Hoofdpagina » Nieuws » Onderzoek bevestigt: voeding kan als geneesmiddel werken

Onderzoek bevestigt: voeding kan als geneesmiddel werken

Vele aanhangers van de natuurvoeding weten het allang, maar inmiddels wordt het bevestigd in een wetenschappelijke studie: de medicinale kracht van voeding lijkt op de werking van geneesmiddelen. Farmacologen van de Universiteit Utrecht komen tot deze conclusie in een uitgebreide review. Ruim 200 studies werden onder de loep genomen om vast te stellen wat nu precies het effect is van voedingstoffen op de cellen in ons lichaam. Het bleek dat natuurlijke voeding vaak via vergelijkbare routes als medicijnen geneeskrachtig kan werken. Bepaalde nutriënten kunnen hierbij ontstekingen aanjagen, terwijl andere ze weer remmen. De farmacologen hebben inzichten van voedingsonderzoekers lange tijd niet geaccepteerd, maar inmiddels is dit aan het veranderen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden. Zodra straks precies bekend is welke voeding op welke receptoren van de cellen inwerkt, kan dit worden vergeleken met de mechanismen van ziekteprocessen. Hierdoor zal er vervolgens bij ziektes en klachten zeer nauwkeurig specifieke voeding kunnen worden voorgeschreven. Op de site van de Universiteit Utrecht vertellen de onderzoekers er meer over.

De originele samenvatting van de studie
De incidentie van niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) is de laatste decennia toegenomen, en een van de belangrijkste factoren die daartoe bijdragen is de levensstijl, met name de voeding. Een hoge inname van verzadigde vetzuren en een lage inname van voedingsvezels wordt in verband gebracht met een toename van niet-overdraagbare aandoeningen. Omgekeerd lijken een lage inname van verzadigde vetzuren en een hoge inname van voedingsvezels een beschermend effect te hebben op de algemene gezondheid. Er zijn verschillende mechanismen geïdentificeerd die aan de basis liggen van dit fenomeen. In dit overzicht richten wij ons op farmacologische receptoren, waaronder de arylkoolwaterstofreceptor, bindingspartners van de retinoïde X-receptor, G-gekoppelde eiwitreceptoren en toll-like receptoren, die geactiveerd kunnen worden door voedingscomponenten en hun metabolieten. Afhankelijk van de voedingscomponent en de betrokken receptoren treden zowel pro-inflammatoire als anti-inflammatoire effecten op, die leiden tot een veranderde immuunrespons. Deze inzichten kunnen mogelijkheden bieden voor de preventie en behandeling van NCDs en hun inherente (sub)chronische ontsteking.

Van Daal MT, Folkerts G, Garssen J, Braber S. Pharmacological modulation of immune responses by nutritional components. Pharmacol Rev. 1 oktober 2021;73(4):198–232.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.