Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van spekkoek

De voedingswaarde van spekkoek

Voedingswaardetabel van spekkoek per 100 gram:

Per 100 g Roomboter ADH*
kcal 423 20,88%
Kj 1754 20,88%
Water (g) 34,2 1,71%
Eiwit (g) 5,5 9,82%
Koolhydraten (g) 25,1 9,65%
Suiker (g) 20,3
Vet (g) 33,3 47,57%
Verzadigd (g) 20,9
E.O.V. (g) 8
M.O.V. (g) 1,2
Omega 6 (g) 0,7
Omega 3 (g) 0,3
Cholesterol (mg) 211,6
Transvet (g) 0,6
Vezels (g) 0,3 0,86%
A (mg) 0,414 46,00%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,14 9,33%
B3 (mg) 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 22,3 7,43%
B12 (ug) 0,65 23,21%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,7 7,00%
E (mg) 2,5 25,00%
Vitamine K (ug) 11,2 9,33%
Natrium (mg) 171 17,10%
Kalium (mg) 71 2,03%
Calcium (mg) 31 3,10%
Fosfor (mg) 103 12,88%
IJzer (mg) 0,9 11,25%
Jodium (ug) 19,5 13,00%
Magnesium (mg) 8 2,67%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 8 14,55%
Zink (mg) 0,65 4,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over spekkoek
Spekkoek is een Indonesische laagjescake, gemaakt van eieren met bloem en is rijk aan boter of margarine. Verder bevat spekkoek vele kruiden zoals kardemom, kaneel, vanillesuiker, kruidnagel, foelie en anijs. In het Indonesisch wordt spekkoek ‘lapis legit’ genoemd.

In Nederland wordt na een rijsttafel vaak een stuk spekkoek als dessert geserveerd of het is een traktatie bij verjaardagsfeestjes en bruiloften. In Jakarta werd spekkoek echter gegeten bij de avondthee.

Spekkoek kan meer dan 18 lagen bevatten, wat het bakken bijzonder arbeidsintensief maakt. Spekkoek is te koop in vele smaken zoals: naturel, pandan, banaan, amandel, kokos, chocolade en rum. De pandan-smaak is te herkennen aan de groene kleur, dat een pandanblad van nature heeft.

In Nederland is verse spekkoek voornamelijk verkrijgbaar bij Surinaamse en Indische toko’s. Meestal zijn ze gebakken door Jem’s Koeken. Dit is in Nederland de enige ambachtelijke bakkerij, die volgens authentiek recept spekkoek bakt. De spekkoeken van Jem’s hebben altijd een doorsnee van 17cm, wegen 700 gram en hebben 14 lagen.

Is spekkoek gezond?
Hoe (on)gezond spekkoek is, hangt af van de ingrediënten. Zo zijn er recepten op basis van plantaardige vetten of roomboter. Het hoofdbestanddeel van spekkoek zijn eieren. Eieren bevatten vele schaarse nutriënten zoals vitamine A, B12 en D. Daarnaast is spekkoek bijzonder rijk aan vet (kokosolie, palmvet en raapzaadolie), waardoor er relatief veel vitamine E in te vinden is.

Spekkoek bevat voornamelijk verzadigd vet. Dit geeft de koek zijn stevigheid. Verzadigd vet oxideert minder snel, waardoor spekkoek relatief lang houdbaar is. Spekkoek is daarnaast rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet en arm aan meervoudig onverzadigde vetten zoals omega 3 en 6.

Spekkoek bevat vrij veel vet en suiker, waardoor dit voedingsmiddel niet in de categorie ‘gezond’ valt. Als je spekkoek vergelijkt met andere soorten koek of cake, dan komt spekkoek wel als ‘iets gezonder’ uit de bus, maar toch eet je spekkoek niet voor je gezondheid. Wanneer de rest van je dieet voedend en gezond is, zal zo nu en dan een stukje spekkoek niet al te veel schade aanrichten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.