Veel mensen klagen dat gezonde voeding duurder is dan ongezonde voeding. Hier zou wel eens een goede oplossing voor kunnen zijn! Volgens een onderzoek van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill zou een combinatie van extra belastingen op ongezond voedsel en gerichte subsidies op gezonde voeding kunnen leiden tot gezondere boodschappen. Dit geldt met name voor huishoudens met een laag inkomen.
Uit modelsimulaties blijkt dat als er belasting komt op ongezonde, sterk bewerkte voeding en de opbrengst hiervan gebruikt wordt om subsidies te geven voor de aankoop van minimaal bewerkte groente, fruit en gezonde dranken, dit kan leiden tot minder suikerhoudende dranken en meer fruit en groente in het winkelmandje van deze huishoudens, vooral bij gezinnen zonder kinderen. Dit gecombineerde beleid zou het algehele dieet kunnen verbeteren zonder de totale kosten te verhogen.
Uit de studie blijkt dat dit gecombineerde beleid huishoudens met een laag inkomen kan helpen om gezondere keuzes te maken zonder de totale kosten te verhogen. De onderzoekers stelden vast dat deelnemers meer groente, fruit en gezonde dranken zouden kopen en minder suikerhoudende dranken. Dit effect was het sterkst bij huishoudens zonder kinderen.
Succesvolle voorbeelden van belastingen op suikerhoudende dranken bestaan al in meer dan 60 landen. Deze hebben aangetoond dat gerichte belastingen effectief zijn in het verminderen van de inname van suiker. In de Verenigde Staten is ook bewezen dat extra subsidies helpen om de aankoop van groente en fruit onder huishoudens met een laag inkomen te verhogen. Het combineren van deze beleidsmaatregelen kan dus synergie opleveren.
De onderzoekers stellen dat deze rechtvaardige aanpak duidelijk maakt dat het doel is om de voedingspatronen en voedselzekerheid van huishoudens te verbeteren. Het verschuift de prijzen, zodat gezonde voeding betaalbaarder wordt. Zo kan de toegang tot gezond eten voor iedereen vergroot worden.
Ondanks de opeenstapeling van bewijzen voor het gunstige effect van het sturen via belastingen en subsidies, is het Nederland nog steeds niet gelukt om de btw op groente en fruit te verlagen naar 0%. Recent is wel de frisdrankbelasting doorgevoerd, die ook voor ongezoete havermelk geldt, terwijl (chocolade)melk ongemoeid is gelaten. Absoluut gemiste kansen om Nederlanders te stimuleren gezonder boodschappen te doen (bron: MedicalXpress).