Geld besparen doe je zo!

Geld maakt niet gelukkig, maar een te weinig eraan kan wel stress opleveren. Daarom geven we je een flink aantal tips zodat je meer geld kan uitgeven aan je gezondheid.

Houd je vaste lasten laag
Regelmatig terugkerende kosten zoals gas, water, licht, internet en mobiele telefoon kun je het beste op internet vergelijken en afsluiten. Bij een mobiele telefoon is het handig om te kiezen voor een simonly abonnement, dit kan per maand tientallen euro’s schelen. Overigens kan het uitzetten van je voicemail je maandelijks ook vele belminuten schelen. De kachel één graadje lager zorgt jaarlijks voor een enorme kostenbesparing, terwijl je nog gigantisch afvalt ook. Je lichaam moet zich dan zelf warm zien te houden, wat ten koste gaat van je vet reserve. De kapper is ook zo’n dure vaste last. Gewoon zelf doen kan ook prima. Voor vrouwen met lang haar is het eenvoudig om er zelf de schaar in te zetten en voor mannen is de tondeuse geniaal: geen wachttijden bij de kapper en ook de bijbehorende fikse rekening blijft je bespaard.

Plannen
Het is verstandig om inkopen te doen tijdens de uitverkoop. Als het om kleding gaat is de winteruitverkoop meestal in december/januari en de zomeruitverkoop meestal zo juni en juli. Grote ketens zoals Saturn of de MediaMarkt houden meerdere keren per jaar “BTW-weg-ermee” acties en het loont om te wachten met de aanschaf van apparatuur op dit soort aanbiedingen. Wanneer de supermarkt een aanbieding heeft kun je droogwaar zoals rijst of houdbare producten zoals potten met groente het beste groot inkopen en dus hamsteren. Wel is het handig om met een vooraf gemaakt lijstje en een volle maag de supermarkt te betreden, dat behoedt je voor impulsaankopen. Laat naar de markt gaan kan ook helpen om goedkoop aan groente en fruit te komen.

Lenen
Leningen kosten ontzettend veel geld. De rentes zijn abnormaal hoog. Rood staan kan bij sommige banken 15% per jaar kosten en dat is gewoon weggegooid geld. Eigenlijk niet eerlijk, want omgekeerd geeft de bank ons slechts een paar procent rente, terwijl de bank dit geld van ons ‘leent’. Meten met twee maten dus.

Marktplaats
De meeste mensen gebruiken dagelijks slechts enkele procenten van al hun bezittingen/spullen. Er zal vast genoeg zijn dat van waarde is en op marktplaats aardig wat zal opbrengen. Jou zal het ruimte opleveren in je huis en in je maandbudget.

Delen
Vaak kun je meer delen dan je denkt: de krant, de auto, de soep, gereedschap. Als je een tuinman, timmerman of glazenwasser voor de hele straat laat komen, scheelt dit voor allemaal ook aanzienlijk in de hoogte van de factuur. Via unitedconsumers kun je gezamenlijk inkopen en aanzienlijk besparen op benzine, verzekeringen of leningen.

Nieuw of tweedehands
Sommige producten zijn slimmer om nieuw te kopen vanuit gezondheid en hygiëne bezien. We hebben het dan bijvoorbeeld over een matras of kookgerei. Meubels of sierobjecten kunnen tweedehands aanzienlijk veel goedkoper zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur. Fietsen en auto’s zijn al 30% minder waard op het moment dat je de showroom uitrijdt, niet doen dus.

Levensstijl
Ga vroeg naar bed: dit zorgt ervoor dat je geen dure snabbels gaat eten, je geen energie verbruikt en dat je ook nog uitgerust en vitaal wakker wordt de volgende dag. Als je uitgeslapen bent, ben je ook nog eens productiever en kun je jezelf goed warmhouden.
In de regel is het ook goed om weinig te geven om status, als het om kleding of auto’s gaat, maar bij computers is er een uitzondering: een Apple computer is na 2 jaar gebruik vaak nog 70% van de nieuwprijs waard en daarom kan het lonen om wat extra uit te geven voor een Apple. Apple computers zijn zeer energie zuinig en hebben geen dure anti-virus nodig. Een iPhone is minder waardevast omdat hiervan elk jaar een nieuw model op de markt komt en kun je beter laten liggen.

Vervang wanneer nodig
Een oude computer, wasmachine, auto of koelkast nog niet vervangen kan slim lijken, maar als je bedenkt dat de moderne varianten tig keer zuiniger kunnen zijn is het wellicht voor het milieu en ook je portemonnee verstandiger om een nieuwe aan te schaffen.

Leef gezond
Als je gezond leeft, kun je je eigen risico op je zorgverzekering hoger maken, waardoor de maandelijkse premie hard omlaag schiet. Ook heb je geen last van een eigen bijdrage bij medicijnen, omdat je ze simpelweg niet slikt. Ga ook zoveel mogelijk fietsen: je bespaart op OV, auto, sportschool en brandstof, terwijl je gezondheid vooruit schiet.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.