Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Marmite

De voedingswaarde van Marmite

Voedingswaardetabel van Marmite per 100 gram:

Per 100 g Marmite ADH*
kcal 238 11,90%
Kj 1008 12,00%
Water (g) 39,2 1,96%
Eiwit (g) 38,4 68,57%
Koolhydraten (g) 19,2 7,38%
Suiker (g) 0,5
Vet (g) 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 3,1 8,86%
A (mg) 0,00%
B1 (mg) 5,8 527,27%
B2 (mg) 7 466,67%
B3 (mg) 160 1000,00%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 1,3 86,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 1250 416,67%
B12 (ug) 15 535,71%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 3920 392,00%
Kalium (mg) 2600 74,29%
Calcium (mg) 95 9,50%
Fosfor (mg) 1700 212,50%
IJzer (mg) 187 2337,50%
Jodium (ug) 49 32,67%
Magnesium (mg) 187 62,33%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 2,1 14,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over marmite

Marmite is een zoute, kruidige en donkere pasta met een hartige smaak die wordt gebruikt als smaakmaker. De één is er gek op, de ander moet er niets van hebben. Ook zijn er mensen die er nog nooit van gehoord hebben. Marmite staat voor ‘stenen pot’ of ‘ketel’. In het Engels wordt het uitgesproken als ‘marmait’.

De oorspronkelijk Franse uitspraak is ‘mármiet’. Oorspronkelijk zat Marmite ook in een stenen potje, maar tegenwoordig zit het in een donkerbruine verpakking van glas of plastic. Het heeft een haast vleesachtige smaak, maar het is een vegetarisch product.

Ontstaan

Marmite bestaat al ontzettend lang. Het wordt al sinds 1902 in Engeland geproduceerd en werd ontwikkeld uit een restproduct van bierbrouwerijen. De Duitse wetenschapper Leibig ontdekte dat je uit het gist van overgebleven biergistcellen een uniek geconcentreerd voedingsmiddel kon maken. In dit gist zit veel glutaminezuur, een aminozuur wat een ‘umami’-smaak heeft. Zo komt Marmite aan zijn hartige smaak. Glutaminezuur staat ook wel bekend als MSG, Monosodium Glutamate. Dit valt onder het e-nummer 621.

Nog steeds is het goedje In Engeland erg populair, maar ook in andere landen staat het vaak in het keukenkastje. Ook in Australië is Marmite erg bekend.

Ingrediënten

Marmite wordt gemaakt uit een extract van biergist. Het is qua smaak te vergelijken met bouillon. Het hoofdbestanddeel is dan ook dit gistextract. Daarnaast wordt zout toegevoegd, wat plantenextracten en kruiden en een aantal vitamine B-soorten waaronder foliumzuur en vitamine B12. Het product is sterk bewerkt en bevat veel onnatuurlijke toevoegingen en behoorlijk wat zout.

Verkrijgbaar

Marmite is verkrijgbaar in elke supermarkt en is te vinden bij de smaakmakers.

Houdbaarheid

Marmite is prima houdbaar, mits goed afgesloten op een donkere plek. Het hoeft niet koel bewaard te worden.

Toepassing

Marmite kent verschillende toepassingen. Het wordt In Engeland vooral gebruikt op brood of toast, in combinatie met kaas of pindakaas. Marmite kan aan soepen, sauzen en dressings worden toegevoegd om smaak te geven. Ook wordt het nog wel eens toegevoegd aan pasta’s, wokgerechten, vlees en om jus een oppepper te geven.

Wist je dat:

  • Sinds vitamine-B aan Marmite werd toegevoegd het product gold als ‘gezond’?
  • Britse soldaten Marmite meekregen in hun voedselpakket tijdens beide wereldoorlogen?
  • Marmite zou helpen bij het afweren van muggen?
  • Sinds 2000 Marmite wordt geproduceerd door Unilever?
  • Je in plaats van Marmite ook miso kunt gebruiken? Dit zijn gefermenteerde sojabonen die ook een hartige smaak hebben.

Wetenschappelijke informatie over Marmite

Door de aanwezigheid van toegevoegde B-vitamines kan Marmite de hersenfunctie ondersteunen (1). Een allergie voor Marmite is zeldzaam, maar mogelijk (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Marmite may help regulate healthy brain function. Nursing standard (Royal College of Nursing (Great Britain) : 1987). 2017; 31(35):17.

2. Higson, N. “An allergy to marmite?.” BMJ (Clinical research ed.) vol. 298,6667 (1989): 190.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.