Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe lang is griep besmettelijk?

Hoe lang is griep besmettelijk?

Mensen met griep kunnen het overbrengen op anderen tot op ongeveer 1,8 meter afstand. De meeste deskundigen denken dat griepvirussen zich vooral verspreiden door druppeltjes die gemaakt worden als mensen met griep hoesten, niezen of praten. Deze druppeltjes kunnen terechtkomen in de mond of neus van mensen die in de buurt zijn, of mogelijk in de longen worden ingeademd. Minder vaak kan iemand griep krijgen door een oppervlak of voorwerp aan te raken waar griepvirus op zit en dan de eigen mond, neus of eventueel de ogen aan te raken.

Wanneer griep zich verspreidt
Mensen met griep zijn het meest besmettelijk in de eerste drie tot vier dagen na het begin van hun ziekte. De meeste gezonde volwassenen kunnen anderen besmetten vanaf 1 dag voordat de symptomen zich ontwikkelen en tot 5 tot 7 dagen nadat ze ziek zijn geworden. Kinderen en sommige mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen het virus langer dan 7 dagen doorgeven.

De symptomen kunnen ongeveer 2 dagen beginnen (maar kunnen variëren van 1 tot 4 dagen) nadat het virus in het lichaam is gekomen. Dat betekent dat je de griep aan iemand anders kunt doorgeven voordat je weet dat je ziek bent, maar ook terwijl je ziek bent. Sommige mensen kunnen met het griepvirus besmet zijn maar geen symptomen hebben. In die periode kunnen die mensen het virus toch aan anderen verspreiden.

Periode van besmettelijkheid
Je kunt griep aan iemand anders doorgeven voordat je weet dat je ziek bent, maar ook terwijl je ziek bent:

  • Mensen met griep zijn het meest besmettelijk in de eerste 3-4 dagen nadat hun ziekte begint.
  • Sommige verder gezonde volwassenen kunnen anderen besmetten vanaf 1 dag voordat de symptomen zich ontwikkelen en tot 5 tot 7 dagen nadat ze ziek zijn geworden.
  • Sommige mensen, vooral jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, kunnen nog langer anderen met griepvirussen besmetten.

Wanneer thuisblijven?
Als je beslist of je thuis moet blijven, houd dan rekening met je symptomen. Als je een lichte kriebel in je keel of een verstopte neus hebt, moet je wel naar je werk kunnen gaan. Allergiesymptomen hoeven je ook niet van je werk te houden. Ze zijn niet besmettelijk.

Als je echt moet hoesten en niezen of je voelt je over het algemeen ellendig, blijf dan thuis. Vermijd ook het kantoor als je moet overgeven of diarree hebt.

Neem voldoende rust, drink veel vocht, en wacht tot je symptomen afnemen. De CDC (Centers for Disease Control and Prevention, de Amerikaanse RIVM) raadt aan 24 uur thuis te blijven nadat koorts en andere griepachtige symptomen (rillingen, zweten, blozende huid) zijn verdwenen.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.