De voedingswaarde van octopus

Voedingswaardetabel van octopus per 100 gram:

Per 100 g / mlOctopusADH*
kcal824,10%
Kj3434,08%
Water (g)80,254,01%
Eiwit (g)14,9126,63%
Koolhydraten (g)2,20,85%
Suiker (g)
Vet (g)1,041,49%
Verzadigd (g)0,22
E.O.V. (g)0,164
M.O.V. (g)0,239
Omega 6 (g)0,039
Omega 3 (g)0,239
Cholesterol (mg)48
Vezels (g)
A (mg)0,055,56%
B1 (mg)0,032,73%
B2 (mg)0,042,67%
B3 (mg)2,113,13%
B5 (mg)0,510,00%
B6 (mg)0,3624,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)165,33%
B12 (ug)20714,29%
C (mg)56,67%
D (ug)
E (mg)1,212,00%
Vitamine K (ug)0,10,08%
Natrium (mg)35035,00%
Kalium (mg)2306,57%
Calcium (mg)535,30%
Fosfor (mg)18623,25%
IJzer (mg)5,366,25%
Jodium (ug)2013,33%
Magnesium (mg)3010,00%
Koper (mg)0,43548,33%
Selenium (ug)44,881,45%
Zink (mg)1,6811,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over octopus
De octopus behoort tot de inktvisachtigen. Het dier heeft acht tentakels waarmee het voedsel verzameld. Octopussen zijn zeer lening en verstoppen zich in spleten. Hier wordt ’s nachts gewacht op een prooi of de plek wordt als schuilplaats gebruikt. Het voedsel van de octopus bestaat uit allerlei kleine schaaldiertjes en vissen.
De octopus heeft een inwendig skelet met een rond, zakvormig lichaam met acht armen en een grote kop. Net als de meeste inktvissen worden ze maar een paar jaar oud.

Wereldwijd wordt de octopus heel intensief bevist of zelfs overbevist. In Zuid-Europa zet men octopus graag op het menu. In Senegal en Marokko wordt de soort bedreigd. Rondom de Middellandse Zee wordt er flink op gevist. Octopussen worden voornamelijk gevangen met sleepnetten of boomkorren. Octopus verkregen door middel van wildvangst krijgt het MSC-logo. Sleepnetten zijn de minst gunstige optie i.v.m. mogelijk bijvangst van andere (bedreigde) diersoorten zoals zeeschildpadden en haaien. Hierbij vindt vaak vernietiging van de bodem en eventueel aanwezig koraal plaats.

Verkrijgbaar
Octopus is verkrijgbaar bij een goede vishandel. Meestal moet het vooraf besteld worden. Octopussen moeten aan een minimaal gewicht voldoen voordat ze gevangen mogen worden. Dit varieert tussen de 450 en 750 gram.

Toepassing
Octopussen worden vaak in delen geserveerd. Vaak gecombineerd met een tomatensaus of gegrild. In Zuid-Europa wordt de soort dikwijls verwerkt in een salade of stoofgerecht. Ook gefrituurde octopus is  daar in trek.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: