web
statistics

Geld besparen doe je zo!

Geld maakt niet gelukkig, maar een te weinig eraan kan wel stress opleveren. Daarom geven we je een flink aantal tips zodat je meer geld kan uitgeven aan je gezondheid.

Houd je vaste lasten laag
Regelmatig terugkerende kosten zoals gas, water, licht, internet en mobiele telefoon kun je het beste op internet vergelijken en afsluiten. Bij een mobiele telefoon is het handig om te kiezen voor een simonly abonnement, dit kan per maand tientallen euro’s schelen. Overigens kan het uitzetten van je voicemail je maandelijks ook vele belminuten schelen. De kachel één graadje lager zorgt jaarlijks voor een enorme kostenbesparing, terwijl je nog gigantisch afvalt ook. Je lichaam moet zich dan zelf warm zien te houden, wat ten koste gaat van je vet reserve. De kapper is ook zo’n dure vaste last. Gewoon zelf doen kan ook prima. Voor vrouwen met lang haar is het eenvoudig om er zelf de schaar in te zetten en voor mannen is de tondeuse geniaal: geen wachttijden bij de kapper en ook de bijbehorende fikse rekening blijft je bespaard.

Plannen
Het is verstandig om inkopen te doen tijdens de uitverkoop. Als het om kleding gaat is de winteruitverkoop meestal in december/januari en de zomeruitverkoop meestal zo juni en juli. Grote ketens zoals Saturn of de MediaMarkt houden meerdere keren per jaar “BTW-weg-ermee” acties en het loont om te wachten met de aanschaf van apparatuur op dit soort aanbiedingen. Wanneer de supermarkt een aanbieding heeft kun je droogwaar zoals rijst of houdbare producten zoals potten met groente het beste groot inkopen en dus hamsteren. Wel is het handig om met een vooraf gemaakt lijstje en een volle maag de supermarkt te betreden, dat behoedt je voor impulsaankopen. Laat naar de markt gaan kan ook helpen om goedkoop aan groente en fruit te komen.

Lenen
Leningen kosten ontzettend veel geld. De rentes zijn abnormaal hoog. Rood staan kan bij sommige banken 15% per jaar kosten en dat is gewoon weggegooid geld. Eigenlijk niet eerlijk, want omgekeerd geeft de bank ons slechts een paar procent rente, terwijl de bank dit geld van ons ‘leent’. Meten met twee maten dus.

Marktplaats
De meeste mensen gebruiken dagelijks slechts enkele procenten van al hun bezittingen/spullen. Er zal vast genoeg zijn dat van waarde is en op marktplaats aardig wat zal opbrengen. Jou zal het ruimte opleveren in je huis en in je maandbudget.

Delen
Vaak kun je meer delen dan je denkt: de krant, de auto, de soep, gereedschap. Als je een tuinman, timmerman of glazenwasser voor de hele straat laat komen, scheelt dit voor allemaal ook aanzienlijk in de hoogte van de factuur. Via unitedconsumers kun je gezamenlijk inkopen en aanzienlijk besparen op benzine, verzekeringen of leningen.

Nieuw of tweedehands
Sommige producten zijn slimmer om nieuw te kopen vanuit gezondheid en hygiëne bezien. We hebben het dan bijvoorbeeld over een matras of kookgerei. Meubels of sierobjecten kunnen tweedehands aanzienlijk veel goedkoper zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur. Fietsen en auto’s zijn al 30% minder waard op het moment dat je de showroom uitrijdt, niet doen dus.

Levensstijl
Ga vroeg naar bed: dit zorgt ervoor dat je geen dure snabbels gaat eten, je geen energie verbruikt en dat je ook nog uitgerust en vitaal wakker wordt de volgende dag. Als je uitgeslapen bent, ben je ook nog eens productiever en kun je jezelf goed warmhouden.
In de regel is het ook goed om weinig te geven om status, als het om kleding of auto’s gaat, maar bij computers is er een uitzondering: een Apple computer is na 2 jaar gebruik vaak nog 70% van de nieuwprijs waard en daarom kan het lonen om wat extra uit te geven voor een Apple. Apple computers zijn zeer energie zuinig en hebben geen dure anti-virus nodig. Een iPhone is minder waardevast omdat hiervan elk jaar een nieuw model op de markt komt en kun je beter laten liggen.

Vervang wanneer nodig
Een oude computer, wasmachine, auto of koelkast nog niet vervangen kan slim lijken, maar als je bedenkt dat de moderne varianten tig keer zuiniger kunnen zijn is het wellicht voor het milieu en ook je portemonnee verstandiger om een nieuwe aan te schaffen.

Leef gezond
Als je gezond leeft, kun je je eigen risico op je zorgverzekering hoger maken, waardoor de maandelijkse premie hard omlaag schiet. Ook heb je geen last van een eigen bijdrage bij medicijnen, omdat je ze simpelweg niet slikt. Ga ook zoveel mogelijk fietsen: je bespaart op OV, auto, sportschool en brandstof, terwijl je gezondheid vooruit schiet.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “Geld besparen doe je zo!”

 1. Lijkt leuk, die tips van jou, maar mensen die krap zitten hebben de meeste dingen al gedaan en dingen zoals de PC, auto enz. op tijd vervangen, ppfffffffffff, daar is geen geld voor joh!
  En geen medicijnen, op de fiets????? Als je chronisch ziek bent kan dat al helemaal niet! :(

 2. Een beetje kort door de bocht die kapper tip. Moet je toch errug goede kapper skills voor hebben om je coupe zelf in een goed model geknipt te krijgen zodat het ook nog een beetje leuk zit ipv alleen maar gezond is. Ik zou een thuiskapper dan aanraden die zijn over het algemeen gewoon goedkoper. Trouwens er zijn tegenwoordig ook kapperszaken die voor 10 euro alleen maar knippen. (In helmond zitten er al 2) Ze wassen en drogen alleen niet en hebben geen telefoon en of kassa en moet je dus met pin betalen en ze schenken geen koffie, zodat alle kosten die een “normale” kapper dus wel maakt en doorberekend in de knipbeurt niet van toepassing zijn.

 3. Juglen, ik denk dat je je beter kan beperken tot de gezondheidsblogs die schrijf je wel heel goed.
  Deze is een beetje lachwekkend vooral met die tip van de kapper maar over te slaan en zelf te gaan knippen.
  En verder heb je tegenwoordig ook verstand van computers??
  citaat: Apple computers zijn zeer energie zuinig en hebben geen dure anti-virus nodig.
  Daar vergis je je in Juglen!!! een mac is niet meer onaantastbaar. Steeds meer mensen hebben een mac vandaag de dag.
  Ik weet een onderwerp voor een nieuwe blog: nachtschades zoals aardappelen.
  Maar ja je schreef in een van je nieuwsbrieven dat je minder tijd hebt om je site bij te werken vanwegen twee studies.
  Dus doe rustig aan……

 4. hey Juglen,
  ik vind je meeste tips hardstikke handig en slim.
  Wij hebben geleerd dat we heel veel dingen nodig hebben (en dat kost allemaal ongelooflijk veel geld) terwijl dat helemaal niet zo is. Als je steeds bewuster wordt kom je erachter dat je niet zoveel nodig hebt en wordt het letterlijk consuminderen:>)

 5. Beste Juglen.
  Ik lees vaak je artikelen en ben het vaak met je eens (niet altijd omdat ik me verdiep in de Germaanse Geneeskunde die in sommige gevallen toch wel een ander en logisch inzicht geeft van ongemak en genezing) Wat betreft de reacties op het zuiniger leven betreft lees ik dan ook weer dingen die echt zo zijn zoals jij ze voorschotelde, er werd een opmerking gemaakt; “wat als je chronische ziek bent?” ook dit is op te lossen dan moet je zorgen dat je die chronische ziekte kwijt raakt, verdiep je in de GNM want ziek zijn hoeft niet, ook niet chronisch ziek, er is een oplossing maar dan moet men dit wel aan willen pakken, Neem de verantwoordelijkheid over je eigen welzijn, voor bijna alles is er een oplossing verdiep je erin en er gaat een nieuwe wereld open die je ook weer door kan geven aan je medemens, ook dat is belangrijk.
  Ik ben bang dat mensen die commentaar geven op jouw bezuinigingstips deze niet eerst uitgeprobeerd hebben en dus bij voorbaat al negatief zijn omdat ze niet de moed hebben om tegen zichzelf te zeggen “ik ga er voor en neem het risico dat het mislukt, dan doe ik het wel op mijn manier, de rest neem ik over” dus ik zou graag iedereen aan willen raden, ga er voor, probeer het uit en leg je er niet bij voorbaat bij neer en heel belangrijk; verdiep in de Germaanse Geneeskunde, voorkomen is beter dan genezen en moet je dan toch genezen doe het dan op een logische en natuurlijke manier, bestudeer de GNM, het kost vrijwel niets en brengt veel op. Bespaar en gebruik je geld voor leuke dingen en ja dit geldt ook voor de chronische zieken, zie http://www.gnm-nl.be
  Succes met een goede gezondheid en de vele besparingen.
  U mag mij voor deze reactie ter verantwoording roepen.

 6. Bedankt voor het delen van deze handige tips! Wij hebben er al een aantal doorgevoerd. Dat van de Apple wist ik niet en houd ik zeker in mijn hoofd tijdens het aanschaffen van een nieuwe pc.

 7. Hoi Juglen,
  Er zitten een paar handige tips bij, vooral het besparen op je vaste lasten kan een hoop opleveren. Al met al sluit je in je leven “onbewust” behoorlijk wat abonnementen af: sportschool, internet, krant, telefoon, verzekeringen etc. Je uitgaven kunnen hierdoor behoorlijk oplopen en vaak vraag je je na een tijdje niet meer af of er misschien een goedkoper alternatief bestaat.

 8. Leuke lijst met bespaartips! Vooral je tip om leningen te vermijden is (letterlijk) goud waard. Op mijn blog staan ook nog een heleboel bespaartips die je misschien kunnen bevallen.

 9. Uw bespaartips brachten mij in een euforische stemming. Trek u niets aan van het gemopper omtrent de mogelijke toepasbaarheid en geschiktheid van tips. Zo plaatste ik eens een tip aangaande het in onbruik raken van de picknick. Iemand vond het toen nodig om te zeggen dat het niet fijn picknicken is als het regent. Tja. U neemt de moeite ons te helpen waarvoor enkel dankbaarheid past.

Reacties zijn gesloten.