40+? Eet dan deze voedingsmiddelen

EnergieTot ons 40e levensjaar zijn de meesten van ons bullit-proof. Wat we ook eten, we krijgen er niet snel chronische klachten van. De jeugdige energie overheerst. Na je 40e gaat het tellen hoe je de jaren ervoor hebt geleefd. Veel mensen op mijn lezingen en trainingen zijn 40+. Ze komen op dit pad omdat ze de nodige pijntjes ervaren en op zoek zijn naar een oplossing. De volgende voedingsmiddelen helpen je lichaam langer gezond te houden.

7 voedingsmiddelen die elke 40 plusser zou moeten eten

Amandelen
Deze noten zijn rijk aan calcium, magnesium en fosfor. Deze drie mineralen zijn betrokken bij de vorming van het skelet. Melk drinken voor je calcium is dus helemaal niet nodig! Van de noten zijn amandelen de gezondere keuze. Amandelen zijn ook rijk aan oliezuur. Dit is een omega 9 vetzuur, die we ook aantreffen in olijfolie. Deze nootjes zijn een ideaal tussendoortje omdat ze rijk zijn aan eiwitten. Eiwitten verzadigen waardoor de kans op het eten van junkfood kleiner wordt.

Tomaten
Hoewel dit een nachtschade is en daarom beter niet elke dag gegeten kan worden, zijn ze wel zeer rijk aan lycopeen. Dit is een antioxidant die de cellen beschermt tegen vrije radicalen en daarmee veroudering tegen gaat. Ook zit er veel kalium in tomaten. Bij het ouder worden stijgt de bloeddruk vaak als gevolg van vaatverharding. Een beetje kalium, als tegenhanger van de bloeddruk-verhoger natrium, kan dan geen kwaad.

Olijfolie
Deze olie is rijk aan vitamine E en tal van actieve plantenstoffen die onze aderen beschermen tegen achteruitgang. Kies altijd voor ongeraffineerde olijfolie, anders profiteer je niet van de voordelen. Een goede en lekkere combi is bijvoorbeeld ook olijfolie en knoflook. Samen werken ze nog krachtiger in op de aderen.

Boerenkool
Dit is een ware superfood van eigen bodem. Het is zeer rijk aan magnesium, vitamine K, luteïne en zeaxanthine. De laatste twee beschermen de ogen, iets dat bij het ouder worden vaak wenselijk is. Als je een bril draagt kun je je ogen trouwens ook verbeteren door het doen van oog-oefeningen. Zie hiervoor de ogen ontspanningscursus van Karin Hoogenboom in onze webshop.

Sinaasappels
Deze behoren tot de citrus-familie. Het is geen toeval dat citrus begint met de letter C want deze vruchten bevatten namelijk heel veel vitamine C. Veel mensen drinken hier het sap van, maar beter kun je de gehele vrucht eten. Zo vertraag je de opname van de snelle suikers. Vitamine C hebben we nodig voor de vorming van collageen in de huid en botten. Ook speelt het een sleutelrol in de afweer.

Wilde zalm
We komen massaal vitamine D tekort. Wilde zalm is zeer rijk aan vitamine D en een beetje B12. Ook vinden we omega 3 in de actieve vorm in wilde zalm. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en helpt de botten sterk te houden. B12 helpt ons mentaal scherp te houden.

(Water)kefir
We zijn net zo gezond als onze darmen zijn. Veel mensen hebben te kampen met darmklachten. Door verkeerd eten, krijgen we een verkeerde samenstelling van de darmbacteriën. Handig is het om deze dan aan te vullen met bijvoorbeeld kefir. Kefir van water zorgt voor de aanvulling van tientallen bacteriën in de darmen. Je kunt dit gemakkelijk zelf maken. Een handleiding en een kefir ‘plantje’ kun je gemakkelijk vinden via google. Helaas mogen we van bepaalde autoriteiten geen directe links meer plaatsen.

 

Zorg voor voldoende geestelijke voeding

Het principe ‘use it or lose it’ is van kracht op ons gehele lichaam. Als astronauten in de ruimte geen zwaartekracht meer ervaren, gaan hun spieren er in rap tempo op achteruit. Zo is het ook met ons brein. Als je tot op hoge leeftijd geestelijk vitaal wil blijven, dan zullen we metaal nieuwe uitgagingen aan moeten gaan. Lees daarom een boek, kijk een documentaire of volg een cursus. Leer in ieder geval regelmatig nieuwe dingen. Ga vernieuwende gesprekken aan met anderen. Als basis hebben de hersenen voedingsstoffen en zuurstof nodig. Door regelmatig flink te wandelen, krijgen je hersenen deze aangeboden. Door de verbeterde doorbloeding kunnen je hersenen dan gemakkelijk toxines afvoeren. Mijn overgroot oma is bijna 100 geworden en was mentaal zeer scherp. Haar geheim was naar eigen zeggen dat ze elke dag kruiswoordpuzzels maakte…

Wil je meer tips om vitaal te blijven? Kom dan 27 februari naar Soest voor de lezing Vitaal 40+ van Marjolein Dubbers. Marjolein is de positieve kracht achter de blog Energieke Vrouwen Academie.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.