De voedingswaarde van Marmite

Voedingswaardetabel van Marmite per 100 gram:

Per 100 gMarmiteADH*
kcal23811,90%
Kj100812,00%
Water (g)39,21,96%
Eiwit (g)38,468,57%
Koolhydraten (g)19,27,38%
Suiker (g)0,5
Vet (g)0,10,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)3,18,86%
A (mg)0,00%
B1 (mg)5,8527,27%
B2 (mg)7466,67%
B3 (mg)1601000,00%
B5 (mg)00,00%
B6 (mg)1,386,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)1250416,67%
B12 (ug)15535,71%
C (mg)00,00%
D (ug)00,00%
E (mg)00,00%
Vitamine K (ug)00,00%
Natrium (mg)3920392,00%
Kalium (mg)260074,29%
Calcium (mg)959,50%
Fosfor (mg)1700212,50%
IJzer (mg)1872337,50%
Jodium (ug)4932,67%
Magnesium (mg)18762,33%
Koper (mg)0,00%
Selenium (ug)0,00%
Zink (mg)2,114,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over marmite

Marmite is een zoute, donkere pasta met een hartige smaak die in de keuken wordt gebruikt als smaakmaker. De een is er gek op, de ander moet er niets van hebben. Ook zijn er mensen die er nog nooit van gehoord hebben. Marmite staat voor ‘stenen pot’ of ‘ketel’. In het Engels wordt het uitgesproken als ‘marmait’. De oorspronkelijk Franse uitspraak is ‘mármiet’.

Oorspronkelijk was het potje van steen gemaakt maar tegenwoordig zit het in een donkerbruine verpakking van glas of plastic. Het heeft een hartige, haast vleesachtige smaak maar is een vegetarisch product.

Ontstaan

Marmite bestaat al ontzettend lang en gaat helemaal terug naar 1902.  Daar werd het in Engeland ontwikkeld als ongewenst bijproduct uit bierbrouwerijen. Een Duitse wetenschapper ontdekte dat je het gist wat overbleef tijdens het brouwen kon concentreren. In dit gist zit heel veel glutaminezuur, een aminozuur wat een ‘umami’ smaak heeft. Zo komt Marmite aan zijn hartige smaak. Glutaminezuur staat ook wel bekend als MSG, Monosodium Glutamate. Dit valt onder het e-nummer 621.

Nog steeds is het goedje In Engeland erg populair, maar ook in andere landen staat het in de keukenkastjes. Ook in Australië is Marmite erg bekend.

Ingrediënten

Marmite wordt gemaakt uit een extract van biergist. Het is qua smaak te vergelijken met bouillon. Het hoofdbestanddeel is dan ook dit gistextract. Daarnaast wordt zout toegevoegd, wat plantenextracten en kruiden en een aantal vitamine B soorten waaronder foliumzuur en vitamine B12. Het product is sterk bewerkt en bevat veel onnatuurlijke toevoegingen en behoorlijk wat zout.

Verkrijgbaar

Marmite is verkrijgbaar in elke supermarkt en is te vinden bij de smaakmakers.

Houdbaarheid

Marmite is prima houdbaar, mits goed afgesloten op een donkere plek. Het hoeft niet koel bewaard te worden.

Toepassing

Marmite kent verschillende toepassingen. Het wordt In Engeland vooral gebruikt op brood of toast, in combinatie met kaas of pindakaas. Marmite kan aan soepen, sauzen en dressings worden toegevoegd om smaak te geven. Ook wordt het nog wel eens ingezet bij pasta, wokgerechten, vlees en om jus een oppepper te geven.

Wist je dat:

  • Sinds vitamine B aan Marmite werd toegevoegd het product gold als gezond?
  • Britse soldaten Marmite meekregen in hun voedselpakket tijdens beide Wereldoorlogen?
  • Marmite zou helpen bij het afweren van muggen?
  • Sinds 2000 Marmite wordt geproduceerd door Unilever?
  • Je in plaats van Marmite ook Miso kunt gebruiken? Dit zijn gefermenteerde sojabonen die ook een hartige smaak hebben.

Wetenschappelijke informatie over marmite

Door de aanwezigheid van toegevoegde B-vitamines kan Marmite de hersenfunctie ondersteunen (1). Een allergie voor Marmite is zeldzaam, maar mogelijk (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Marmite may help regulate healthy brain function. Nursing standard (Royal College of Nursing (Great Britain) : 1987). 2017; 31(35):17.

2. Higson, N. “An allergy to marmite?.” BMJ (Clinical research ed.) vol. 298,6667 (1989): 190.