web
statistics

Rijnstate Ziekenhuis adviseert zieke kinderen junkfood te eten

Eerder deze week gaf Dayenne Bos‎ mij de tip om het voedseladvies van het Rijnstate kinderziekenhuis eens door te lichten. Ik wist dat ziekenhuizen het bont maken, maar de realiteit overtrof mijn ergste nachtmerrie.

Recent is een vriend van mij met kanker opgenomen in het ziekenhuis. Om aan te sterken werd hem aangeraden over te schakelen naar een frequente inname van Marsrepen. Kennelijk is zijn ziekenhuis niet de enige in Nederland die zich schuldig maakt aan het aanprijzen van junkfood. In deze folder van Rijnstate met voedseladviezen voor ouders van zieke kinderen staat te lezen:

Uw kind loopt het risico op ondervoeding. In deze folder geven wij hierover
uitleg. U krijgt adviezen en tips over hoe u uw kind kunt helpen om in goede
conditie te blijven of weer te komen.

Daarom wordt uw kind regelmatig verdeeld over de dag eten aangeboden. Drie keer per dag krijgt uw kind een tussendoortje aangeboden. Er zijn dan zes momenten per dag waarop uw kind iets kan eten:
8.00 uur ontbijt
10.00 uur tussendoortje
12.00 uur lunch
15.00 uur tussendoortje
17.00 uur warme maaltijd
19.00 uur tussendoortje

De tussendoortjes zijn:
Chocoladebavarois, Chocolademelk, Energieverrijkte vla, Goede Morgen, drinkontbijt, Milk & Fruit, Milkshake, Roomyoghurt, Roomyoghurt met chocoladeschaafsel, Vruchtenkwark, Vanillekwark, Vruchtenbavarois, Bifiworst, Broodje Frikadel, Broodje Bapao kip, Kipsaté met pindasaus, Rolmops, Saucijzenbroodje, Gevulde koek, M&M’s pinda, Pannenkoek en Snickers.

Enkele tips die ze de ouders ook nog graag willen meegeven zijn:

 • Besmeer het brood royaal, bij voorkeur met (dieet)margarine
 • Geef tussendoor een plak koek, een snee krentenbrood of een snee suikerbrood
 • Van rauwkost ga je snel vol zitten en levert geen extra energie. Geef dit dus niet aan uw kind.

Pardon??? Suikerbrood? Margarine? En beslist geen rauwkost? Voor zieke kinderen die onder andere kanker hebben? Het advies lijkt meer te zijn ingefluisterd door de industrie!

Het lijkt erop dat de voedingsindustrie klanten creëert voor de medicijnindustrie en dat de medicijnindustrie klanten creëert voor de voedingsindustrie.

Op Youtube vertelt Rijnstate Ziekenhuizen vol trots hoe ze besparen op voeding. De gehele keuken is eruit gegooid om kosten te besparen. Dit uitbesteden maakt het lekker makkelijk. Bovendien kunnen ze op de plek waar eerst de keuken zat de ruimte inrichten voor andere dingen. Weer winst in hun ogen.

Dat ze geen verse maaltijden meer kunnen leveren en in het filmpje brood, melk en snoep voorbij laten komen doet bij niemand een lampje branden. Vooral het beeld op 3:29 is in dit filmpje ronduit schokkend:

Ik hoop dat je nooit in dit ziekenhuis komt te liggen, want de kans is groot dat je er met een voedingstekort vandaan komt. Afgelopen week gaf diëtist Wouter de Jong bij ons in Soest en lezing. Hij heeft Voeding en diëtetiek gestudeerd. Hij vertelde dat hij tijdens zijn opleiding slechts een paar uur les heeft gehad over vitamines en mineralen. De meeste lessen waren gastcolleges van bedrijven zoals Campina en Unilever. Hier wordt pijnlijk duidelijk hoe ernstig het gesteld is met de voedselvoorlichting in deze maatschappij. Artsen krijgen in hun opleiding ook minder dan 5 uur les over voeding. Iedereen wordt onwetend gehouden op deze manier.

Het moge duidelijk zijn dat we beter niet op artsen en diëtisten kunnen vertrouwen. Het beste is om zelf op onderzoek uit te gaan en te onderzoeken welke voeding bij je past. Door jezelf te verdiepen in voeding ben je niet langer overgeleverd aan mensen die onbewust onder invloed staan van de voedingsindustrie.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

106 gedachten over “Rijnstate Ziekenhuis adviseert zieke kinderen junkfood te eten”

  • Dus als je ondervoed bent, zijn Snickers en suikerbrood wel gezond? Ik denk het niet. Er zijn immers tal van andere hoogcalorische voedingsmiddelen te bedenken die een stuk voedzamer zijn! Er zijn vermoedens dat suiker kanker kan aanjagen, dan lijkt me suikerrijk snoep wel het laatste dat je moet aanraden.

   • Dit wordt alleen gedaan als kinderen geen ander voedsel meer willen eten. Dingen een beetje in perspectief zien zeg.
    Niemand beweert dat het gezond is. Het is een noodmaatregel om ernstig gewichtsverlies te voorkomen.
    Ik zie dat je afval cursussen verkoopt en misschien denkt dat afvallen altijd gezond is, maar dat is dus niet waar.

    • Juglen verkoopt geen afvalcursussen. En je kan er ook over denken wat kinderen misschien ook lekker vinden ipv snoep want daar zullen ze alleen maar zieker van worden

     • Jungle verkoopt inderdaad geen ‘afvalcursussen’ en trouwens wat een denigrerende opmerking!!!
      Zeker geen verstand van en kennis over de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken naar voeding en lifestyle?
      Ken je de uitspraak van Hypocrates; Let food be thy medicine and medicine be thy food?

  • Toen mijn kinderen in Spanje in het ziekenhuis lagen en ze niets wilde eten maar de jongste wel chips wilde, zei de arts laat hem maar chips eten. Ik voelde mij nog bezwaard… Doordat ik ingeprent word alleen maar mijn kids gezond voedsel te geven. De arts had gelijk de jongste knapte op door CHIPS de oudste meteen ook gevraagd wat hij wilde en ook die knapte op. Elk voedsel heeft zijn voordeel ook junkfood. Dit artikel is TE kort door de bocht!

   • Een zakje chips gebakken in goed vet en gezout met zeezout is iets anders dan suikerbrood, een gevulde koek of een mars… Je kind is mogelijk opgeknapt door het zout op de chips. Goede zouten kun je ook een andere manier binnenkrijgen.

 1. Soms ligt de prioriteit niet bij voldoende vitaminen en mineralen, maar op het voorkomen van verder gewichtsverlies (en hiermee het voorkomen van bijwerkingen/complicaties van de ziekte en behandeling). Verder wordt altijd eerst met normale, ‘gezonde’ voeding geprobeerd tekorten aan te vullen, maar wanneer dit onvoldoende is adviseren diëtisten calorierijke snacks of drinkvoedingen (die vitaminen en mineralen bevatten). En die vermoedens over dat suiker kanker kan aanjagen zijn inderdaad vermoedens. Ik heb trouwens ook V&D gestudeerd, en heb zo’n 10 weken lessen gehad over vitaminen en mineralen en heb vrijwel geen les gehad van bedrijven als Campina.

  • Er zullen vast uitzonderingen zijn, maar om standaard de ouders Marsen en Snickers te adviseren vind ik wel erg ver gaan. Een avocado is toch echt heel rijk aan calorieën. Quinoa / broccoli rijk aan eiwitten. Waarom geen noten / zaden / volle gefermenteerde zuivel / pure chocolade adviseren? Ik noem maar iets.

   • Dat klopt, ik ken het ook niet dat dat standaard geadviseerd wordt. Maar juist volle zuivelproducten en dingen als extra broodbeleg worden veel geadviseerd.

  • Neee….dit is een grap toch? Jaaaa dat móet een grap zijn! Toch?? Of…. Neeee…. dat zal toch zeker niet?!! Sjeeeeeeej wat erg dit!

  • Dat suiker kanker aanjaagt berust niet op vermoedens. Het is wetenschappelijk bewezen. het is een kwestie van biochemie. Kankercellen zijn zeer goed toegerust om glucosemoleculen op te nemen. Biedt het ze aan en ze zullen er goed door gedijen.. junglen heeft keihard gelijk. Junkfood is geen voedsel en ondergewicht kan op andere wijzen beter worden aangepakt. Dit ziekenhuis geeft zorgelijke adviezen. Wel lekker goedkoop en efficiënt ( voor de eigen organisatie).

 2. Hopeloos, in het ziekenhuis heb ik nauwelijks gegeten. Alleen pure groente en fruit. Alles met saus, jus en niemand weet wat de toevoegingen zijn. Ik probeer al een jaar een maaltijdservice te vinden die niet met suikers en smaakversterkers kookt. Apetito adverteert ‘zonder toevoegingen’ maar in alle soepen en veel maaltijden zit maltodextrose.

 3. Helaas ik schrik er niet meer zo van.. Een patientje van mij kreeg een soort gelijk advies, met gelijksoortige tussendoor tips, Zij was opgenomen met een inflammatie door haar ziekte van Crohn. Notabene bekend met gluten intolerantie… Uitleg van diëtiste van het ziekenhuis was dat betreffende kind extra eiwitten nodig had om te herstellen :(

 4. Wat een dom en gevaarlijk stuk tekst, geschreven door iemand met 0,0 medisch-wetenschappelijke achtergrond. Of zou degene niet hebben gelezen dat dit een folder betreft voor kinderen met een ernstige aandoening en risico op ondergewicht? Dit is geen advies folder voor gezonde kinderen of mensen, dan zou ik het deels eens zijn met de schrijver…..
  Een (ernstig) ziek lichaam neemt voedingsstoffen namelijk veel slechter op en verbruikt er veel meer dan een gezond lichaam. Bovendien zitten zieke mensen sneller vol dus lopen ze sowieso al een risico op een te lage calorie-intake. Een ziek lichaam (zeker bij een kind dat moeilijker tegen zijn zin in kan eten dan een volwassene) kan daarom never nooit al zijn benodigde calorieën uit gezonde voeding halen. Daarvoor moet je emmers rauwkost naar binnen werken. Een lichaam denkt bovendien alleen in calorieen, niet in eiwit-vet-of koolhydraten, hoe graag de voedselhippies ons dat willen laten geloven…. Er zijn duizenden medische onderzoeken (en niet 1 gesponsord door de suiker-lobby) die bewijzen dat een ziek lichaam dat ruim voldoende calorieen binnenkrijgt veel beter een ziekte bestrijdt dan een ondervoed lichaam. Daarom is “junkfood” (al staat de term junkfood niet genoemd in het betreffende voedseladvies, is in mijn ogen een sensatie-term die Juglen gebruikt om zijn artikel aan te prijzen) juist een heel goede optie bij ziekte. Veel calorieen in relatief weinig volume. Wij adviseren bv slagroom, chocolade of ijs bij ernstige ziekte!
  Een ziek kind op een rantsoen van groente, quinoa en aalbessensap etc zetten is het foutste en misdadigste wat je kan doen, in mijn ogen. Gewoon lekker die mars geven. En ja, voor deze mening heb ik gestudeerd en ik heb (helaas) nooit 1 Ola, Cadbury of Nutricia vertegenwoordiger in de college-zaal gezien…. En ik ben al jaren arts, werk dagelijks met doodzieke volwassenen en de slanke mensen en mensen die slecht eten gaan bijna altijd als eerste…

  • Ik weet heel goed dat dit een folder is voor ouders van kinderen die dreigen te kampen met ondergewicht. Een algemene folder met daarin adviezen om maar rijkelijk marsen, snickers, suikerbrood, M&M’s en gevulde koeken (ja, junkfood in mijn woordenboek) te eten lijkt me niet echt bijdragen aan herstel. In veel gevallen zijn er tal van andere calorierijke tussendoortjes te bedenken die vele malen gezonder zijn. Waarom wordt daar niet over gesproken?

   • Dit wordt echt pas gedaan als de kinderen ander eten niet meer willen eten. Men probeert ze te verleiden om wat vulling binnen te krijgen. De calorieen hebben ze nodig om de kachel brandende te houden. Als de kinderen groente en fruit willen eten, krijgen ze dat ook. Het gaat allemaal om de context. Je hebt echt last van denk-automatismen.

    • Ik bezocht een vriendin in het ziekenhuis waar zij voor darmkanker was opgenomen. Zij had niet veel hongeren kreeg van de diëtist een plak cake om aan te sterken. Er zaten 10 E-nummers in en heel veel suiker. Ik zei haar dat ik dit een schandaal vond. Wanneer je bananencake geeft (bananenbrood eigenlijk maar eet als cake) dan geef je iets voedzaams wat niet te zwaar op de maag ligt met zuiver en alleen natuurlijke ingrediënten. Daar kom je ook van aan en is heel erg lekker. Ik ben diabetesverpleegkundige en vraag vaak aan mensen die hun best doen om af te vallen en het lukt niet of zij de etiketten van hun voedingsmiddelen willen gaan lezen. Niemand moet van mij maar onwetendheid is erg jammer. Gelukkig wordt er binnen de gezondheidszorg steeds meer aandacht gegeven aan gezonde voeding. Er komen steeds meer artsen die dit uitdragen. Ik heb hoop.

  • Uit ervaring weet ik dat iemand die heel erg ziek is vaak ook een lastige eter is en dus enorm afvalt. Daarom ben je al blij als er een gevulde koek ingaat. Maar om nou te zeggen dat het lichaam alleen maar in calorieën denkt, is een beetje kort door de bocht. Je hebt toch vitaminen, mineralen etc nodig? En dat kom je toch tekort als je alleen maar snoept? En slanke mensen worden doorgaans een stuk ouder dan dikke mensen. Dus een beetje domme en gevaarlijke reactie van iemand die nota bene gestudeerd heeft. Vooral vreemd

  • Ik ben heel blij dat u niet mijn arts bent..
   Vreemd ook dat u ‘slanke mensen’ en ‘mensen die slecht eten’ op 1 hoop veegt.. dat zijn toch wel twee heel verschillende dingen.

  • Júist voor ondervoede kinderen graag gezonde voeding!! géén junkfood, helemaal mee eens met de schrijver!!
   Vrij gestoord om de ernstig zieke kinderen suiker aan te bevelen. Zijn wel betere alternatieven om aan veel calorieën te komen mijnheer M van lanen … Denk aan kaas vlees volle producten, roomboter volkoren brood noten etc … Jammer dat u als jaren arts zijnde niet beter onderlegd ben qua voeding.

  • Typische reactie van iemand met een ‘medische’ achtergrond. Ik zou u voor het tuchtcollege willen slepen – maar dat gaat niet werken, allemaal handen op één buik. Artsen weten (een enkele uitzondering daargelaten) NIETS van voeding, daar hebben ze niet voor geleerd. En het kleine beetje dat ze menen te weten is gebaseerd op leugens van de voedingsindustrie. Liever mensen als Juglen Zwaan als minister voor Volksgezondheid dan 100 hoogopgeleide “medicijnmannen” (cq medicijnvrouwen). Want heeft de medische wetenschap ons qua gezondheid gebracht de afgelopen decennia? Méér en méér chronische zieken, miljoenen mensen ziek. Danku.

  • Zeker nog nooit gehoord van b.v. al die artsen, onderzoekers, oncologen etc. etc. die zich bezig houden met onderzoek, voorlichting, echte genezing; namelijk van de oorzaken i.p. v. de bestrijding van symptomen?? Het worden er steeds meer…
   Doe je ogen en oren open ook al is het shockerend en eng; open je mind voor nieuwe ontwikkelingen die van essentieel belang zijn voor ons aller toekomst en die van de aarde!! Kijk om te beginnen eens naar:
   ‘The Truth about Cancer’ een serie zeer onthullende en vernieuwende inzichten…..over ‘disclosure’ gesproken!
   Of onderzoek wat er gebeurt op het Hypocrates Instituut in Florida etc. etc.
   Het wordt hoog tijd dat we oude, niet goed werkende paradigma’s achter ons laten! Wetenschappelijk of niet.
   (heb zelf ook een ‘wetenschappelijke achtergrond’) Alles in relatief en voor verbetering vatbaar, ook de reguliere geneeskunde!!

 5. Ik ging naar het Sint lucas omdat ik last van buikpijn had en afviel, de darm specialist gaf mij hetzelfde advies, ga marsen eten stelletje idioten

 6. Ik lig momenteel in het ziekenhuis en heb zelf avocado’s en bananen bij me. Alhoewel ze het goed bedoelen hebben ze hier ook het beschuitje jam en bolletjes met margarine voorgesmeerd. Bleh.

 7. Herkenbaar, helaas. Bij een bijeenkomst over voeding in het OLVG, waar ik voor uitgenodigd werd toen ik net borstkanker had, werd ook verteld dat ik bij gewichtsverlies maar lekker naar de snackbar moest gaan of aan de Marsen en Snickers. Op mijn vraag of suiker niet beter vermeden kon worden bij kanker, was het antwoord dat dat niet wetenschappelijk bewezen was, dus niet waar. Te erg voor woorden. Alles moet je zelf uitzoeken, want het ziekenhuis is er – zoals het woord al zegt – om mensen ziek te maken en te houden.

  • Hoezo te erg voor woorden? Als het inderdaad niet wetenschappelijk bewezen is, dan is het toch ook niet zo? Of heb jij wel bewijs dat suiker kanker ‘aanjaagt’? Ik zie het onderzoek graag tegemoet.

    • De directe link van kanker met suiker: daar wordt als ik het goed begrepen heb van een arts in het ziekenhuis standaard dankbaar gebruik van gemaakt bij het opsporen van tumoren in het lichaam. Men laat mensen suiker met een beetje radio-activiteit innemen en men kijkt waar de suiker heengaat: de tumoren krijgen namelijk voorrang. Dus van deze kennis maakt men gebruik bij het lokaliseren van tumoren in het lichaam en vervolgens bij het voorgeschreven dieet is men ineens die kennis vergeten. Tenzij men juist meent gebaat te zijn bij kanker. Waarom zou men anders zo krom handelen?

   • Als het niet wetenschappelijk bewezen is, wil dat niet zeggen dat het dan dus niet waar is, alleen dat het dus niet wetenschappelijk bewezen is.. Groot verschil toch wel..

   • Wanneer je een PET-scan laat doen, krijg je glucose toegediend. De kankercellen nemen deze heel graag op en zo kunnen ze aan de plekken die oplichten, en waar de glucose dus naartoe is gegaan, zien waar de kanker zit. Meer bewijs heb ik niet nodig. Bovendien ben ik het met Dorien eens dat relaties tussen voeding en kanker er zonder wetenschappelijk bewijs toch best kunnen zijn. Kijk maar naar kurkuma en kanker. Dacht je dat je farmaceutische industrie wetenschappelijk onderzoek zou gaan doen naar iets wat ze niets oplevert? En in het geval van suiker zelfs de suikermafia tegenwerkt? Natuurlijk niet. Als kankerpatiënt moet je dat allemaal zelf uitzoeken.

    • Hoi Inger,

     Zover ik het begreep (ik ben ook maar een leek) zijn kankercellen ‘actiever’ dan normale cellen. Ze delen continu en die groei vereist meer energie. Daarom gebruiken ze meer glucose dan normale cellen.

     Jammer dat het advies van medici niet aansluit bij je dieet. Mijn moeder gaat nu door chemo en heeft daarbij ook advies gekregen om vooral veel te eten en aan te sterken omdat haar lijf de energie nodig heeft. Dat vond ik eerst ook raar, totdat ik me besefte dat het was om haar overlevingskansen te verhogen.

     Ik kan alleen wel snappen dat de arts geen uitspraak over suiker wil doen. Hij is verantwoordelijk voor het advies wat hij geeft. Als er geen aanduiding is dat suiker vermeden moet worden bij kanker, dan zal hij dit ook niet als advies geven. Daarnaast speelt er natuurlijk hier ook een afweging. Wil je een iets verhoogde kans op diabetes over 20 jaar, of de komende paar maanden een extra maand levensverwachting/iets hogere kans op remissie in je kankertraject?

     Toch, heel veel sterkte
     Joost

   • Grappig om te ontdekken dat jij nog nooit verliefd bent geweest :)

    Hoe ik dat weet? Het is niet wetenschappelijk bewezen, dus dan is het niet zo.

    Wat enorm kort door de bocht gedacht. Er is zoveel inmiddels wel bewezen wat dat voorheen niet was, dat betekent niet dat het dan voorheen ook niet zo was.

   • Beste Karel,
    Wanneer een gegeven nog niet wetenschappelijk bewezen is, wil dit niet zeggen dat het niet waar is, ook niet dat het wel waar is. Dus m.a.w. gebruik altijd je verstand! Ook wanneer je voeding tot je neemt.

 8. Ik ga inderdaad t wiel zelf uitvonden en jou volgen in mijn eenzame zoektocht in plaats van artsen en diëtisten volgen die er voor hebben gestudeerd en zich baseren op wetenschappers en talloze publicaties.
  Wat een dom artikel en weer bangmakerij van t publiek.

 9. Ik kan me goed voorstellen dat het voor sommigen noodzaak is. Als iemand teveel afvalt zouden ze bijvoorbeeld moeten stoppen met de behandeling, dan moet op korte termijn worden voorkomen dat het gewicht nog verder daalt. En avocado? Broccoli? Ook zieke kinderen zullen hier niet altijd blij van worden. Beter dat ze iets eten (een mars) dan dat ze hun eten laten staan omdat ze het niet ‘lusten’.

 10. Juglen: gij zijt een kwakzalver met je voodoo ideeen over voeding. Een gevaar!
  Mocht je zelf ooit ernstig ziek worden, hoop ik voor je dat je toch maar naar de dokters en dietisten luistert die er WEL wat van af weten, dit in tegenstelling tot jezelf, want jij denkt dat: ‘Het beste is om zelf op onderzoek uit te gaan en te onderzoeken welke voeding bij je past. Door jezelf te verdiepen in voeding ben je niet langer overgeleverd aan mensen die onbewust onder invloed staan van de voedingsindustrie.’

  • Ik zie het al…. jij hebt teveel suiker gegeten ;-) . Van een suikerdip kun je behoorlijk agressief worden namelijk ;-) . Neem een mars, daar knap je van op :-P

   • Barbara, stap je ook in een vliegtuig waarvan de piloot een schimmige cursus heeft gevolgd? Of liever een piloot die een echte opleiding heeft gevolgd? Jouw keuze want jouw leven. Ik leef liever langer en leg m’n kostbaarste bezit dus niet in de handen van kwakzalvers. Als je leven je lief is, doe je t zelfde. Vind je je leven daarentegen zozo, ga dan naar de kwakzalvers.

 11. Trouwens: voor de ‘wetenschapper’ Zwaan: ELK ziekenhuis in Nederland heeft soortgelijke folders voor mensen en kinderen met ondervoeding, ja, ELK ziekenhuis! Dat zijn er al gauw meer dan 90!
  Dus heeft ELK ziekenhuis ongelijk, of heb jij je huiswerk niet gedaan?

  • Als er 90 van de 100 mensen in de sloot springen, doe jij het dan ook? Ik weet niet of je het doorhebt, maar orthomoleculaire therapeuten zijn uitstekend in staat mensen te helpen met chronische klachten. En dat met voornamelijk voeding en indien nodig met supplementen.

   Reguliere geneeskunde houdt zich bezig met de gevolgen van klachten, orthomoleculaire geneeskunde houdt zich bezig met de oorzaak van klachten. Zo voor ieder wat wils, alleen jammer dat er in het ziekenhuis niet gebruik gemaakt kan worden van zowel de reguliere kant als de alternatieve kant, of in ieder geval een combinatie. Samenwerking tussen deze twee zou dé oplossing zijn voor de 5,3 miljoen chronisch zieken in Nederland.

   Wat is jouw oplossing om Nederland weer gezonder te maken Lars?

   • Laurens: ik weet niet of u het door hebt, maar Orthomoleculaire geneeskundigen zijn niets anders dan kwakzalvers die uw gezondheid niets interesseert, maar alleen is geld willen hebben. Geloof er niet in!
    En mbt die 90 ziekenhuizen: Als 90 van de 90 het doen, zal er dus wel een goede reden voor zijn, maar als je tegendraads wil zijn en in je eigen vingers snijden lekker vondt: be my guest! Je hebt immers jezelf er mee door zulke verkeerde beslissingen te nemen. Maar dan achteraf niet huilen hè?

    • Hai Lars,

     Orthomoleculaire artsen zijn echt geen kwakzalvers. Ze hebben een gedegen medische standaard opleiding gedaan en hebben zich na hun basisarts diploma (6 jaar studie) gespecialiseerd in orthomoleculaire geneeskunde.

     Een orthomoleculaire therapeut is geen arts.
     Aan de manier van schrijven en reageren van deze therapeut, kun jook zien dat hij een stukje algemeen begrip mist omtrend medische zaken en ziek zijn.

  • ik snap jouw agressieve reacties niet Lars. Ik ben wetenschappelijk opgeleid. Ook medisch. En weet je wat? Juglen heeft gelijk. En hoeveel mensen komen en ondervoed uit het ziekenhuis terwijl ze er gezond in gingen. Juist. Dat is wat mij in mijn eigen vak nog het meest heeft aangegrepen. Advies meerderheid of niet. Het deugt niet. En waarom maakt Juglen jou zo boos?

 12. We hebben geen mars, snickers, chocoladevla of wat dan ook nodig om aan te sterken, of om ondergewicht aan te pakken..

  heb zelf een aantal jaar terug met ondergewicht gekampt.. Ik had paniekaanvallen, en dat vrat energie bij het leven.. Zo erg dat ik op een gegeven moment op mijn spieren teerde..

  Geen snikkers, of marsen of chocoladevla genomen hoor! Men vergeet blijkbaar dat mensen met wat zwakke/ gevoelige darmen, daar diarree van krijgen? Dus heel leuk dat je dn nog “iets”binnen krijgt, maar als je lichaam het er weer meteen uitwerkt, wordt het doel nog voorbijgevlogen..

  Er zijn echt zoveel gezonde manieren om ondervoeding aan te pakken.. Mij is het met gezonde voeding gelukt om in een jaar tijd 28 kilo bij te komen.. Dat hoeft dus echt niet op deze manier !

  • Door uw Paniekaanvallen met bijvoorbeeld patienten met kanker vergelijken disqualificeert u zichzelf in dit verhaal. Slaat werkelijk nergens op. I snapt het totaal niet.

  • Geweldig!!
   Helaas werkt mijn maag niet goed waardoor het me niet lukt, ik word er zo moedeloos van maar ik ben ook wel flink wat aangekomen met gezonde voeding!

 13. Zelf heb ik enkele weken in het Radboud ziekenhuis gelegen. Ik zat toen op een te laag gewicht en kreeg ook een dietist aan mijn bed. Het was de bedoeling dat ik tussendoortjes ging aankruisen op de eetlijst die ik elke dag moest invullen. Ik viel ook om van verbazing dat ik zag dat ik keuze had uit Mars, Snickers, kroketten en noem maar op. Ik kon het nauwelijks serieus nemen. Later bleek (na thuiskomst) dat mijn bloed een lage vitamine D waarde had. Best merkwaardig dat dat over het hoofd werd gezien in een ziekenhuis waar professoren aan je bed komen. Daar kon ik zelf mee aan de slag.
  Er zijn zoveel meer alternatieven voor die “makkelijke” troep. Wat ook in het filmpje te zien is bijvoorbeeld de witte bolletjes en het witte brood? Ik eet zelf thuis al totaal anders. Van ziekenhuizen verwacht ik andere opties, als ziekenhuis geef je ook voorbeeld hiermee. Ik zou het zelf niet kunnen serveren aan zieke mensen. Dit doet me overigens ook denken aan wat Jamie Oliver toen aan de kaak stelde wat betreft het eten wat kinderen op scholen kregen.

 14. Wat erg. Afschuwelijk dat zij dit ouders en kinderen aan doen die toch al in zo’n angstige tijd leven en toch veel denken dat de witte jas het wel weet.
  Verrassend is het helaas niet, mijn vriend kreeg eens een lijst waarop oa stond dat hij noten ,kokosolie enz moest laten staan en becel,wokkels (!!!!???) Vrij kon eten …..
  Lijst bij oud papier gegooid en vervolg afspraken afgezegd.
  Triest.

 15. “Lege calorieën” geven je lichaam niks! Zijn volgens mij nooit goed.
  Lees allemaal eens het bijzonder leesbare, wetenschappelijke! en interessante boek “De mooie voedselmachine” van Giulia Enders over onze darmen.
  En dan nog dit: van schelden op elkaar is nog nooit iets of iemand beter geworden.
  Op ieders gezondheid!

 16. Genoten van de reactie van Lars. Denkt zelf niet na maar legt alle verantwoording buiten zichzelf – bij ZIEKENhuizen bijvoorbeeld… ‘Ze’ weten het wel. Briljant stukje cirkelredeneren met de kop in het zand.

  En dan dit: “als je zelf ziek wordt…” Eh…? Je WORDT NIET ZIEK wanneer je naar je lichaam luistert, dat signalen afgeeft om gehoord te worden. Mensen draaien de boel om en durven het grote plaatje niet te zien. Kun je nagaan hoe vol boosheid ze zitten dat ze zo dom uit de hoek kunnen komen…

  • Rj: wat bent u een goedgelovige naïeveling. Maar erger nog: u legt de schuld van ziekte bij patienten zelf? Dat is schandalig en dom. Iemand met borstkanker, of leukemie is eigen schuld? Ga u schamen!

 17. Beste Lars, van welke planeet kom of woon je? Waarschijnlijk niet de aarde, want dan had je kunnen weten dat veel gezondheidsellende (waaronder ook kanker en andere lichamelijke rampen) zijn en worden veroorzaakt door,,, DE MENS!! Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen! Zie ondermeer deze link: http://nos.nl/artikel/191400-kanker-blijkt-moderne-ziekte.html

  Voedingsindustrie is verantwoordelijk voor heel veel ziektes en doden (65%), zo is ook gebleken uit een internationale analyse!! De helft van de Nederlandse bevolking lijdt inmiddels aan een of meerdere chronische ziekten! Wereldwijd is het nog dramatischer, want maar liefst 95 % van de wereldbevolking heeft een of meer gezondheidsproblemen (publicatie The Lancet 2013)!!

  VROEGER KWAM KANKER NAUWELIJKS VOOR!
  We kunnen er lang en breed over discussieren, maar kanker (en andere ellende) is een ziekte van deze tijd en neemt langzamerhand epidemische vormen aan! We weten misschien niet veel dingen zeker over kanker, maar wel dat deze ziekte pas na de industriele revolutie echt voor komt. Dit betekent dat kanker een ziekte is die 100 % door… DE MENS zelf is/wordt veroorzaakt!

  Elke aandoening, dus ook kanker, heeft een onderliggende oorzaak! Heb je jezelf weleens afgevragen welke oorzaken ten grondslag liggen aan genoemde dramatische ontwikkelingen? Juist ja, in belangrijke mate voeding (verkeerde)…, bron van veel, zoniet alle lichamelijke ellende!! Zorg dat je gezondheid in de beste handen is… JE EIGEN HANDEN!

  Lees eventueel verder op mijn weblog: http://wapensindestrijdtegenkanker.blogspot.nl/2011/11/kanker-door-de-mens-ontwikkelde-ziekte.html

  Ton Claessen

 18. Bij ondervoeding ligt de prioriteit bij een voldoende inname van energie en eiwitten. Wanneer dat op orde is, is al veel bereikt. Het zou mooi zijn wanneer daarnaast ook keurig alle vitamines en mineralen werden binnengekregen, maar dat heeft op dat moment geen prioriteit omdat die geen energie en eiwitten leveren. Bovendien kan het averechts werken wanneer daarmee de energie- en eiwitinname in het gedrang komt. Goedbedoelde adviezen zijn dus niet altijd goede adviezen.

  In de richtlijn ‘Screening en behandeling van ondervoeding’ staat [1]:

  “Ondervoeding heeft ernstige gevolgen voor de totale gezondheidstoestand van de patiënt. In, veelal associatieve, studies is aangetoond dat het leidt tot onder meer een langzamer herstel, meer en ernstiger complicaties, bij ziekte en inactiviteit tot een verminderde spiermassa met als gevolg een afname van de algehele conditie en een verminderde hart- en longcapaciteit. Ondervoeding vermindert de immunologische afweer, zorgt voor een verminderde wondgenezing, een verhoogde kans op het ontwikkelen van decubitus, een afname van de levenskwaliteit en een verhoogde mortaliteit [7-12]. De genoemde complicaties van ondervoeding hebben onder andere een langere opnameduur en een verhoogd gebruik van medicijnen tot gevolg, wat toename van de zorgkosten met zich mee brengt [13-15]. Bij kinderen heeft ondervoeding niet alleen directe gevolgen voor het kind op dat moment, maar omdat het kind in ontwikkeling is, kan het ook gevolgen hebben op latere leeftijd, zoals een vermindering van het IQ en een kleinere eindlengte [16, 17]. Recent onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen heeft aangetoond dat kinderen die bij opname ondervoed zijn significant langer in het ziekenhuis liggen[18]”

  In een reactie op het artikel is geschreven:

  “”Lege calorieën” geven je lichaam niks! Zijn volgens mij nooit goed.”

  Het is echter duidelijk dat ‘junkfood’ bij ondervoeding geen “lege calorieën” levert, maar juist de broodnodige calorieën en eiwitten levert om complicaties te voorkomen en het herstel te bespoedigen.

  Juglen schrijft in een reactie:

  “Ik weet heel goed dat dit een folder is voor ouders van kinderen die dreigen te kampen met ondergewicht.”

  Het is dan opmerkelijk dat hij naar een studie [2] verwijst waarin een associatie is gevonden tussen toegevoegde suikers en cardiovasculaire sterfte in een Amerikaanse populatie:

  Een directe link tussen geraffineerde suiker & kanker is lastig te bewijzen. Een directe link met vele andere ziektes is wel inmiddels bewezen:
  http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1819573

  Hier zijn echter totaal geen raakvlakken met kinderen die dreigen te kampen met ondergewicht en specifieke voedingsbehoeften hebben. Die studie hoort dus niet thuis in deze discussie en is geen argument tegen ‘junkfood’ voor kinderen met ondervoeding. Met dezelfde redenering kun je glucose ontraden aan diabetespatiënten die teveel insuline hebben gespoten en daardoor in een coma dreigen te raken.

  Juglen schrijft verder:

  “ENKELE TIPS DIE ZE DE OUDERS OOK NOG GRAAG WILLEN MEEGEVEN ZIJN: Besmeer het brood royaal, bij voorkeur met (dieet)margarine”

  De volledige zin in de folder is echter:

  “Besmeer het brood royaal, bij voorkeur (dieet)margarine of roomboter.”

  Als alternatieven noemt Juglen:

  “Waarom geen noten / zaden / volle gefermenteerde zuivel / pure chocolade adviseren? Ik noem maar iets.”

  Een reden zou kunnen zijn dat daarmee toch niet voldoende energie en eiwitten binnengekregen kunnen worden. Kinderen zullen bijvoorbeeld makkelijker een reep melkchocolade eten dan een reep pure chocolade met minimaal 70% cacao [3]. In de folder worden overigens gewoon noten en boeren-/roomyoghurt genoemd:

  “Hartige versnaperingen: bitterbal, chips, blokje kaas, kroket, noten, toastje met (Franse) kaas, paté of salade, plak vleeswaren, stukje worst, bifiworstje”

  “Verwenkwark, verwenyoghurt, boerenyoghurt, chocolademousse en straciatellayoghurt zijn ook aan te raden, omdat deze veel energie leveren.”

  Noten lijken overigens niet erg geschikt om de energie-inname op te schroeven [4]. Amandelen als snack verminderen bijvoorbeeld het hongergevoel en de eetlust [5].

  Referenties:
  1. http://www.stuurgroepondervoeding.nl/wp-content/uploads/2015/02/Richtlijn_screenen_en_behandeling_van_ondervoeding_juni_2011.pdf
  2. Yang Q, Zhang Z, Gregg EW, Flanders WD, Merritt R, Hu FB. Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):516-24.
  3. https://www.ahealthylife.nl/pure-chocolade-gezond-en-een-ware-superfood/
  4. Tan SY, Dhillon J, Mattes RD. A review of the effects of nuts on appetite, food intake, metabolism, and body weight. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:412S-22S.
  5. Tan SY, Mattes RD. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2013 Nov;67(11):1205-14.

  • Beste Rob, dank voor je reactie. Ik heb bewondering voor je gedegen reacties die ik regelmatig tegenkom. Ik denk toch dat we op een ander denkspoor zitten. Ik heb geen enkel bezwaar tegen een mars of snicker, wanneer een kind echt niks kan binnenhouden. Als laatste redmiddel dus. Het probleem hier is dat zieke kinderen 3 x per dag standaard junkfood zoals marsen en snickers worden aangeraden, terwijl gezondere alternatieven zijn te ontwikkelen of te maken. Deze tussendoortjes worden namelijk wel 3 maal daags op structurele basis verstrekt. Een gezonde reep is zo te fabriceren. Een gezond sapje is ook een optie. De folder heet “Adviezen om ondervoeding tijdens ziekte te voorkomen”. Het is dus voor zieke kinderen die nog geen ondervoeding hebben, maar wel een dreigende ondervoeding. Heb je de documentaire “Super size me” gezien? Is gratis op youtube te bekijken. Hierin eet een man 3 maal daags junkfood voor een maand lang. Het bleek dat deze man ziek en moe werd van deze voedingsmiddelen. De snicker die in de folder wordt geadviseerd is arm aan goede eiwitten en vetten, maar rijk aan suiker. Bv een snicker bevat per 100 gram maar 4 gram incompleet eiwit, maar wel 27 gram suiker! Er kunnen situaties zijn dat elke calorie telt, maar deze folder raadt ouders van kinderen met een dreigend ondergewicht standaard aan om 3 maal daags junkfood te geven. Ik kan vele tussendoortjes verzinnen die ook hoogcalorisch zijn, erg lekker en een stuk gezonder. Bovenal: waarom ontwikkelen ziekenhuizen zelf geen gezondere snacks? Een Snicker met goede vetten en complete eiwitten is zo te fabriceren door een levensmiddelen technoloog. Junkfood is niet gezond, ook niet voor zieke mensen die ondervoed zijn.

   • Beste Juglen, bedankt voor je reactie en de aardige woorden! Volgens mij kijken we anders tegen (dreigende) ondervoeding bij kinderen aan. Je noemt het een ‘algemene’ folder, maar eigenlijk is die niet zo ‘algemeen’. De folder is bedoeld voor ouders met een ziek kind dat door pathologische omstandigheden risico loopt op ondervoeding. Om ondervoeding te voorkomen en om bij ondervoeding complicaties en herstel te bevorderen is de eerste prioriteit om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen. De tijdelijke adviezen in de folder helpen daarbij, omdat het met normaal eten niet lukt. Wanneer je dergelijke adviezen pas als laatste redmiddel inzet zijn er mogelijk al complicaties opgetreden en is het herstel vertraagt. Het lijkt mij belangrijk om dat te voorkomen. Bovendien zal het kind door het vergevorderde stadium van de ziekte de adviezen niet kunnen opvolgen en is volledige sondevoeding uiteindelijke het laatste redmiddel. Je schrijft echter:

    “Ik heb geen enkel bezwaar tegen een mars of snicker, wanneer een kind echt niks kan binnenhouden. Als laatste redmiddel dus.”

    Denk je dat een kind dan wel een Mars en Snicker kan binnenhouden?

    Op de vraag over het ontwikkelen van gezondere snacks heeft Lieke al geantwoord. Daar sluit ik mij graag bij aan.

    Voor de volledigheid wil ik aangeven dat in de folder meerder adviezen worden gegeven dan alleen een Mars en Snicker als tussendoortje. Ook de standaard productgroepen als groente, fruit, zuivel, brood, peulvruchten, aardappelen, pasta, vlees, vis en ei komen aan bod. Door de ziekte is echter tijdelijke aanvulling nodig die afwijkt van wat onder ‘gezond’ eten wordt verstaan.

    Een diëtist is overigens geschoold in de pathologie van ondervoeding/cachexie en de behandeling ervan bij verschillende ziektebeelden. Complete modules worden eraan besteed.

    • Beste Rob,
     Helaas ben ik het hier niet mee eens … mijn vader heeft diabetes type2 zijn dietist raadde hem aan om maar meer brood te gaan eten en lekker te genieten. Mijn vader gebruikt(e) 1,5kg suiker per week doordat de dietisten niets navragen helaas. Ik heb hem op een ander dieet gezet en nu zijn de suikerwaardes een stuk beter, kan hij 2 van zijn 3 diabates medicijnen laten staan en valt hij nu echt af in plaats van het opeten van zijn spieren.
     Zelf heb ik een metastase van teelbalkanker opgelost door mijn voedingspatroon volledig aan te passen en GEEN suiker meer te nemen, vegetarisch, rauw, biologisch te gaan eten. De tumor was 9,5cm groot en is nu nog maar 1cm.
     Dietisten adviseren nog steeds de “vernieuwde”schijf van vijf aan, gesponsord door unilever. Vernieuwd ? Tsja alleen een paar icoontjes erbij een beetje gedraaid maar niets aan veranderd.
     Geloof wat je wil geloven. Ik geloof absoluut niets meer van de huidige “medici” die zeggen dat ze mensen beter maken.

     • Beste Joop,

      Waar ben je het precies niet mee eens? Vind je dat ‘junkfood’ niet geïndiceerd is bij die doelgroep?

      Over de ervaringen van jezelf en je vader kan ik niet oordelen In ieder geval is er geen overtuigend bewijs dat voeding kanker kan genezen. Of jouw voedingsaanpassingen een causale rol hebben gespeeld is ook onduidelijk, ondanks een mogelijke correlatie.

      Over de onafhankelijkheid van het Voedingscentrum wordt veel geschreven, maar wat is daarvan waar? Kun je bijvoorbeeld aangeven waaruit blijkt dat het Voedingscentrum a) gesponsord wordt door Unilever en b) dit invloed heeft op de advisering? Je begrijpt dat overeenkomsten nog geen bewijzen zijn. Het merendeel van de voedingsmiddelen in de supermarkt valt overigens buiten de Schijf van Vijf. Bewerkte voedingsmiddelen vallen er al snel buiten. Is het Voedingscentrum pas onafhankelijk wanneer geen enkel voedingsmiddel meer in de Schijf van Vijf valt? Het Voedingscentrum schrijft over sponsoring [1]:

      “Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
      Nee, het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Economische Zaken (voorheen ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij). Zij geven subsidie om consumenten en professionals voor te lichten over een gezond, veilig en meer duurzaam voedingspatroon.”

      Sinds 2012 neemt het Voedingscentrum ook geen geld meer aan van bedrijven voor het ‘Leerstoelen- en Wetenschapsfonds’.

      De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Wordt de Gezondheidsraad dan ook gesponsord door Unilever?

      Referentie
      1.
      http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/vragen-aan-het-voedingscentrum/worden-of-werden-jullie-vroeger-gesponsord-door-de-voedingsmiddelenindustrie-.aspx

     • Tja, misschien zijn er geen directe financiële banden tussen het Voedingscentrum en de industrie, maar er zijn wel indirecte banden. Om maar wat te noemen:
      – Al meerdere malen is de directie van het VC afkomstig van Unilever
      – Unilever sponsort vele onderzoeken (bv Wageningen)
      – Louise Fresco van Wageningen werkt tegelijkertijd ook voor Unilever
      – Vele professoren van de Gezondheidsraad doen onderzoek met geld van de industrie

      Deze indirecte banden zijn wel degelijk een mogelijk risico vanwege de onbewuste bias die kan optreden. Onderzoekers spreken hierover ook hun zorg uit:
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3715452

 19. Te erg voor woorden deze voorlichting. Vers geperste sapjes, elke kleur, elke smaak gaan er altijd in. Beter een klein slokje van iets wat goed is dan een klein hapje wat je lichaam nog meer in chaos brengt en voedingswaarde nul heeft.

  Sapjes worden snel omgezet in energie en zijn geen belasting voor je spijsvertering. Of te wel de energie van sapjes wordt snel via de maag opgenomen en wordt getransporteerd door het bloed naar daar waar het nodig is. Geen energie verspilling die een salade eten met zich meebrengt. Ook heel goed maar de energie komt pas vrij als de salade in het darmkanaal is. Het kost veel energie om de salade te verteren dus de energie die je overhoudt aan het eind is minder dan met een vers sapje(en dan bedoel ik vers net gemaakt met een slow juicer).

  Kinderen die erg ziek zijn moeten alle energie besparen die ze kunnen om beter te worden. Dus als er een keuze moet worden gemaakt tussen salade of sap dan sap. Ga weer salade eten als het weer wat beter gaat.

  Helaas besteden artsen in hun opleiding nog geen dag aan de relatie voeding en ziekten. Als je als arts op de eerste hulp werkt is dat waarschijnlijk ook minder van belang maar ik zie artsen vooral als verlengstuk van de pharmaceutische bedrijven. ‘Cut, Poison and burn’. Waarom wordt er eerst niet eerst naar voeding gekeken!

  Meer info nodig omtrent voeding en ziektes kijk eens hier: http://gerson.org/gerpress/

  ilona

 20. Wat jammer dat deze negatieve reacties komen. Ik vermoed dat we voortaan het advies van vele buitenstaanders moeten opvolgen, want de ziekenhuizen weten blijkbaar niets van voedingstoestand en het herstel van kinderen af.

  Ik werk zelf als kinderverpleegkundige en helaas zien we dat kinderen die (zeker langdurig) in het ziekenhuis liggen, nauwelijks eten door stress, ziekte en het zijn in andere omgeving. Een slechte voedingstoestand heeft een negatief effect op het herstel, dus het is duidelijk dat het kind hoe dan ook moet eten. Vaak zien we dan toch dat een kind iets ongezonds verkiest boven het gezonde stukje fruit of de boterham en staan ouders, verpleegkundigen en artsen te springen om het feit dat het kind wat eet. Ouders die alleen bij ‘gezonde producten’ willen blijven en de minder gezonde snacks vermijden tijdens opname, zullen ook sneller moeten toegeven aan een sonde. Het kind moet namelijk wel de kans krijgen goed te herstellen.

  Thuis is er genoeg ruimte om weer het gewone leven op te pakken en verder te gaan met gezonde producten, maar luister in het ziekenhuis goed naar dat wat het kind WEL wilt eten, en geef het kind de kans te herstellen zonder dat het kind een sonde moet krijgen en langer in het ziekenhuis moet blijven. Vergelijk bovendien niet kinderen met volwassenen, volwassenen zijn zelf in staat keuzes te maken voor gezonde producten, kinderen kiezen naar dat wat ze lekker vinden, of dat nu een stukje fruit of een Snickers is. Ook de calorieën van de Snickers dragen bij aan het herstel van uw kind!

  • Dank voor je reactie. Toch blijf ik het opmerkelijk vinden dat we snoep geven aan kinderen, waar gezonde kinderen op termijn ziek van worden. Is het niet een beter alternatief dat ziekenhuizen gezondere varianten gaan ontwikkelen? Die een stuk gezonder zijn en tegelijkertijd ook lekker? De beste manier om veel calorieën binnen te krijgen en te houden is via vloeibare substanties. Daar liggen ook vele mogelijkheden. Om in een folder het algemene advies te geven om kinderen 3 keer per dag marsen en snickers te laten eten gaat mijn inziens gewoon veel te ver. Al zijn er altijd uitzonderingen.

   • Naar ervaring zijn deze zeker in ontwikkeling en worden deze in ziekenhuizen ook geadviseerd, helaas zijn ze nog niet zo lekker en kan je kinderen er nog niet mee misleiden. Gelukkig wordt er hard aan gewerkt om deze gezonde repen en snacks wel kind vriendelijk te maken, maar tot die zijn hebben ongezondere snacks toch veelal de voorkeur.

    • Er zijn enorm veel receptren waar oud en jong van zullen smullen, maar men moet dat wel willen, en dat is het probleem.
     U kunt mij (en velen met mij) veel wijs maken, maar de rotzooi in snickers, marsen en soortgelijke dragen niet bij tot een herstel van een ondervoede.
     Ik geef u hieronder alvast 1 recept, de rest mag u zelf googlen.
     Indien gewenst kan het recept eenvoudig worden aangepast en of aangevuld.

     Ingrediënten (6-8 repen)

     125 g gedroogde vijgen |125 g dadels | 90 gram havermout | 3 el rauwe cacao | 4 el lijnzaad | 1 el chiazaad | 2 el honing | 50 ml water | 50 g macadamianoten | 25 g kokosrasp

     Bereidingswijze

     Mix de dadels en de vijgen in een keukenmachine totdat je een pasta hebt. Vervolgens voeg je de havermout, cacao, lijnzaad, chiazaad, honing en water in de kom en maak een grote bal. Voeg de pasta bij de havermout. Hak of mix de macadamianoten klein, maar niet al te fijn. Voeg daarna alles bij elkaar met de kokosrasp samen in de mixer voor nog 1-2 minuten.

     • Klinkt goed, waarom niet nog meer van dit soort gezonde gezondheidstips? Het is toch logisch dat als je een kind de keuze laat tussen gezond eten en snoep dat zo’n kind dan voor de snoep gaat? Als er dan toch gekozen MAG !!! worden, laat ze dan kiezen tussen iets gezonds als tussendoortje en de reguliere maaltijd.

   • Bovendien vraag ik mij af of de periode ongezond eten opweegt tegenover de gezonde basis die een kind thuis heeft. Leg het kind niet de stress op van het per se gezond moeten eten, maar geef het juist was zelfbeschikking in het ziekenhuis. Er wordt al genoeg bepaald voor het kind in een ziekenhuis en er is al genoeg stress. Gooi daar niet nog een schepje bovenop.

    • Laat ze het snoep kiezen als beloning, eerst één of een paar hapjes gewoon eten en als beloning iets ongezonds. Als het echt niet anders kan.

 21. Beste Juglen, bedankt voor je reactie en de aardige woorden! Volgens mij kijken we anders tegen (dreigende) ondervoeding aan. Je noemt het een ‘algemene’ folder, maar eigenlijk is die niet zo ‘algemeen’. De folder is bedoeld voor ouders met een ziek kind dat door pathologische omstandigheden risico loopt op ondervoeding. Om ondervoeding te voorkomen en om bij ondervoeding complicaties en herstel te bevorderen is de eerste prioriteit om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen. De tijdelijke adviezen in de folder helpen daarbij, omdat het met normaal eten niet lukt. Wanneer je dergelijke adviezen pas als laatste redmiddel inzet zijn er mogelijk al complicaties opgetreden en is het herstel vertraagt. Het lijkt mij belangrijk om dat te voorkomen en eerder in te grijpen. Bovendien zal het kind door het vergevorderde stadium van de ziekte de adviezen niet kunnen opvolgen en is volledige sondevoeding uiteindelijke het laatste redmiddel. Je schrijft echter:

  “Ik heb geen enkel bezwaar tegen een mars of snicker, wanneer een kind echt niks kan binnenhouden. Als laatste redmiddel dus.”

  Denk je dat een kind dan wel een Mars en Snicker kan binnenhouden?

  Op de vraag over het ontwikkelen van gezondere snacks heeft Lieke al geantwoord. Daar sluit ik mij graag bij aan.

  Voor de volledigheid wil ik aangeven dat in de folder meerder adviezen worden gegeven dan alleen een Mars en Snicker als tussendoortje. Ook de standaard productgroepen als groente, fruit, zuivel, brood, peulvruchten, aardappelen, pasta, vlees, vis en ei komen aan bod. Door de ziekte is echter tijdelijke aanvulling nodig die afwijkt van wat onder ‘gezond’ eten wordt verstaan.

  Een diëtist is overigens geschoold in de pathologie van ondervoeding/cachexie en de behandeling ervan bij verschillende ziektebeelden. Complete modules worden eraan besteed.

 22. Mensen reageren hier met zoveel woede. Volledig onterecht want het is een goed onderbouwd artikel. Er wordt beweerd dat er geen andere opties zijn. Ik maak zelf gezonde taarten. Vol noten, dadels, citrusfruit en/of cacao, kokosolie etc. (dit doe ik als vrijwilliger dus ik heb geen economische belangen). Ze zitten vol met goede calorieën en het is een perfecte oplossing voor het probleem dat hier wordt aangekaart. Voor ouderen die moeite hebben met eten zou het ook een mooie oplossing zijn want met 1 hapje krijg je al heel veel binnen. Veel mensen en kinderen vinden het lekkerder dan een mars ed. Dit is slechts één voorbeeld van een alternatief. Smoothies van groente en fruit zitten ook boordevol calorieën en kunnen zoet zijn waardoor mensen het makkelijk kunnen weg krijgen om het maar even oneerbiedig te zeggen. Zeker bij zieke mensen is de noodzaak van gezonde voeding hoog. Ik ben jaren ernstig ziek geweest en ik at voornamelijk brood, hagelslag, vlees, aardappelen en snoep en dat heeft absoluut niets bijgedragen aan mijn herstel. In feite is het alleen maar erger geworden totdat ik eindelijk alternatieven vond om m’n lichaam mee te voeden. Het is wel degelijk bewezen dat suiker voor ontstekingen zorgt in het lichaam dus dat draagt niet bij aan herstel. Het is een goedkoop excuus om met weinig moeite en geld mensen te voeden.

 23. Misschien wordt het tijd dat alle schoenmakers zich bij hun leest houden ipv hun goedbedoelde mening te ventileren. We weten alles allemaal het beste tegenwoordig . Ik zou zeggen laat dit bij degene die er echt verstand van hebben de dietisten van het ziekenhuis.

  • Ouders zijn over het algemeen hele goed ‘schoenmakers’ wanneer het om de voeding voor hun kinderen gaat.

 24. ja …allicht..Rotzooi eten stimuleert de chemo-kuur..is ook Rotzooi…en beslist geen vitamine C want dat is een antioxidant en daar houdt de Chemo niet van…Farmacie is ook Rotzooi de Farmacie houdt weer niet van Cannabis Olie een genezer tegen kanker en een vijand voor de farmacie…het gaat niet om welzijn van de mens maar om de zakkenvullers van de farmacie…het wordt tijd dat de Mens wakker Wordt

  Het is ook Beter om geen Vlees te Eten…verder zeg ik niks meer..

 25. wat een teksten allemaal hoef ik dus niets aan toe te voegen. Maar als er geschreven wordt dat er iets eerst “wetenschappelijk” bewezen moet worden, zit ik op het puntje van mijn stoel! Hebben mensen nu echt niet door dat achter de wetenschap meestal commercie schuilt (worden daar ook vaak rijkelijk voor beloond)en we worden massaal belazerd! En…. er bestaat ook nog zoiets als voortschrijdend inzicht (roken was vroeger ook niet ongezond, de artsen stonden zelf al rokend op foto’s om een merk te promoten!!) Er is dus veel veranderd sinds 1950.
  Even iets anders, waar je ook ziek van kan worden: er wordt een vaccin goedgekeurd en gepromoot bij de bevolking, en wat blijkt, één van de commissarissen (de wetenschapper dus!) is als mede-eigenaar betrokken bij de productie van het vaccin zelf, dus zou ik zeggen: commercieel belang en ze worden er heeeeel rijk van!
  En dit gaat niet om één zaak. Moet ik het nog verder uitleggen? Hoop dat mensen wat kritischer (wakker) worden en niet alles voor (zoete) koek aannemen wat de commercials je voorschrijven, pure indoctrinatie! Doe zelf een wat onderzoek! Sinds de komst van de computer hoeft dat niet moeilijk te zijn!

 26. Dude. Context en anstraherend vermogen ontbreken ruimschoots in je artikel. Ik adviseer je om eens een clinic bij Chivo Opleidingen te volgen (functioneel voeden en/of vitaliteitstherapeut). Je legt de lat hoog voor jezelf zie ik, maar dus soms ook te hoog. Succes!

 27. Ik heb jaren last gehad van chronische ontstekingen aan maag- en darmkanaal, waardoor ik uiteindelijk niet eens meer een half uur kon wandelen. Na vier maal een gastroscopisch onderzoek gehad te hebben (waarbij de arts met een slang in je maag kijkt, en je al kokhalzend en boerend op een bankje ligt), en een aantal jaren gebruik van maagzuur-remmende medicijnen, was de conclusie: “helaas, u heeft een afwijking waar niets aan te doen is. U moet pillen slikken tot uw dood om de symptomen te onderdrukken (ik was toen 34), en met de verdere ongemakken leren omgaan”.
  Ik was het hier niet mee eens en ben toen zelf onderzoek gaan doen. Wat bleek: de medicijnen die ik kreeg, verergerden zeer waarschijnlijk de ontstekingen, door het langdurige gebruik ervan. Daar ben ik dan ook onmiddellijk mee gestopt. Ik ben toen ook alle soorten junkfood (en alles op de lijst van dat ziekenhuis valt daar onder in mijn definitie) gaan vervangen voor vers en gezond voedsel. Lang verhaal kort, ik knapte zienderogen op, alhoewel jaren van chronische ontstekingen natuurlijk niet in een paar weken verholpen waren. Nu, een paar jaar later, ben ik echter zo goed als genezen. Indien ik echter weer junkfood (vooral geraffineerde suikers, koe-melk producten en ernstig bewerkte voedingsmiddelen) ga eten, krijg ik direct weer klachten.

  Moraal van dit verhaal voor mij is, dat medici en wetenschappers natuurlijk wel het beste met ons voor hebben, maar dat je echt zelf ook onderzoek kan doen om te zien wat helpt. De heren en dames medici hebben het niet per definitie altijd bij het rechte eind. Blind vertrouwen had mij een leven vol pijn en misschien een rolstoel opgeleverd! Natuurlijk, niet iedereen is even gevoelig en zal direct evenveel problemen krijgen met junkfood maar feitelijk is het voor niemand echt gezond, daar is ondertussen voldoende bewijs voor denk ik. Ik ben het dan ook met Juglen eens dat junkfood alleen in hoge uitzonderingen gegeven zou mogen worden en dat er in ziekenhuizen veel meer aandacht zou mogen zijn voor alternatieven die net zo goed werken. In al die jaren dat ik in behandeling was in allerlei ziekenhuizen, is er exact nul keer gesproken over mijn dieet en wat voor invloed dat op ontstekingen etc kan hebben. En dat terwijl een groot deel van de oplossing voor mij om weer beter te worden juist daar lag!

 28. Het is triest. Ook bij de behandeling van m’n pa (longkanker) verbazing alom; voeding wordt helemaal niet belangrijk geacht. Hij is gestorven aan z’n behandeling. Ook met cholestorol heb ik hem met wat voedingsadviezen geholpen; hij bleek tekorten te hebben die we hebben aangevuld, het lichaam deed de rest. Geen pijn en stramheid meer door statines.

 29. GEMAKKELIJK LIJSTJE voor betere keuzes zou mij enorm helpen. Het is vooral onbekendheid bij mij dat ik toch weer snel ‘verkeerd’ eet en de makkelijke spullen uit de winkel pak.

 30. Echt, dit is weer zo overdreven. Zo uit de context gehaald! Ik lig regelmatig in het ziekenhuis en in het ziekenhuis is voldoende mogelijkheid om vers en goed te eten. Als ik in mijn ziekenhuis lig krijg ik gewoon vers fruit tussendoor en vis en groente bij de maaltijd. Maar, als je ondervoed bent en met een levensbedreigende infectie in het ziekenhuis ligt, dan moet er energie extra ingenomen worden. Maar vooral als je ziek bent, heb je geen zin in eten. extra calorien is dan van levensbelang. Het is dan erop of eronder. In zo’n geval maakt het qua energie even niet uit waar de calorien dan vandaan komen. Als gezond eten niet lukt en er moet energie bij en het lukt de patient wel om een stuk chocolade binnen te houden, dan is dat winst! Kinderen met chemo die een vreselijk smaakbeleving hebben, kunnen veel dingen daardoor niet meer eten, maar hun lijf moet calorien hebben. En dan wordt er van alles in gestopt dat niet gezond is, maar dit is maar tijdelijk he! Als de kuur voorbij is en de smaak hersteld dan moet het kind thuis gewoon zijn bord met spruitjes weer eten…

  Ik heb ook op de IC gelegen met een ernstige buikvliesontsteking. Ik was geopereerd en mijn darmen moesten op gang komen, maar dat deden ze niet. Mijn arts zei: je moet nu iets eten, het maakt niet uit wat, die darm moet op gang, als je maar eet. Ik spuugde nog tien keer per dag en ik wou dus niet eten. Maar het enige wat ik aan durfde en waar ik zin in had was een chipje. Er werd onmiddel chips voor mij geregeld en daar lag ik dan, doodziek, op chips te sabbelen. Elk uur een chipje. Alle andere dingen braakte ik uit. Die chips hebben mijn darmen op gang geholpen en mij doen overleven… Natuurlijk is chips niet gezond en eet ik het hier amper, maar toen hielp het!

  Dus, een paar voorbeelden van waaruit je soms keuzes moet maken die op langere termijn ongezond zouden zijn, maar een patient op kortere termijn voordelen oplevert. Niet zo in paniek raken en verdiep je eerst even in waarom deze keuzes worden aangeboden…

 31. Hallo Juglen..bedankt weer voor de goede informatie!
  Lap al die betweters maar aan je laars!
  Ze komen er vanzelf wel achter wat GOEDE VOEDING doet…
  Dit is dus SLECHTE VOEDING!! en dat zit tegenwoordig in de ZIEKENHUIZEN? BELACHELIJK!!
  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj2pNWj45PQAhUEQBoKHQZAB_wQFghiMAY&url=http%3A%2F%2Fwww.wijwordenwakker.org%2Fcontent.asp%3Fm%3Dm4%26s%3DM62%26ss%3DP1115%26l%3DNL&usg=AFQjCNGu4LyiRnOpOhkBb7pcAHQ4Uo9PWw

 32. Ik begrijp wel dat artsen slecht voedsel voorschrijven, aan gezonde mensen kunnen ze immers geen geld verdienen.

 33. Dank Junglen voor dit intiatief. Daar heb je lef voor nodig, super dat je dit deelt. Ik dacht in eerste instantie dat het een grap was, maar het is de bittere realiteit. We kunnen ook van gezonde voeding heerlijke snacks maken die goede voedingsstoffen bezitten en bijdragen aan de gezondheid van zieke mensen.

 34. Ik denk dat je het wel in het juiste licht moet zien. Als iemand door allerlei (chemo)therapieën praktisch niets meer weg krijgt, en steeds zwakker wordt, kan het zijn dat door een beetje ‘slecht’ voedsel, de eetlust weer wat op gang komt. Die eetlust is op dat moment de eerste prioriteit, daarna kan men steeds meer overgaan op normaal/gezond voedsel. Wij hebben het in de praktijk ook gezien, een dokter die mijn schoonmoeder adviseerde om aan het einde van de middag een klein aperitiefje te nemen met iets te knabbelen erbij. We vonden dit absoluut niet raar. Levenslust en eetlust zijn de eerste dingen die een patiënt weer terug moet vinden. Daarna kun je pas weer gaan opbouwen.

 35. Allereerst wil ik even zeggen dat ik met grote schaamte voor de mensheid de antwoorden op het artikel heb zitten lezen :( totaal geen respect voor ieders visie of overtuiging, dan te bedenken dat er meerdere mensen qua opleiding dus intelligentie beter moeten weten dus lees assertiever moeten zijn ipv agressiever zijn. Maar dat terzijde.
  Ipv een straffe mening te hebben en direct een oordeel te hebben over dit artikel lees de persoon Juglen en zijn werk, is het misschien wijzer om je eerst in de persoon en zijn werk te verdiepen.. Ik adviseer u hem een tijdje te volgen dmv zijn nieuwsbrieven en website, ik zeg niet dat je het altijd eens moet zijn maar wellicht zijn er zaken waar hij over schrijft, die interessanter zijn dan u denkt. Galileo is ook berecht omdat hij zei dat de wereld rond was… Het is niet altijd zwart of wit!

 36. Dokter Moolenburgh verbaast zich erover hoe weinig belang de gevestigde geneeskunde nog steeds aan goede voeding hecht: ‘Het allerergste is junkfood met kunstmatige kleur- en smaakstoffen – waarvan zoveel kinderen ziek worden – en witte suiker. De Amerikaanse artsen Cleve en Campbell hebben een groot onderzoek gedaan naar witte suiker. Zij noemen het ‘pure white and deadly’. Wij kunnen witte suiker niet goed verwerken, het geeft een schok aan de pancreas en er ontstaan allerlei ziekten. Wij zijn een gekonfijte maatschappij: de hoeveelheid suiker die hier wordt gegeten, is verschrikkelijk.!!!

  Hier een stuk van een Arts Hans van der Linde ( Wij worden wakker )
  Gaat niet over dit forum…maar wil het toch graag onder de aandacht brengen!! de griep spuit!
  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=m4&s=M24&ss=P1466&l=NL

 37. Zoals altijd ligt de waarheid in het midden en heeft iedereen een punt. Ja, het is makkelijk van de ziekenhuizen om lang houdbare, goedkope, niet bewerkelijke voeding te geven aan hun patienten, maar die patienten krijgen dan wel iets binnen. Ik vind overigens dat die ziekenhuizen best iets van hun winsten mogen steken in het bereiden van dadel/vijg/kokos/rauwe cacao/noten/zadenrepen. Meteen weer een aantal superfoodies aan het werk. Ik meld mij aan.

 38. Ruim dertig jaar geleden werkte ik als leerling verpleegkundige op de kinderafdeling van een ziekenhuis. Kinderen met obstipatieklachten mochten kiezen wat ze wilden eten: beschuit of wit brood met chocolade….Kinderen met astma kregen melk en vla….lekker slijmerig.
  Triest dat er eigenlijk niks veranderd is in al die jaren!!!
  Wat meespeelt is dat kinderen van huis uit vaak al gewend zijn aan ongezonde voeding. Wanneer ze dan in het ziekenhuis komen, willen ze datgene wat ze gewend zijn te eten/drinken.
  Wat ook niet meehelpt zijn de hoogleraren/ professoren die op tv verkondigen bijv dat kristalsuiker past in een gezond voedselpakket….en dat is nog maar één onzinnige tip.

 39. Juglen, ik ben ook heel verrast door de grote lijst snacks met naam en toenamen. Er zijn vast genoeg andere dingen. Mijn kinderen hun lievelingseten is in ieder geval geen snoep of wokkels. Misschien kan er beter geadviseerd worden om het kind gezonde voeding te geven, en daarbij te luisteren naar waar het kind veel zin in heeft.

 40. Ongelofelijk hoe weinig kritisch mensen nog steeds zijn, hoe ze zich volledig laten inpakken door de commercie.
  En wat vind ik het als moeder super pijnlijk om te merken dat ook artsen en ziekenhuizen zich laten gebruiken als praatpaal van het grote geld. Het is om te janken!

 41. Ik ben het geheel met Juglen eens. Na het volgen van twee antibioticakuren een medicijnvergiftiging en als gevolg daarvan een lekkende darm en voedselintoleranties ben ik, toen 19 jaar oud, in een zeer snel tempo 20 kg afgevallen (en ik had al geen heel hoog gewicht). Met dit sterke ondergewicht werd ik vervolgens 3 maanden opgenomen in het ziekenhuis en kreeg sondevoeding (suiker!!!) en andere suikerrijke ziekenhuisvoeding. Vanwege mijn inmiddels ontstane glutenintolerantie bleef er bovendien maar weinig over, vanwege de grote nadruk op brood. Ik kwam nauwelijks aan op de suikers van de flesjes nutri- en de sondevoeding.
  Uiteindelijk werd ik uit het ziekenhuis ontslagen met de boodschap dat ik nog maar een paar maanden te leven had. Toen ik ook daar maar bleef afvallen op de glutenvrije supermarkt producten ben ik overgestapt op pure voeding, met noten, avocado’s, kefir van rauwe melk en rauwe boter, olijven, gezonde vetten, kokos.. Ik kwam meteen aan en ben inmiddels na enkele jaren terug op mijn oorspronkelijke gewicht! Dit was me nooit gelukt met suikers, en werd ook niet voor mogelijk gehouden door het ziekenhuis. Het eten van pure calorierijke voeding is voor mij levensreddend geweest.
  Ik herken de boodschap van de ziekenhuizen dat kinderen het best herstellen op basis van suikers, maar mijn eigen ervaring is dat dit juist averechts werkt, zeker bij lange termijn herstel. Bovendien verlaagd het de weerstand van het kind verder en staat het meer open voor parasieten en schimmels die zich voeden met deze suikers.
  Ik heb in mijn propedeuse voedingsmiddelentechnologie ook les gehad van mensen van campina en unilever, en vervolgens heb ik een studie gezondheidswetenschappen afgerond waarbij ik les kreeg van mensen uit de farmaceutische industrie. Dus wat Wouter de Jong zegt kan ik bevestigen. Geld gaat bij deze bedrijven helaas (meestal) voor gezondheid. Het is belangrijk om met ons eigen gezonde verstand te blijven nadenken en daar draagt deze website aan bij, vind ik.

 42. Ben al een aantal jaren bezig met het eten van gezonde vetten en zo veel mogelijk biologisch. waarvoor dank aan Mike Donkers, Juglen Zwaan en Ron Fonteine. Mijn man is ernstig ziek en krijgt palliatieve chemo. Het is tenhemelschreiend wat ze aan eten krijgen en wat er aan voeding wordt geadviseerd, geen wonder dat er zoveel mensen ziek zijn. Ik heb een poging gewaagd om hierover te praten met de oncologen en verplegend personeel zonder resultaat. Als ik zelf ooit weer in het ziekenhuis komt te liggen is het eerste wat ik meeneem pakjes roomboter en bekertjes room. Daar kom je de eerste dagen wel mee door……

 43. Ik heb in het ziekenhuis telegen toen ik ernstige kanker had en mijn familie kwam elke dag voedsel brengen (moermandieet). Het vreselijke ongezonde kleffe uitgekookte voedsel vh ziekenhuis kreeg ik niet door mijn strt!! Ik was binnen no time weer thuis en ging energiek mijn weg!!………..!

 44. Het verwondert mij niet zo dat er in ziekenhuizen ‘junkfood’ wordt aangeboden.
  Ik ben 20 jaar ernstig chronisch moe geweest door M.E, Systemische Candida en vele voedselallergieën. Maar ik blij dat ik destijds tegen ‘beterweten’ in de Alternatieve/Orthomoleculaire genezers heb bezocht want bij de regulieren stuitte ik alleen maar op ontkenning met het welbekende excuus dat het niet wetenschappelijk onderbouwd is. Dat is dus de reguliere schuilmuur die wederom als excuus dient om alles dat anders is dan regulier met zoveel mogelijk zwaar geschut met de grond gelijk te maken. Het lijkt wel eens een strijd tussen de Hutu’s en Tutsi’s. Echt treurig en bedroevend. Allemaal intelligente mensen die heel veel succes zouden kunnen hebben in het bestrijden van vele volksziekten als ze open zouden staan voor de alternatieve kennis!

  Hier is een link naar ‘n youtube filmpje wat ‘onschuldige’ suiker kan aanrichten. Serieus, informatief (schokkend)

  https://www.youtube.com/watch?v=gkvCYV2LBtg

 45. Vreselijk dit! Je kan aandikken met lekkere smoothies met honing , yoghurt en groenten en fruit. Ik kende iemand die was vermagerd maar na een paar weken smoothies te drinken is die persoon moeten gaan stoppen omdat zij te veel aankwam. Te zot voor woorden maar en denk dat het voornamelijk komt door geldgebrek. Het kost teveel. Ik heb mij met een dieet en gezonde voeding weten te behandelen van de Ziekte van Crohn. Ik ben symptoom vrij en ben al maanden zonder medicatie. Je bent wat je eet en als je deze rotzooi eet met : transvetten , suiker , glucosestropen allemaal andere kunstmatige ingrediënten is het vragen om moeilijkheden.

 46. De laatste keer dat ik in een ziekenhuis lag vroeg ik om een vegetarische maaltijd. Ik werd aangekeken of ik van mars kwam. Ik lag daar voor complicaties bij mijn zwangerschap en moest nog bevallen. Het eten was bedroevend slecht. Aangezien ik ook nog chronisch ziek ben en al mijn energie nodig zou hebben voor de bevalling zag ik het somber in. Uiteindelijk is mijn man dagelijks heen en weer gereden om mij voeding te brengen (i.p.v. vulling!) Natuurlijk moeten we niet gaan overdrijven, maar dat er eens naar gekeken moet worden lijkt me wel duidelijk.

 47. Ik heb niet alles gelezen, het wordt me een beetje te veel. Ik kan echter wel mijn ervaring met onze zoon met jullie delen. Toen hij vier jaar oud was, at hij vrij weinig en had hij een laag gewicht. Ik heb toen zijn suikerinname beperkt en hij begon ineens veel meer te eten en kwam aan.
  Jurgen: wat let je om gezonde alternatieven aan te dragen en dit ook door de ziekenhuizen, naast de marsen etc. in het advies te laten plaatsen. Dan hebben de ouders nog meer mogelijkheden/variatie etc. etc.

Reacties zijn gesloten.