De voedingswaarde van inktvis

Voedingswaardetabel van inktvis per 100 gram:

Per 100 g / mlInktvisADH*
kcal804.00%
Kj3384.02%
Water (g)81.14.06%
Eiwit (g)16.228.93%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)1.72.43%
Verzadigd (g)0.8
E.O.V. (g)0.7
M.O.V. (g)0.1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)250
Vezels (g)
A (mg)0.055.56%
B1 (mg)0.076.36%
B2 (mg)0.117.33%
B3 (mg)2.113.13%
B5 (mg)0.6112.20%
B6 (mg)0.746.67%
B11 / Foliumzuur  (ug)103.33%
B12 (ug)271.43%
C (mg)
D (ug)
E (mg)1.212.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)10010.00%
Kalium (mg)2707.71%
Calcium (mg)252.50%
Fosfor (mg)14518.13%
IJzer (mg)0.810.00%
Jodium (ug)2013.33%
Magnesium (mg)289.33%
Koper (mg)0.888.89%
Selenium (ug)66120.00%
Zink (mg)16.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over inktvis
Inktvissen behoren tot de weekdieren en zijn dus geen vissen. Er bestaan meer dan 600 soorten van. Ook de octopus behoort tot de inktvissen. Inktvissen danken hun naam aan het feit dat ze in staat zijn inkt te spuiten om zo een tegenstander aan te vallen. De vijand verliest het zicht en de inktvis kan ontsnappen.

Ze komen voor in alle zeeën en leven alleen in zout water. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren. Deze diertjes worden gevangen door middel van de zuignappen op de armen. Bij een octopus zijn deze veel grote ontwikkeld en dus beter te zien dan bij inktvissen. De lengte van de dieren verschilt enorm. Van een paar centimeter tot meer dan 16 meter: de reuzenpijlinktvis.

Verkrijgbaar
In Nederland is de inktvis geen bekend voedingsmiddel. Bij viswinkels is het wel goed verkrijgbaar, maar dient het vooraf besteld te worden. Geef vooraf aan welke grootte inktvis je wenst.  Kleine inktvisjes zijn geschikt om te wokken of roerbakken. Grotere inktvissen kunnen gevuld worden en bereid als gerecht.

Toepassing en bewaren
Verse inktvis is kort houdbaar en dient zo snel mogelijk verwerkt te worden. De kunst van het bereiden van inktvis is dat het vlees niet taai wordt. Een bekend gerecht gemaakt van de inktvis is calamaris. Dit zijn inktvisringen welke in bloem zijn gewikkeld en hierna gefrituurd. Deze Spaanse tapas is alom bekend. In Zuid-Europese landen wordt de inktvis ook gevuld gegeten met bijvoorbeeld een stevige tomatensaus en opgediend met rijst en groenten. Kleine inktvisjes worden gebakken en bijvoorbeeld geserveerd als smakelijke borrelhap.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: