21 redenen om echte voeding te eten

Echte voeding is pure voeding met één ingrediënt. Het is grotendeels onbewerkt, vrij van chemische toevoegingen en rijk aan voedingsstoffen. In essentie is het voeding die duizenden jaren geleden door mensen exclusief gegeten werd. Vanaf het moment dat kant-en-klare voeding aan populariteit won in de twintigste eeuw maakt het voor veel mensen een groot deel uit van het voedingspatroon. Hoewel bewerkte voeding in sommige opzichten gunstig kan zijn, valt nauwelijks te beweren dat het ons gezonder of gelukkiger heeft gemaakt. Het volgen van een voedingspatroon gebaseerd op echte voeding kan een van de belangrijkste dingen zijn om een goede gezondheid en hoge levenskwaliteit te behouden. Hier zijn 21 redenen om echte voeding te eten.

1. Echte voeding zit boordevol belangrijke nutriënten
Onbewerkte dierlijke en plantaardige voeding bevat vitaminen en mineralen die je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Een portie van 220 gram rode paprika, broccoli of sinaasappel bevat meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (123). Eieren en lever bevatten veel choline, een voedingsstof essentieel voor een goede hersenfunctie (45). En slechts één paranoot bevat alle selenium die je voor een hele dag nodig hebt (6). Er zijn nog veel andere voorbeelden zoals deze. De meeste echte voeding zijn bronnen van vitaminen, mineralen en andere gunstige voedingsstoffen. In tegenstelling tot bij supplementen is het bijna onmogelijk om een overdosis te krijgen van voedingsstoffen uit onbewerkte voeding.

2. Echte voeding bevat weinig suiker
Sommige onderzoeken tonen aan dat suikerrijke voeding het risico op obesitas, insulineresistentie, type 2 diabetes, een vette lever en hartziekte kan verhogen (789). Echte voeding is vaak suikerarm en niet zo zoet. Hoewel fruit suiker bevat, zitten er ook veel water en vezels in, waardoor het minder geconcentreerd is dan suiker in frisdrank en bewerkte voeding.

3. Echte voeding is goed voor het hart
Echte voeding zit vol antioxidanten en voedingsstoffen die de hartgezondheid ondersteunen, waaronder magnesium en gezonde vetten. Een voedingspatroon met veel nutriënten en onbewerkte voeding kan ook ontstekingen helpen verlagen, die een van de grootste factoren voor hartziekte vormen (10).

4. Echte voeding is goed voor het milieu
De wereldbevolking groeit gestaag en daarmee groeit de vraag naar voedsel. De productie van voedsel voor miljarden mensen vraagt ook ontzettend veel van het milieu. Dit komt voornamelijk door een hoger brandstofverbruik, broeikasgassen en verpakkingsmaterialen die in op de vuilnisbelt eindigen. Het ontwikkelen van een duurzaam systeem gebaseerd op echte voeding kan onze aarde ten goede komen door het energieverbruik te verlagen en eveneens de niet-biologisch afbreekbare afval die we produceren (11).

5. Echte voeding bevat veel vezels
Vezels zijn erg gezond. Ze kunnen je helpen verzadigen met weinig calorieën en de spijsvertering en metabole gezondheid ten goede komen (121314). Voeding zoals avocado’s, chiazaden, lijnzaden en bramen bevatten bijzonder veel vezels, net als bonen en peulvruchten. De inname van vezels uit echte voeding is veel beter dan een vezelsupplement of het eten van bewerkte voeding met toegevoegde vezels.

6. Echte voeding helpt bij een goede bloedsuikerspiegel
Volgens de Internationale Diabetes Federatie hebben meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd diabetes. De verwachting is dat dit de komende 25 jaar boven 600 miljoen zal zijn. Het eten van vezelrijke plantaardige voeding en onbewerkte dierlijke producten kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen bij mensen met diabetes of degenen die risico lopen dit te ontwikkelen. Bij een onderzoek gedurende twaalf weken volgden mensen met diabetes of prediabetes een paleodieet met vers(e) vlees, vis, fruit, groenten, eieren en noten. Dit zorgde voor een 26 procent lagere bloedsuikerspiegel (15).

7. Echte voeding is goed voor je huid
Naast dat echte voeding je algehele gezondheid ten goede komt kan het ook je huid van binnenuit helpen beschermen. Pure chocola en avocado’s kunnen bijvoorbeeld de huid beschermen tegen zonschade (1617). Onderzoeken tonen aan dat het eten van meer groenten, vis, bonen en olijfolie de huidveroudering kan vertragen en gunstig is voor de elasticiteit en andere leeftijd gerelateerde huidveranderingen (1819). Het overstappen van een Westers dieet met bewerkte voeding naar een dieet met echte voeding kan acne helpen voorkomen of verminderen (20).

8. Echte voeding helpt triglyceriden verlagen
Bloedtriglyceriden worden beïnvloed door de voedselinname. Omdat triglyceriden omhoog lijken te gaan door suiker en bewerkte koolhydraten is het aan te raden deze te beperken of geheel te schrappen. Daarbij kunnen echte voedingsmiddelen als vette vis, mager vlees, groenten en noten de triglyceriden aanzienlijk verlagen (2122).

9. Echte voeding zorgt voor variatie
Het steeds eten van dezelfde voeding kan saai worden. Daarbij is het gezonder om te variëren met veel verschillende voeding. Er zijn honderden keuzes uit echte voeding, waaronder een variatie aan vlees, vis, zuivel, groenten, fruit, noten, peulvruchten, volkoren granen en zaden. Probeer eens echte voeding die je nog nooit hebt gegeten zoals chiazaad, biologisch vlees, kefir of quinoa. Misschien zitten er een aantal nieuwe favorieten tussen.

10. Echte voeding kost op de lange termijn minder
Vaak wordt gesteld dat echte voeding duurder is dan bewerkte voeding en in sommige opzichten klopt dat. Een analyse uit 2013 van tien landen ondervond dat het eten van gezondere voeding 1,47 euro meer kost dan bewerkte voeding per 2000 calorieën (23). Op de lange termijn is het verschil echter minimaal, als je kijkt naar de kosten die chronische leefstijlziekten met zich meebrengen, zoals diabetes en obesitas. Een onderzoek uit 2012 ondervond dat mensen met diabetes 2.3 keer meer geld kwijt zijn aan ziektekosten en gezondheidszorg dan mensen die geen diabetes hebben (24). Echte voeding is dus duurder op de korte termijn, maar veel goedkoper op de lange termijn, omdat junkfood je twee keer zoveel kost.

11. Echte voeding bevat veel gezonde vetten
In tegenstelling tot transvetten en bewerkte vetten in plantaardige oliën en smeersels, zijn natuurlijke vetten ontzettend gezond. Extra vierge olijfolie is bijvoorbeeld een goede bron van oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gezond is voor het hart (25). Kokosolie bevat middellange keten triglyceriden, die de vetverbranding kunnen verhogen en het afvallen kunnen ondersteunen (2627). Langeketen omega-3 vetzuren helpen ontstekingen weren en kunnen het hart beschermen. Vette vis, zoals zalm, haring en sardines zijn uitstekende bronnen van deze vetten (2829). Andere echte voeding met goede vetten zijn avocado’s, noten, zaden en volle zuivelproducten.

12. Echte voeding kan het risico op ziekte verlagen
Als echte voeding onderdeel uitmaakt van je leefstijl kan het je risico op een aantal chronische ziekten helpen verlagen. Voedingspatronen met als basis pure, onbewerkte voeding, zoals het Mediterrane dieet, hebben aangetoond het risico op hartziekte, diabetes en het metabool syndroom te helpen verlagen (3031). Daarbij hebben meerdere grote observatieonderzoeken een gebalanceerd dieet met een hoge inname van groenten en fruit gelinkt aan een lager risico op kanker en hartziekte (3233).

13. Echte voeding bevat antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen helpen weren. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die je lichaamscellen kunnen beschadigen. Antioxidanten zitten in alle echte voeding, voornamelijk in plantaardige voeding zoals groenten, fruit, noten, volkoren granen en peulvruchten. Verse, onbewerkte dierlijke voeding bevat ook antioxidanten, maar meestal veel minder dan in plantaardige voeding. Eigeel bevat bijvoorbeeld luteïne en zeaxanthine, die de ogen helpen beschermen tegen cataract en maculadegeneratie (3435).

14. Echte voeding is goed voor je darmen
Echte voeding kan gunstig zijn voor je microbioom, de bacteriën die in je darmen leven. Veel voeding werkt prebiotisch, wat inhoudt dat het door je darmbacteriën wordt gefermenteerd in korte keten vetzuren. Deze zijn gezond voor de darmen, kunnen de bloedsuikerspiegel verbeteren en andere gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Voorbeelden van prebiotische voeding zijn knoflook, asperges en cacao.

15. Echte voeding kan overeten helpen voorkomen
Een hoge inname van bewerkte voeding en fastfood is gelinkt aan overeten, voornamelijk bij mensen met overgewicht (36). Echte voeding daarentegen bevat niet de suikers en smaakstoffen die voorkomen in bewerkte voeding en tot overeten kunnen leiden.

16. Echte voeding bevordert een gezond gebit
Een gezonder gebit kan nog een voordeel zijn van een leefstijl met echte voeding en weinig suikers en bewerkte koolhydraten. Suiker en bewerkte koolhydraten kunnen tandbederf in de hand werken door tandplaque veroorzakende bacteriën in de mond te voeden. Vooral de combinatie van suiker en zuur in frisdrank kan tandbederf veroorzaken (3738). Kaas kan gaatjes helpen voorkomen door de PH-waarde te verhogen en het tandglazuur te verharden. Een onderzoek ondervond dat kaas eten het glazuur drastisch verbetert bij mensen met een beperkte speekselproductie veroorzaakt door stralingsbehandelingen voor kanker (3940). Groene thee kan ook het tandglazuur beschermen. Een onderzoek ondervond dat spoelen met groene thee tanderosie aanzienlijk verlaagde bij mensen die frisdrank dronken en hard hun tanden poetsten (41).

17. Echte voeding kan de suikerbehoefte helpen verlagen
Een voedingspatroon gebaseerd op echte voeding kan het verlangen naar zoetigheid zoals cake, koek en snoep helpen verlagen. Als je lichaam is gewend aan pure, onbewerkte voeding kan je behoefte aan zoetigheid verminderen of geheel verdwijnen. Als je bewerkte en suikerrijke voeding vermijdt of beperkt zullen je smaakpapillen hieraan wennen en echte voeding beter waarderen.

18. Echte voeding eten geeft een goed voorbeeld
Buiten dat je je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gezondheid en welzijn, kan het eten van echte voeding de mensen in je omgeving ook gezond houden. Het geven van het goede voorbeeld kan je familieleden aansporen om ook gezondere eetgewoontes te hanteren. Het is ook een goede manier om je kinderen te leren over goede voeding.

19. Door het eten van echte voeding hoef je niet te diëten
Een dieetmentaliteit is op de lange termijn niet goed. De focus komt hierdoor vaak te veel op de weegschaal te liggen. Voeding gaat om veel meer dan alleen diëten. Belangrijker is om je goed, energiek en gezond te voelen. Aandacht hebben voor echte voeding in plaats van diëten is een gezondere, duurzamere en plezierigere manier om te leven. In plaats van je te focussen op afvallen, kan gewichtsverlies een natuurlijke bijwerking zijn van een beter voedingspatroon en verbeterde metabole gezondheid.

20. Echte voeding kan lokale boeren helpen
Het kopen van groenten van boerenmarkten en vlees en zuivel van lokale boeren kan de mensen steunen die deze voeding in jouw omgeving produceren. Daarbij is deze voeding vaak verser en minder bewerkt dan voeding uit de supermarkt.

21. Echte voeding is heerlijk
Bovenop alle andere voordelen om echte voeding te eten, smaakt het echt heerlijk. De verrukkelijke smaak van verse, onbewerkte voeding is onmiskenbaar. Als je smaakpapillen hier eenmaal aangewend zijn kan bewerkte junkfood hier niet tegenop boksen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.