Hoofdpagina » Nieuws » ‘Ecologisch’ bamboe servies bevat vaak giftige melamine

‘Ecologisch’ bamboe servies bevat vaak giftige melamine

Het zogenaamde bamboe servies blijkt gewoon uit plastic van melamine te bestaan met wat toegevoegde bamboe. Uit een in 2013 in de JAMA gepubliceerde studie bleek al dat het eten van soep uit dit soort servies ervoor kan zorgen dat je binnen 12 uur melamine uitplast.

Inmiddels heeft de NVWA vastgesteld dat het bamboeservies dat in Nederland wordt verkocht ervoor kan zorgen dat er formaldehyde in het voedsel lekt. Dit is vooral een probleem voor jonge kinderen, omdat de dosis per kilogram lichaamsgewicht voor hen erg hoog is.

De stof komt volgens RTL nieuws al vrij bij temperaturen van 70 graden. Formaldehyde staat ook op de lijst van potentieel kankerverwekkende stoffen. Het bamboe servies is per direct van de markt gehaald. Wij adviseren om het niet meer te gebruiken en weg te gooien. Dit zijn producten die met een mooi verhaal zijn verkocht, maar ondertussen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Melamine is een verbinding op basis van stikstof die door vele fabrikanten wordt gebruikt om een aantal producten te vervaardigen. Het wordt voornamelijk verwerkt in plastic servies, maar soms ook keukengerei, werkbladen, plastic producten, droog wisborden en papierproducten

Als iemand hoge melamineconcentraties binnenkrijgt, loopt hij het risico op nierproblemen, waaronder nierstenen of nierfalen. Volgens een artikel in het International Journal of Food Contamination kan een constante blootstelling aan lage niveaus melamine het risico op nierstenen bij zowel kinderen als volwassenen verhogen.

Veilige alternatieven voor melamine bamboe servies zijn keramiek, emaille, glas en RVS. Producten die gemaakt zijn van 100% bamboe zijn ook veilig, omdat deze geen enkele toevoeging bevat. Hierdoor bevat pure bamboe ook geen melamine.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.