web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kastanjes

De voedingswaarde van kastanjes

Voedingswaardetabel van kastanjes per 100 gram:

Per 100 g / ml Kastanjes ADH*
kcal 188 9,40%
Kj 789 9,39%
Water (g) 51,5 2,58%
Eiwit (g) 4 7,14%
Koolhydraten (g) 35 13,46%
Suiker (g) 6,5
Vet (g) 2 2,86%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g) 0,4
M.O.V. (g) 0,5
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 6,5 18,57%
A (mg) 0,002 0,22%
B1 (mg) 0,3 27,27%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,7 4,38%
B5 (mg) 0,3 6,00%
B6 (mg) 0,3 20,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 140 46,67%
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 0,5 5,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 600 17,14%
Calcium (mg) 40 4,00%
Fosfor (mg) 90 11,25%
IJzer (mg) 1 12,50%
Jodium (ug) 0,1 0,07%
Magnesium (mg) 40 13,33%
Koper (mg) 0,2 22,22%
Selenium (ug)
Zink (mg) 0,45 3,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kastanjes
Eetbare kastanjes komen van de tamme kastanjeboom, welke in een herkenbare groene, stekelige bolster groeien. Kastanjes worden ook wel ‘het graan dat aan de bomen groeit’ genoemd, vanwege het hoge koolhydratengehalte.

Herkomst en groeiwijze
De tamme kastanje is een loofboom en behoort tot de beukenfamilie. Ook de eik behoort hiertoe. In Nederland groeien twee bomen die kastanjes leveren: de tamme en wilde variant. De wilde en tamme kastanje zijn geen familie van elkaar en hebben een aantal duidelijke verschillen. De bladvorming is anders evenals de bolster en de grootte van de vrucht.

Verschil tamme kastanjes en de wilde kastanje
Een tamme kastanje (Castanea sativa) heeft aan de bovenkant een puntje. Een wilde kastanje (ook wel paardenkastanje genoemd, of Aesculus hippocastanum in het Latijn) is daarentegen helemaal rond. Daarnaast heeft de tamme kastanje meer kortere stekels op de bolster en zijn ze dunner dan bij wilde kastanjes. Een ander verschil is dat bij de tamme kastanjes er meestal meerdere noten per bolster zitten, terwijl dat bij de wilde variant altijd één exemplaar is.

De wilde boom produceert paardenkastanjes, welke overigens giftig zijn om te consumeren. Deze groeien individueel binnen een bolster, in tegenstelling tot de tamme kastanje die meerdere vruchten in één produceert. De wilde kastanje komt vaker voor en is minder kieskeurig qua grond en habitat. De tamme kastanje stelt nogal wat eisen. Zo is een grondsoort van klei of kalk vaak niet geschikt en kunnen de wortels slecht tegen vocht. Wie een tamme kastanje in de tuin wil plaatsen moet even geduld hebben. De boom begint pas voorzichtig met het geven van vruchten na 15 jaar. Pas na 50 jaar kan er behoorlijk geoogst worden!

Verkrijgbaar
Kastanjes in de winkel zijn dus uitsluitend afkomstig van de tamme kastanjeboom. Ze zijn zowel heel als gepeld verkrijgbaar. Soms zelfs al in gegaarde, vacuümverpakte vorm. Kastanjemeel is verkrijgbaar in natuurwinkels en speciaalzaken. Dit meel wordt ook verwerkt in exclusieve cakes, koek en gebak.

Bewaren
Kastanjes zijn gevoelige noten en hebben de neiging tot schimmelen. Het is daarom belangrijk dat de noten op de juiste manier bewaard worden. Gepelde kastanjes blijven goed afgesloten, enkele dagen goed. Ze kunnen ook worden ingevroren en kunnen dan maandenlang bewaard blijven. Ontdooi de kastanjes door ze op een bord of rooster te leggen zodat ze niet te lang in het vocht liggen. Dit voorkomt schimmelvorming.

Wanneer je kastanjes ongepeld een tijdje in huis wil laten liggen kun je dit het beste doen op kamertempratuur. Zo gaat de smaak niet te veel achteruit. In de koelkast blijven ze wel twee tot drie weken goed. Bewaar ze dan in een open zak of met gaatjes.

Toepassing

Kastanjes kunnen zowel verhit als rauw gegeten worden, heel, in stukjes gehakt of gemalen. Pel en schil de kastanje en eet deze uit de hand of verwerk de noten tot puree. Ook lekker is het om kastanjes in de oven te poffen en te serveren naast groente zoals spruiten, prei of paddenstoelen. Ook kan je van kastanjes meel maken en verwerken in allerlei bakrecepten.

Weetjes/Wist je dat:

  • De Fransen kastanje olie gebruikten als middel tegen reuma?
  • Kastanjes tot twee keer zoveel zetmeel als aardappelen bevatten?
  • De beukenfamilie ook wel napjesdragersfamilie wordt genoemd? Dit vanwege het napje dat de vrucht beschermt.
  • De stekels van de kastanje een afweermechanisme vormen tegen aanvallen van vogels en muizen?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van kastanjes
Kastanjes zijn de enige noten waar vitamine C in voorkomt. In vergelijking met andere noten bevatten kastanjes bijzonder weinig calorieën. Wetenschappelijk is er nog niet veel onderzoek gedaan naar kastanjes.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: