Hoofdpagina » Nieuws » Belastingverlaging op groente en fruit wordt waarschijnlijk geschrapt

Belastingverlaging op groente en fruit wordt waarschijnlijk geschrapt

De overheid heeft aangegeven dat het een verlaging van de btw op groente en fruit bij nader inzien toch niet zo ziet zitten. Volgens onderzoek is een btw-verlaging voor de ICT-systemen van de fiscus lastig om in te voeren. Daarnaast is het effect op de volksgezondheid mogelijk niet wat de overheid voor ogen had. Opvallend is dat een verhoging van de btw op haver- en rijstmelk die op 1 januari 2024 van kracht wordt geen enkel probleem blijkt! Bizar is ook dat de belasting op koemelk en chocolademelk ongewijzigd blijft. Volgens de overheid vallen haver- en rijstmelk vanaf dan onder frisdrank, waardoor plots een belastingverhoging van 196% gerechtvaardigd is. Deze ontwikkelingen zijn opvallend, omdat eind vorig jaar nog bleek dat veel mensen door de gigantische inflatie niet meer in staat zijn om gezond voedsel in huis te halen. Het is van de gekke dat bewerkt voedsel spotgoedkoop is en verse groente en fruit voor velen onbetaalbaar zijn.

Het plan om de btw op groente en fruit te verlagen van 9% naar 0% heeft veel praktische en juridische problemen en blijkt weinig effect te hebben, volgens een onderzoek in opdracht van de regering. Het idee was om mensen aan te moedigen gezonder te eten, maar slechts 4% van de consumenten zal meer groente en fruit kopen door de btw-verlaging.

Mensen met hogere inkomens, die al meer geld uitgeven aan groente en fruit, profiteren het meest van de belastingverlaging. Het invoeren van de btw-verlaging kost tussen de 0,5 en 1 miljard euro, voornamelijk door verloren belastinginkomsten. Er zijn ook kosten verbonden aan de uitvoering en handhaving, zoals het bepalen welke producten als groente en fruit worden beschouwd.

Bewerkingen zoals schillen, pureren, koken, invriezen en snijden kunnen leiden tot producten die nog steeds als groente of fruit worden gezien. Het wordt ingewikkelder bij fermenteren, pasteuriseren en steriliseren. Onderzoekers onderzochten zeven varianten met verschillende definities, maar konden geen juridisch sluitende definitie voor ‘groente en fruit’ vinden. Dit betekent dat fabrikanten, supermarkten en consumenten elke keuze kunnen aanvechten bij de rechter.

De Belastingdienst, die al moeite heeft met personeel en IT, ziet risico’s bij alle zeven varianten. De btw-verlaging zal waarschijnlijk veel werk veroorzaken, zowel bij de invoering als bij de controle. Het plan komt uit het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Staatssecretarissen Van Ooijen (Volksgezondheid) en Van Rij (Belastingdienst) moeten nu samen beslissen wat ze met het plan doen (Bron: Nos.nl, Tweedekamer.nl).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.