web
statistics

Oil Pulling met kokosolie kan zeer positief werken voor je mond en gebit

kokosvet_kokosolieIk vind het geweldig als ik nieuwe dingen leer van de reacties die mensen op mijn site achterlaten. Een tijdje terug schreef ik een artikel over kokosolie – een geweldige tropische olie met veel gezondheidsvoordelen. Een paar mensen merkten op dat zij kokosolie gebruiken voor iets dat Oil Pulling heet – het komt ongeveer neer op het gebruiken van olie als mondwater. Blijkbaar zijn er nogal wat onderzoeken die de werkzaamheid van dit proces ondersteunen en een hoop mensen zweren erbij. Er wordt beweerd dat het je tanden bleekt, je adem frisser maakt en leidt tot enorme verbeteringen in de mondgesteldheid. Ik doe dit nu ongeveer 10 dagen….en ik ben onder de indruk.

Wat is oil pulling en hoe werkt het?
Oil pulling is het rond laten gaan van olie in de mond en het is een Indiase volksgeneeswijze die al duizenden jaren wordt toegepast. Het werkt als volgt: je neemt een eetlepel olie in je mond en spoelt daarmee ongeveer 15-20 minuten. Het grootste voordeel daarvan is, dat het de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de mond vermindert. Er zijn wel duizenden verschillende typen bacteriën in je mond. Sommige daarvan zijn goedaardig, anderen niet. De bacteriën in de mond creëren een ‘biofilm’ op de tanden – een dun laagje dat ze gebruiken om zich aan het oppervlak te hechten. Dit staat bekend als ‘plak’. Een beetje plak op de tanden is normaal, maar als het uit de hand loopt kan het allerlei problemen veroorzaken, waaronder slechte adem, gele tanden, tandvleesinfectie en gaatjes. De manier waarop oil pulling werkt is eenvoudig. Als je de olie in je mond laat rondgaan, blijven de bacteriën erin ‘steken’ en zij lossen op in de vloeibare olie. Het komt erop neer dat je tijdens oil pulling telkens een groot deel van de bacteriën en de plak verwijdert.

Ik gebruik zelf het liefst kokosolie
De Indiërs gebruikten vanouds oliën zoals sesamolie of zonnebloemolie. Oil pulling werkt goed met bijna elke olie die je maar kiest, maar zelf gebruik ik het liefst kokosolie vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het laurinezuur (één van de vetzuren in kokosolie) blijkt antimicrobieel te zijn. Het kan bacteriën, virussen en schimmels doden (12). Verder smaakt kokosolie ook best lekker, vergeleken met andere oliesoorten. Ik vond het eerst nogal smerig om mijn mond vol olie te hebben, maar na een paar dagen raakte ik eraan gewend. Nu zullen we eens kijken naar een paar onderzoeken over oil pulling.

Oil pulling kan het aantal schadelijke bacteriën in je mond verlagen
Streptococcus Mutans is één van de voornaamste mondbacteriën en een hoofdspeler bij het opbouwen van plak en tandbederf. Uit een onderzoek uit 2008, met 20 jongens, bleek dat oil pulling (met sesamolie) al binnen twee weken een vermindering in het aantal Streptococcus Mutans-bacteriën veroorzaakte (3). Het was minder effectief dan mondwater met Chloorhexidine, maar veel goedkoper en VEEL minder vies.

Oil pulling kan plak en tandvleesontsteking tegengaan
Tandvleesontsteking komt voor als het immuunsysteem de bacteriën in de plak begint aan te vallen. en ander onderzoek vergeleek oil pulling en chloorhexidine bij pubers met door plak veroorzaakte tandvleesontsteking. Zowel oil pulling als chloorhexidine mondwater was effectief daartegen (4).

Oil pulling kan slechte adem tegengaan
Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, wordt vaak (niet altijd) veroorzaakt door de geur van de chemicaliën en gassen die door de mondbacteriën worden geproduceerd. Het is logisch dat je die slechte adem vermindert als je een aantal van die bacteriën weet te verwijderen. Uit een derde studie, met 20 pubers, bleek dat een behandeling met oil pulling de markers voor slechte adem in belangrijke mate verminderde. Het was net zo effectief als chloorhexidine-mondwater (5).

Hoe pas je oil pulling toe
Oil pulling is enorm makkelijk en effectief. Zo doe je het:

 1. Neem een eetlepel olie in je mond.
 2. Laat de olie 15-20 minuten rondgaan in je mond.
 3. Spuug de olie uit en poets je tanden.

Als je kokosolie gebruikt, zoals ik, dan moet je misschien eerst even kauwen op de olie om het te laten smelten, want bij kamertemperatuur is het niet vloeibaar. Je kunt dit het best op een lege maag doen, voordat je je tanden poetst. Ik doe het graag tijdens het douchen ’s morgens. Ik doe de olie in mijn mond, spoel ermee terwijl ik onder de douche sta en dan probeer ik de olie tussen mijn tanden en kiezen door te ‘duwen’ en ‘trekken’. Als ik uit de douche kom spuug ik het uit in de prullenbak of in het toilet (niet de gootsteen, die kan verstopt raken), spoel mijn mond met water en poets mijn tanden.

Je hoeft niet veel kracht te gebruiken, als oil pulling pijn doet aan je gezichtsspieren moet je je iets meer ontspannen. Probeer de volgende keer iets minder olie te nemen en laat het met niet al te veel kracht in je mond rondgaan.

Wat kun je verwachten
Ik doe dit nu ongeveer 10 dagen. Ik merk echt dat mijn adem frisser is en dat mijn tanden er veel schoner uitzien….zowel witter als glanzender. Ik heb nooit gebitsproblemen gehad, maar ik snap hoe dit gunstig kan werken voor mensen die wel zulke problemen hebben. Online doen allerlei wilde verhalen de ronde over oil pulling en die geloof ik niet allemaal. Maar ik geloof WEL dat oil pulling doeltreffend is bij het verminderen van de schadelijke mondbacteriën en dat het bijdraagt aan een gezond gebit.

Omdat ontstekingen allerlei gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, is het logisch dat het verminderen daarvan in de mond en op het tandvlees, ook gunstige effecten kan hebben op de algehele gezondheid. Misschien is dat de reden waarom veel mensen een verbetering melden in gezondheidsproblemen die niet direct iets te maken hebben met de mond. In ieder geval…..het moet mij van het hart dat ik er echt verbaasd over ben hoe goed het werkt. Ik ben van plan om er nog lange tijd mee door te gaan (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

23 gedachten over “Oil Pulling met kokosolie kan zeer positief werken voor je mond en gebit”

 1. Klinkt makkelijk en goed. Ik had er nog nooit van gehoord maar ik ga het zeker proberen.
  Bedankt voor je goede uitleg.

 2. Het komt uit de ayurveda en ik las het voor het eerst in het boek van deepak Chopra (Balans in je leven) ,ik vind kokosolie zelf niet fijn omdat dat eerst ard is en een smaak van boter geeft als het nog hard is ,olijfolie ook mwoah,ik heb nu rijstolie gevonden ,die is het zachtste van smaak en helemaal goed, resultaten zijn bij alle oliën hetzelfde is mijn ervaring.

  • In de Ayurveda doet men het m.i. niet veel langer dan 5 minuten.
   Zelf heb ik het bijna een jaar lang gedaan. Ben ermee gestopt omdat veel van mijn kronen los gingen zitten. Kortom bezin voordat je begint.

   • Ik spoel al vanaf 1994 met olie! Toentertijd een artikel gekregen van een kraamhulp. Het artikel was geschreven door Dr. Karach (een oncoloog uit Rusland). Deze arts bracht de methode weer onder de aandacht. Ik bezit ook kronen maar die problemen met loszittende kronen herken ik niet. Door de jaren heen alleen maar voordelen gehad van deze zeer goedkope, onschuldige remedie. Kan het iedereen aanraden om het te proberen!
    Tip 1:Het uitspugen van de olie mag gerust door de wc, immers de olie verandert van samenstelling en lijkt meer op een melkachtige substantie. Na 21 jaar nog geen verstoppingen gehad.
    Tip 2: Verander regelmatig van olie, iedere olie heeft een ander effect op het lichaam. Olijfolie voor het hart en vaatstelsel, Sesamolie voor de spijsvertering, Hennepolie voor de jeuk en dames opgelet: Druivenpitolie voor de huid.

 3. Ook amanprana heeft een speciale olie ontwikkeld voor oilpulling. De belangrijkste combinatie daarin is kokos/hennep olie.

 4. Sinds 2013 spoel ik dagelijks mijn mond met extra virigin kokos olie van het merk Royal Greens.
  In het begin was het even wennen maar nu is het onderdeel van mijn dagelijkse ochtend routine geworden. Mijn tanden en tandvlees zijn gezonder, ik ben sindsdien niet meer verkouden geweest en ben vier kilo afgevallen zonder speciaal dieet. Ik kan het echt aanbevelen.

 5. Ik doe dit nu al een tijdje en ik mis het als ik niet in de gelegenheid ben om het te doen…Zelf mijn mondhygiëniste merkte op dat mijn tandvlees veel beter uitzag en dat er bijna geen plak op mijn tanden te vinden was…

 6. drupje anijsolie of pepermuntolie bij de kokosolie doen, voor een extra reinigend mondeffect!

 7. Ja oke maar weer iets erbij van 15-20 minuten iedere dag. Tel dit eens op en dan komen we uit op 120 uren per jaar. Er is een veel betere oplossing en dit heet ‘water flosser’. Wel zien ene op stroom en niet op batterijen want ik heb er hier al ene paar versleten omdat de batterijen maar een 1.5 jaar degelijk meegaan. Nu heb ik juist ene besteld op stroom en deze heeft ook een hogere instelbare druk en spoel daar maar eens je tanden mee. Ik merk dat ik ook wittere tanden heb omdat het het vuil goed tussen de tanden uithaalt wat resulteert in minder bacteriën en zo ook veel minder plak. Je kan zelfs als je wil wat kokos in de waterflosser doen want ik gebruik lauw tot iets warm water maar zelf doe ik het alleen met water. Een paar minuten voor het tanden poetsen en dit maar 4 keer per week en voelt heerlijk want je krijgt ook een soort van mond/gebit massage ermee. :)

 8. Leuke blog!
  Zelf deed ik het een keer met olijfolie en vond dat zo vies maar nu doe ik het met kokosolie (ook nog een lekker smaakje eraan!) Ik doe het niet dagelijks en nog maar kort maar mijn tanden lijken wel witter!

 9. Ik doe nu zo’n half tot drie kwart jaar aan oil pulling met extra virgine kokosolie en ben er zeer over te spreken. Ik merk dat het vooral helpt om mijn tandvlees minder gevoelig te maken: het is zachter en soepeler geworden en waardoor mijn mond veel prettiger aanvoelt

 10. Ik poets me tanden met kokosboter en Keltische zout,en dat laat ik een tijdje in mij mond zodoende ,heb het gevoel dat me tanden schoner worden en heb minder problemen met het tandvlees.

  • Interessant om te horen Nathalie. De tanden van mijn peutertje poets ik met kokosolie dus ik hoop zeker dat het zn vruchten af zal werpen later.

 11. De olie liefst ook niet door het toilet of doucheputje spoelen!
  Zelf zet ik altijd een glas met een tissue of wat keukenpapier klaar, daarna gaat de inhoud in de vuilnisbak.

 12. Als Mondhygiënist zie ik ook de andere kant. Mensen geloven erg in oil pulling en geloven me niet als ik constateer dat het tandvlees weer meer ontstoken is. Oil pulling is geen vervanging van stokers, ragers of floss.

 13. Hoe kom ik aan cocosolie? Gewoon aan een cocosnoot recht van de boom, die te verkrijgen is geen enkel probleem (daar waar ik -in de tropen- woon). Kan ik niet evengoed mijn mond spoelen met gewoon het echte cocossap? Wat de industrie allemaal uitspookt met dat kostelijke sap en het cocosvlees, vertrouw ik niet en brengt er hiervan alleen cocosolie in de handel om in je haar te smeren.

 14. hoe kan ik dekokos olie die hard is nu gebruiken als pulling olie ,
  hoe maak je de koksolie zacht door het op te warmen en vervolgens koud te laten worden wel een gedoe

  • Hoi Ria, een lepel kokosolie smelt vanzelf in je mond. Hierdoor kun je er wel degelijk mee spoelen!

 15. Fijn dat ik oil-pulling tegen kom op je site. Als aanvulling zou ik aandacht willen geven om, nadat je de olie hebt uitgespuwd, je de tong schraapt met een daarvoor bestemde tongschraper….. NIET met je tandenborstel!
  Op de tong bevindt zich, juist s’morgens, veel ama.(lees: veel afvalstoffen)

 16. Je kunt ook een tandpasta maken van kokosvet
  Hierdoor meng je wat oerzout met wat gedroogde salie en eventueel wat
  gedroogde munt.
  Salie ontsmet en werkt ontstekingsremmend.

Reacties zijn gesloten.