web
statistics

De voedingswaarde van kumquat

Voedingswaardetabel van kumquat per 100 gram:

Per 100 g Kumquat ADH*
kcal 52 2,61%
Kj 219 2,61%
Water (g) 83,4 4,17%
Eiwit (g) 0,9 1,61%
Koolhydraten (g) 9,1 3,50%
Suiker (g) 0
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 1,1 3,14%
A (mg) 0,0029 0,32%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,07 4,67%
B3 (mg) 0,5 3,13%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur (ug) 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 39 52,00%
D (ug) 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 6 0,60%
Kalium (mg) 180 5,14%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 49 6,13%
IJzer (mg) 0,6 7,50%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 13 4,33%
Koper (mg) 0,11 12,22%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kumquats
De kumquat, in het Latijns Fortunella crassifolia, is een kleine oranjekleurige citrusvrucht, die niet veel groter is dan een druif. In het Chinees betekent kumquat ‘gouden sinaasappel’. De kumquat wordt ook wel een dwergsinaasappel genoemd omdat het net mini-sinaasappels lijken. Deze vrucht is dan ook lid van de citrusfamilie. Je kunt het met schil en pit eten. Ze rijpen vrij snel dus je kunt ze beter niet te lang laten liggen. De kumquat is heel rijk aan plantenstoffen, vitaminen en mineralen, maar bevat vooral veel vitamine C en vezels. Dit maakt het een geschikte bron om je immuunsysteem een boost te geven.

Herkomst
Van oorsprong komt de kumquat uit China. Ze worden tegenwoordig ook in andere warme klimaten geteeld, zoals in (de warmere delen van) Amerika, Zuid-Afrika, Israël en Spanje.

Verkrijgbaar
In Nederland zijn de kumquats niet overal te verkrijgen. Online zijn ze te verkrijgen en soms ook in biologische winkels en toko’s.

Toepassing
Behalve dat je de kumquat uit het handje kunt eten kun je het in allerlei verschillende gerechten verwerken. Denk aan fruitsalades, chutneys, garnering, gebak en desserts. Ook kun je schijfjes in je water doen.

Bewaren
De vruchten zijn tot twee weken in de koelkast houdbaar. Als je ze op je aanrecht bewaart, zijn ze maar een paar dagen houdbaar.

Weetjes/Wist je dat?

  • De kumquat ook wel de dwergsinaasappel wordt genoemd?
  • Er ook essentiële olie wordt gemaakt van de kumquat?
  • Er likeur van wordt gemaakt?
  • De plant die kumquats geeft vaak wordt aangeboden als potplant bij diverse tuincentra?
  • Een portie van 5 kumquats 100 gram weegt?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van kumquats
Onderzoek heeft uitgewezen dat de kumquat meer dan 120 actieve bestanddelen bevat, waaronder 71 etherische oliën (1). Vele hiervan zijn krachtige antioxidanten (2). Vooral interessant zijn de polyfenolen zoals luteïne, zeaxanthine en tannines. De schil bevat daarnaast nog andere heilzame stoffen zoals D-limoneen en pineen. D-limoneen kan beschermen tegen verschillende soorten kanker (3, 4). Luteïne en zeaxanthine zijn volgens onderzoek zeer heilzaam voor de huid en de ogen (5). Bij dierproeven hebben onderzoekers vastgesteld dat het eten van kumquats een positief effect kan hebben op zowel het gewicht als de cholesterolwaardes (6). De eetbare zaden en de schil van kumquats leveren een kleine hoeveelheid omega-3-vetten (7).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

 

1. KOYASAKO A, BERNHARD RA. Volatile Constituents of the Essential Oil of Kumquat J Food Science. 1983; 48(6):1807-1812.

2. Nouri A, Shafaghatlonbar A. Chemical constituents and antioxidant activity of essential oil and organic extract from the peel and kernel parts of Citrus japonica Thunb. (kumquat) from Iran. Natural product research. 2016; 30(9):1093-7.

3. Crowell PL, Gould MN. Chemoprevention and therapy of cancer by d-limonene. Critical reviews in oncogenesis. 1994; 5(1):1-22.

4. Jayaprakasha GK, Murthy KN, Demarais R, Patil BS. Inhibition of prostate cancer (LNCaP) cell proliferation by volatile components from Nagami kumquats. Planta medica. 2012; 78(10):974-80.

5. Roberts RL, Green J, Lewis B. Lutein and zeaxanthin in eye and skin health. Clinics in dermatology. 2009; 27(2):195-201.

6. Tan S, Li M, Ding X, et al. Effects of Fortunella margarita Fruit Extract on Metabolic Disorders in High-Fat Diet-Induced Obese C57BL/6 Mice. Miele C, ed. PLoS ONE. 2014;9(4):e93510.

7. Nouri A, Shafaghatlonbar A. Chemical constituents and antioxidant activity of essential oil and organic extract from the peel and kernel parts of Thunb. (kumquat) from Iran Natural Product Research. 2015; 30(9):1093-1097.