Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kumquat

De voedingswaarde van kumquat

Voedingswaardetabel van kumquat per 100 gram:

Per 100 g Kumquat ADH*
kcal 52 2,61%
Kj 219 2,61%
Water (g) 83,4 4,17%
Eiwit (g) 0,9 1,61%
Koolhydraten (g) 9,1 3,50%
Suiker (g) 0
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 1,1 3,14%
A (mg) 0,0029 0,32%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,07 4,67%
B3 (mg) 0,5 3,13%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur (ug) 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 39 52,00%
D (ug) 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 6 0,60%
Kalium (mg) 180 5,14%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 49 6,13%
IJzer (mg) 0,6 7,50%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 13 4,33%
Koper (mg) 0,11 12,22%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kumquats
De kumquat, in het Latijns ‘Fortunella crassifolia’, is een kleine oranjekleurige citrusvrucht, die weinig groter is dan een flinke druif. In het Chinees betekent kumquat ‘gouden sinaasappel’. De kumquat wordt ook wel ‘dwergsinaasappel’ genoemd omdat het net mini-sinaasappels zijn. Deze vrucht is dan ook lid van de citrusfamilie.

Kumquats kan  je eten met schil en pit. Ze rijpen vrij snel dus laat ze niet te lang liggen. De kumquat is heel rijk aan plantenstoffen, vitaminen en mineralen, maar bevat vooral veel vitamine C en vezels. Dit maakt de kumquat heel geschikt om je immuunsysteem een boost te geven.

Herkomst
Van oorsprong komt de kumquat uit China. Ze worden tegenwoordig ook in andere warme klimaten geteeld, zoals in (de warmere delen van) Amerika, Zuid-Afrika, Israël en Spanje.

Verkrijgbaar
In Nederland zijn kumquats soms in biologische winkels, in toko’s en online te koop, maar zelden in reguliere supermarkten.

Toepassing
Behalve dat je een kumquat uit de hand kunt eten kan je ze in uiteenlopende gerechten verwerken. Denk aan fruitsalades, chutneys, garnering, gebak en desserts. Ook kun je wat schijfjes in water doen om op te drinken.

Bewaren
De vruchten zijn in de koelkast tot twee weken houdbaar. Buiten de koeling zijn ze maar een paar dagen houdbaar.

Wist je dat?

  • De kumquat ook wel ‘dwergsinaasappel’ wordt genoemd?
  • Er ook essentiële olie wordt gemaakt van de kumquat?
  • Er likeur van wordt gemaakt?
  • De plant die kumquats geeft vaak wordt aangeboden als potplant bij tuincentra?
  • Een portie van 5 kumquats 100 gram weegt?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van kumquats
Onderzoek heeft uitgewezen dat de kumquat meer dan 120 actieve bestanddelen bevat, waaronder 71 etherische oliën (1). Vele hiervan zijn krachtige antioxidanten (2). Vooral interessant zijn de polyfenolen zoals luteïne, zeaxanthine en tannines.

De schil bevat heilzame stoffen zoals D-limoneen en pineen. D-limoneen kan beschermen tegen verschillende soorten kanker (3, 4). Luteïne en zeaxanthine zijn volgens onderzoek zeer heilzaam voor de huid en de ogen (5).

Bij dierproeven hebben onderzoekers vastgesteld dat het eten van kumquats een positief effect kan hebben op zowel het gewicht als de cholesterolwaarden (6).

De eetbare zaden en de schil van kumquats leveren een kleine hoeveelheid omega 3-vetten (7).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. KOYASAKO A, BERNHARD RA. Volatile Constituents of the Essential Oil of Kumquat J Food Science. 1983; 48(6):1807-1812.

2. Nouri A, Shafaghatlonbar A. Chemical constituents and antioxidant activity of essential oil and organic extract from the peel and kernel parts of Citrus japonica Thunb. (kumquat) from Iran. Natural product research. 2016; 30(9):1093-7.

3. Crowell PL, Gould MN. Chemoprevention and therapy of cancer by d-limonene. Critical reviews in oncogenesis. 1994; 5(1):1-22.

4. Jayaprakasha GK, Murthy KN, Demarais R, Patil BS. Inhibition of prostate cancer (LNCaP) cell proliferation by volatile components from Nagami kumquats. Planta medica. 2012; 78(10):974-80.

5. Roberts RL, Green J, Lewis B. Lutein and zeaxanthin in eye and skin health. Clinics in dermatology. 2009; 27(2):195-201.

6. Tan S, Li M, Ding X, et al. Effects of Fortunella margarita Fruit Extract on Metabolic Disorders in High-Fat Diet-Induced Obese C57BL/6 Mice. Miele C, ed. PLoS ONE. 2014;9(4):e93510.

7. Nouri A, Shafaghatlonbar A. Chemical constituents and antioxidant activity of essential oil and organic extract from the peel and kernel parts of Thunb. (kumquat) from Iran Natural Product Research. 2015; 30(9):1093-1097.