Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van yacon siroop

De voedingswaarde van yacon siroop

Voedingswaardetabel van yacon siroop per 100 gram:

Per 100 g Yacon siroop ADH*
kcal 133 6,65%
Kj 559 6,65%
Water (g) 0,00%
Eiwit (g) 0,00%
Koolhydraten (g) 73,33 28,20%
Suiker (g) 46,67
Vet (g) 0,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 0,00%
A (mg) 0,00%
B1 (mg) 0,00%
B2 (mg) 0,00%
B3 (mg) 0,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0,00%
B12 (ug) 0,00%
C (mg) 0,00%
D (ug) 0,00%
E (mg) 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 87 8,70%
Kalium (mg) 0,00%
Calcium (mg) 0,00%
Fosfor (mg) 0,00%
IJzer (mg) 1,2 15,00%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 0,00%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over yacon

Yacon of appelwortel is in Nederland een wat onbekende knolsoort, maar in Zuid-Amerika is hij niet uit de keuken weg te denken. Hij behoort tot de onderfamilie van de Asteroideae, net zoals de aardpeer en de zonnebloem. Qua uiterlijk heeft de yacon wel wat weg van een zoete aardappel, alleen heeft de yacon een donkere schil. Hij smaakt fris en zoet. De zoete smaak komt van de in grote hoeveelheid aanwezige stof inuline.  Dit maakt yacon onder meer geschikt voor mensen met diabetes.

Herkomst

De soort komt oorspronkelijk uit Peru en wordt al eeuwen gegeten. Hier wordt de yacon ook wel ‘the apple of the earth’ genoemd. De Inca’s hadden hem regelmatig op het menu staan. Yacon wordt in de Andes zowel vers (knol) als verwerkt (knol, stengel, blad) gegeten en zelfs als veevoer gebruikt. Hoewel de soort tropisch aandoet, gedijt hij ook prima in Nederland.

Verkrijgbaar

Het aanbod van dit knolgewas in Nederland is beperkt, maar daar komt langzaam verandering in. Met name toko’s, biologische winkels en markten bieden verse yacon steeds vaker aan aan. In Zuid-Amerika daarentegen ligt de groente vers op elke straathoek en wordt zelfs verwerkt in poeders, pillen en siroop.

Bewaren

Yacon is een knolsoort en daarmee lang houdbaar op een koele, droge plek. Hoe langer je ze laat liggen, hoe zoeter ze worden.

Toepassing

Yacon kan worden gebruikt zoals wij zoete aardappelen gebruiken. Als koolhydraatbron (in plaats van aardappelen bijvoorbeeld) of als groente. De smaak is zoet, fruitachtig. Denk aan een kruising tussen appel, peer en watermeloen. Hier komt dan ook de naam ‘appelwortel’ vandaan. De substantie is vergelijkbaar met die van wortel.

Yacon kan zowel rauw als bereid worden gegeten. Hij smaakt lekker in een curry, verwerkt in koekjes of door een hartige of juist zoete (fruit)salade. Of rooster de knol in de oven. Door hartige, ietwat bittere ingrediënten toe te voegen komt het zoete meer in balans. Denk bijvoorbeeld aan witlof, noten en spruitjes.

Wist je dat:

  • Yacon snel verkleurd? Na het schillen kan je de knol licht inwrijven met citroensap om dit tegen te gaan.
  • Yacon een zeer gemakkelijke groente is om in je eigen moestuin te kweken? De plant vergt nauwelijks tot geen onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en doet het goed op iedere grondsoort.
  • Yacon ook als grondstof voor siroop en zoetstof wordt gebruikt?
  • Er wel 400 varianten bestaan van yacon?

Wetenschappelijke informatie over yacon

De yacon wordt in Nederland ook wel appel-wortel genoemd. Oorspronkelijk komt deze knol uit Peru. Hij bevat kleine beetjes vitamines en mineralen. Een uitschieter is vitamine C, wat gebruikelijk is voor knollen.

Yacon is binnen de groentesoorten één van de rijkste bronnen van fructo-oligosaccharides (FOS). Dit is een prebiotische vezel, die de dikke darmbacteriën voedt. Een gedeelte hiervan komt voor in de vorm van inuline, een fructaan.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat deze knol ervoor kan zorgen dat het ontlasten frequenter optreedt (1). Bij mensen met obstipatie is dit een welkome eigenschap.

Ook levert yacon relatief weinig calorieën. Dit gewas is uitstekend geschikt voor mensen met diabetes of het voorstadium ervan (2) (3). Yacon heeft een zeer lage glycemische index, waardoor de bloedsuikerspiegel niet sterk stijgt na de maaltijd. Tegelijkertijd heeft Yacon een verzadigende werking, waardoor het een geschikte groente is voor mensen die willen afvallen.

Van yacon wordt ook yaconsiroop gemaakt, als gezonder alternatief voor suiker. Het gehalte aan fructose in yacon is laag, waardoor de zoetstof minder belastend is voor het lichaam.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Geyer M, Manrique I, Degen L, Beglinger C. Effect of yacon (Smallanthus sonchifolius) on colonic transit time in healthy volunteers. Digestion. 2008; 78(1):30-3.

(2) Satoh H, Audrey Nguyen MT, Kudoh A, Watanabe T. Yacon diet (Smallanthus sonchifolius, Asteraceae) improves hepatic insulin resistance via reducing Trb3 expression in Zucker fa/fa rats. Nutr Diab. 2013; 3(5):e70-.

(3) Genta S, Cabrera W, Habib N. Yacon syrup: beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2009; 28(2):182-7.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.