Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kastanjes

De voedingswaarde van kastanjes

Voedingswaardetabel van kastanjes per 100 gram:

Per 100 g / ml Kastanjes ADH*
kcal 188 9,40%
Kj 789 9,39%
Water (g) 51,5 2,58%
Eiwit (g) 4 7,14%
Koolhydraten (g) 35 13,46%
Suiker (g) 6,5
Vet (g) 2 2,86%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g) 0,4
M.O.V. (g) 0,5
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 6,5 18,57%
A (mg) 0,002 0,22%
B1 (mg) 0,3 27,27%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,7 4,38%
B5 (mg) 0,3 6,00%
B6 (mg) 0,3 20,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 140 46,67%
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 0,5 5,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 600 17,14%
Calcium (mg) 40 4,00%
Fosfor (mg) 90 11,25%
IJzer (mg) 1 12,50%
Jodium (ug) 0,1 0,07%
Magnesium (mg) 40 13,33%
Koper (mg) 0,2 22,22%
Selenium (ug)
Zink (mg) 0,45 3,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kastanjes
Alleen van de tamme kastanjeboom komen eetbare vruchten. De tamme kastanje groeit in een felgroene, stekelige bolster. Ze worden ook wel ‘het graan dat aan de bomen groeit’ genoemd, vanwege het hoge koolhydraatgehalte.

Herkomst en groeiwijze
De tamme kastanje is een loofboom en behoort tot de beukenfamilie. Ook de eik behoort hiertoe. In Nederland groeien twee bomen die kastanjes leveren: de tamme en wilde variant. De wilde en de tamme kastanje zijn geen familie van elkaar en hebben een aantal duidelijke verschillen. De bladvorming is anders evenals de bolster en de grootte van de vrucht.

Verschil tamme kastanjes en de wilde kastanje
Een tamme kastanje (Castanea sativa) heeft aan de bovenkant een puntje. Een wilde kastanje (ook wel ‘paardenkastanje’ genoemd, of ‘Aesculus hippocastanum’ in het Latijn) heeft een meer ronde vorm. Daarnaast heeft de tamme kastanje meer kortere stekels op de bolster en deze stekels zijn dunner dan bij wilde kastanjes. Een ander verschil is dat de tamme kastanjes meestal meer noten per bolster levert, terwijl dat bij de wilde variant altijd één exemplaar is.

De wilde of paardenkastanjes zijn giftig zijn en dus niet geschikt om te consumeren. De wilde kastanje komt vaker voor en is minder kieskeurig qua grond en habitat. De tamme kastanje stelt nogal wat eisen. Zo is een grondsoort van klei of kalk vaak niet geschikt en kunnen de wortels slecht tegen vocht. Wie een tamme kastanje in de tuin wil plaatsen moet even geduld hebben. De boom begint pas voorzichtig met het geven van vruchten na 15 jaar. Pas na 50 jaar kan er behoorlijk geoogst worden!

Verkrijgbaar
Kastanjes in de winkel zijn dus uitsluitend afkomstig van de tamme kastanjeboom. Ze zijn zowel heel als gepeld te koop. Soms zelfs al gegaard en vacuümverpakt. Kastanjemeel is te koop in natuurwinkels en speciaalzaken. Dit meel wordt ook verwerkt in exclusieve cakes, koek en gebak.

Bewaren
Kastanjes zijn gevoelige noten en neigen tot schimmelen. Het is daarom belangrijk de noten op de juiste manier te bewaren. Gepelde kastanjes blijven goed afgesloten, enkele dagen goed. Ze kunnen ook worden ingevroren en kunnen zo maandenlang bewaard blijven. Ontdooi de kastanjes door ze op een bord of rooster te leggen, zodat ze niet te lang in het vocht liggen. Dit voorkomt schimmelvorming.

Wanneer je kastanjes ongepeld een tijdje in huis wil laten liggen kun je dit het beste doen op kamertemperatuur. Zo gaat de smaak niet te veel achteruit. In de koelkast blijven ze wel twee tot drie weken goed. Bewaar ze dan in een open zak of één met gaatjes.

Toepassing

Kastanjes kunnen zowel verhit als rauw gegeten worden: heel, in stukjes gehakt of gemalen. Pel en schil de kastanjes en eet deze uit de hand of verwerk ze tot puree. Ook is het lekker om kastanjes in de oven te poffen en te serveren bij groenten zoals spruiten, prei of bij paddenstoelen. Ook kan je van kastanjes meel maken en het verwerken in allerlei bakrecepten.

Wist je dat:

  • De Fransen kastanjeolie gebruikten als middel tegen reuma?
  • Kastanjes tot twee keer zoveel zetmeel bevatten als aardappelen?
  • De beukenfamilie ook wel ‘napjesdragersfamilie’ wordt genoemd? Dit vanwege het napje dat de vrucht beschermt.
  • De stekels van de kastanje een afweer vormen tegen vogels en muizen?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van kastanjes
Kastanjes zijn de enige noten waar vitamine C in voorkomt. In vergelijking met andere noten bevatten kastanjes bijzonder weinig calorieën. Wetenschappelijk is er nog niet veel onderzoek gedaan naar kastanjes.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.