Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kaassoufle

De voedingswaarde van kaassoufle

Voedingswaardetabel van kaassoufle per 100 gram:

Per 100 g Bereid ADH*
kcal 359 17,95%
Kj 1495 17,80%
Water (g) 37,7 1,89%
Eiwit (g) 7,3 13,04%
Koolhydraten (g) 29,8 11,46%
Suiker (g) 1,6  
Vet (g) 23,1 33,00%
Verzadigd (g) 8,9  
E.O.V. (g) 7,6  
M.O.V. (g) 4,5  
Omega 6 (g) 2,8  
Omega 3 (g) 0,1  
Cholesterol (mg) 21,2  
Transvet (g) 0,5  
Vezels (g) 1 2,86%
A (mg) 0,051 5,67%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,15 10,00%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 11,6 3,87%
B12 (ug) 0,46 16,43%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,2 2,00%
E (mg) 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 5 4,17%
Natrium (mg) 614 61,40%
Kalium (mg) 69 1,97%
Calcium (mg) 135 13,50%
Fosfor (mg) 126 15,75%
IJzer (mg) 0,3 3,75%
Jodium (ug) 12,1 8,07%
Magnesium (mg) 14 4,67%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,65 4,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kaassoufle
Hoewel het woord ‘soufflé’ z’n oorsprong in het Frans vindt, is een kaassoufle in werkelijkheid een Nederlandse snack. De inhoud van een kaassoufle is gesmolten kaas met daaromheen een dun omhulsel van deeg, dat gepaneerd en vervolgens gefrituurd is. Een variant op de normale kaassouffé is een hamkaassoufle. De klassieke kaassoufle heeft de vorm van een rechthoek met een grootte van ongeveer 10 x 5 cm. De laatste jaren zijn er ook steeds vaker kaassoufles op de markt in de vorm van een halve maan met kartelrandjes. Het percentage echte kaas kan per merk kaassouflé sterk verschillen, goedkope bevatten soms slechts 3% echte kaas, terwijl duurdere A-merken soms zelfs meer dan 20% kunnen bevatten. Huismerken doen het vaak met een kaaspercentage van ronde de 10%.

Verkeerd spellen
Het woord correcte kaassoufflé wordt vaak verkeerd gespeld: in de sommige gevallen wordt het geschreven als kaassouflé, waarbij de tweede f mist. Het originele Franse woord soufflée wordt geschreven met een dubbele F en E en een accent aigu (=´) op de eerste E. In de Nederlandse naam is de laatste E waarschijnlijk vanwege marketingdoeleinden weggevallen. Sommige mensen maken het heel bont en schrijven een kaassoufle als kaassoefle. Gelukkig komt dit laatste wat minder vaak voor.

Verbranden van mond
Omdat de binnenkant van een kaassouflé grotendeels uit gesmolten kaas bestaat, houdt het vet de hitte vast. De buitenkant werkt isolerend, maar koelt zelf gemakkelijk af. Hierdoor wordt de eter gemakkelijk op het verkeerde been gezet. De relatief koele buitenkant geeft de indruk dat de kaassouflé is afgekoeld en klaar is om op te eten. Menig beginnende eter van kaassoufles is hier de fout ingegaan en heeft op harde wijze middels een verbrande mond moeten ontdekken dat het eten van een kaassoufle enige voorzichtigheid vraagt.

Wat is een echte soufflé dan?
Een oorspronkelijke Franse soufflé is een gebakken gerecht op basis van eieren. Aan het begin van de achttiende eeuw werd dit voor het eerst in Frankrijk geïntroduceerd. In combinatie met diverse andere ingrediënten kan het worden geserveerd als een hartig hoofdgerecht. Het woord soufflé is het voltooid deelwoord van het Franse werkwoord ‘souffler’ dat zoiets als ‘blazen’ betekent. De reden dat we in Nederland een kaassoufle zo zijn gaan noemen is omdat in de echte Franse Soufflés vaak ook kaas wordt gebruikt. Strikt genomen is een Franse soufflé een ovenschotel met stijfgeslagen eiwitten met kaas.

Bereiden
In de frituurpan heeft een bevroren kaassoufle ongeveer 3 minuten nodig en een ontdooide slechts 2 minuten. kaassoufles kunnen ook in de koekenpan worden bereid, verhit dan milde olijfolie en bak de bevroren kaassoufles in 8 minuten en ontdooide 6 minuten op matige temperatuur. Keer de kaassoufles halverwege éénmaal. In een airfryer is een kaassoufle ook in 8 minuten klaar, houdt dan een temperatuur aan van 180 °C.

Bewaren
In het vriesvak op -12 °C blijven kaassouflés 3 weken goed na aankoop. In diepvries op -18 °C kun je de datum op de verpakking aanhouden. Na ontdooiing kun je ze beter niet opnieuw invriezen.

Toepassingen
Een kaassoufle wordt meestal los gegeten als tussendoortje, maar soms is het een aanvulling op een frietmaaltijd. Kleinere versies van de kaassouflé, de zogenaamde mini’s, worden meestal verkocht voor thuis of voor de borrel waar ze vaak worden gegeten als onderdeel van een bittergarnituur. kaassoufles kunnen bij vrijwel elke snackbar aan de balie worden besteld, maar soms kan deze ook uit de automatiek worden gehaald. Een broodje kaassoufle wordt in snackbars ook nog wel eens geserveerd.

Weetjes/Wist je dat?

  • Een kaassoufle één van de weinige vegetarische fastfood snacks is?
  • Snackfabrikant Royaan de helft van de kaassouflemarkt in handen heeft?
  • kaassoufles geen echte kaas bevatten maar smeltkaas? Dat betekent dat ongeveer 6-9% echte Beemster of Gouda is en de rest nepkaas met wat boter, zetmeel en smeltzout.
  • Je zelf ook thuis kaassoufles kunt maken? Hiervoor heb je bladerdeeg, paneermeel, eieren en (oude) kaas nodig.

Over de gezondheidswaarde van kaassoufle
Het zal velen niet verbazen dat een kaassoufle niet onder de gezonde voedingsmiddelen valt. De reden dan een kaassoufle niet bepaald gezond is, komt door het hoge gehalte aan zout en de vele calorieën in de vorm van suiker en vet. Dat gezegd hebbende bevat een kaassoufle wel kleine beetjes van de meeste vitamines en mineralen. Zo bevat een kaassoufle vanwege de kaas wat schaarsere nutriënten zoals jodium, vitamine B12 en vet oplosbare vitamines. Omdat een kaassoufle paneermeel bevat en vervolgens gefrituurd wordt, bevat deze snack relatief veel van het mogelijk kankerverwekkende acrylamide. Om deze reden is het verstandig een kaassoufle niet te lang te frituren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

 

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.