verminderde tailleomtrek. Rattenstudies naar gewichtsverlies en de specerij hebben echter geen significante resultaten gevonden (15, 37).

Het aantal onderzoeken naar het verband tussen kardemom en deze potentiële voordelen is beperkt en meestal uitgevoerd op dieren. Bovendien is het onduidelijk waarom het kruid kan helpen bij het verbeteren van de levergezondheid, angst en gewicht.

Kortom: Een beperkt aantal onderzoeken suggereert dat kardemomsupplementen de tailleomtrek kunnen verlagen en angstig gedrag en leververvetting kunnen voorkomen. De redenen achter deze effecten zijn onduidelijk, maar kunnen te maken hebben met het hoge gehalte aan antioxidanten van de specerij.

10. Veilig voor de meeste mensen en overal verkrijgbaar
Kardemom is over het algemeen veilig voor de meeste mensen. De meest gebruikte manier om kardemom te gebruiken is bij het koken of bakken. Het is erg veelzijdig en wordt vaak toegevoegd aan Indiase curry’s en stoofschotels, maar ook aan peperkoekjes, brood en andere gebakken producten. Het gebruik van kardemomsupplementen, extracten en essentiële oliën zal waarschijnlijk toenemen in het licht van de veelbelovende resultaten van onderzoek naar medicinaal gebruik. Er is momenteel echter geen aanbevolen dosis voor het kruid, omdat de meeste onderzoeken op dieren zijn uitgevoerd. Het gebruik van supplementen moet worden gecontroleerd door een gezondheidsdeskundige. Bovendien zijn kardemomsupplementen mogelijk niet geschikt voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. De meeste supplementenmerken bevelen één of twee keer per dag 500 mg kardemompoeder of -extract aan. De FDA houdt zich niet bezig met het reguleren van supplementen, dus zorg ervoor dat je merken kiest die getest zijn door een derde partij als een zorgverlener je aanraadt om kardemomsupplementen te proberen. Als je kardemom wilt proberen, onthoud dan dat het toevoegen van de specerij aan je eten de veiligste manier is.

Kortom: Het gebruik van kardemom bij het koken is veilig voor de meeste mensen. Supplementen en extracten van kardemom zijn niet grondig onderzocht en mogen alleen worden ingenomen onder begeleiding van een arts of apotheker.

Om te onthouden
Kardemom is een eeuwenoud middel dat veel geneeskrachtige eigenschappen kan hebben. Het kan de bloeddruk verlagen, de ademhaling verbeteren en gewichtsverlies bevorderen. Bovendien tonen dier- en reageerbuisstudies aan dat kardemom kan helpen bij het bestrijden van tumoren, het verbeteren van angst, het bestrijden van bacteriën en het beschermen van je lever, hoewel het bewijs in deze gevallen minder sterk is. Er bestaat echter weinig of geen onderzoek bij mensen voor een aantal gezondheidsclaims in verband met het kruid. Er zijn meer onderzoeken nodig om te achterhalen of en hoe de resultaten van vooronderzoek van toepassing zijn op mensen. Toch kan het toevoegen van kardemom aan je gerechten een veilige en effectieve manier zijn om je gezondheid te verbeteren. Kardemomextracten en -supplementen kunnen ook voordelen bieden, maar moeten met voorzichtigheid en onder toezicht van een arts worden ingenomen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: