Energiedranken kunnen leverschade veroorzaken

Een 50-jarige man, die liever anoniem blijft, is de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen. De diagnose was acute ernstige hepatitis. Nader onderzoek leerde dat zijn lever ernstig is beschadigd.

De man dronk dagelijks 4 tot 5 blikjes energydrink. Hij verklaarde dat hij wakker wilde blijven op zijn werk. Hij voelde zich al een tijdje ziek, maar dacht dat het griep was. Energydrinks zijn in Nederland erg populair. Sinds 2006 stijgt de consumptie van energydrinks nog altijd elk jaar.

Hepatitis ontstaat doorgaans door drugs- of drankmisbruik, maar dat ook energydrinks dit kunnen veroorzaken was nog niet bekend. Inmiddels is er een brandbrief naar vele artsen verstuurd, om in de toekomst eerder vast te kunnen stellen dat het om een energydrink-vergiftiging gaat.

Artsen vermoeden dat de man een overdosis vitamine B3, oftewel niacine, heeft binnengekregen. Aan energydrinks worden vaak vele stoffen toegevoegd, waardoor een overdosis op de loer ligt. Veel mensen denken dat een overdosis van B-vitamines geen kwaad kan, maar recente inzichten laten zien dat dit wel degelijk mogelijk is voor bijvoorbeeld vitamine B3 en B6.

De man is na 6 dagen ontslagen uit het ziekenhuis, met het advies om de enerydrinks voortaan te laten staan.

Kinderen zouden eigenlijk deze dranken niet mogen drinken. Recent zijn er al diverse mensen in het ziekenhuis opgenomen, door een overmatige consumptie van energydrinks. De klachten waren onder meer geelzucht, blindheid, bewusteloosheid en hartritmestoornissen. Helaas drinkt bijna 70% van de pubers dagelijks een energydrink, zonder op de hoogte te zijn van de risico’s.

Gelukkig heeft Albert Heijn recent besloten om de grote blikken van Monsterdrank niet langer meer in de schappen te leggen, tot grote ergernis van de jeugd (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.