Eerder deze week gaf Dayenne Bos mij de tip om het voedseladvies van het Rijnstate kinderziekenhuis eens door te lichten. Ik wist dat ziekenhuizen het bont maken, maar de realiteit overtrof mijn ergste nachtmerrie.
Recent is een vriend van mij met kanker opgenomen in het ziekenhuis. Om aan te sterken werd hem aangeraden over te schakelen naar een frequente inname van Marsrepen. Kennelijk is zijn ziekenhuis niet de enige in Nederland die zich schuldig maakt aan het aanprijzen van junkfood. In deze folder van Rijnstate met voedseladviezen voor ouders van zieke kinderen staat te lezen:
Uw kind loopt het risico op ondervoeding. In deze folder geven wij hierover
uitleg. U krijgt adviezen en tips over hoe u uw kind kunt helpen om in goede
conditie te blijven of weer te komen.Daarom wordt uw kind regelmatig verdeeld over de dag eten aangeboden. Drie keer per dag krijgt uw kind een tussendoortje aangeboden. Er zijn dan zes momenten per dag waarop uw kind iets kan eten:
8.00 uur ontbijt
10.00 uur tussendoortje
12.00 uur lunch
15.00 uur tussendoortje
17.00 uur warme maaltijd
19.00 uur tussendoortjeDe tussendoortjes zijn:
Chocoladebavarois, Chocolademelk, Energieverrijkte vla, Goede Morgen, drinkontbijt, Milk & Fruit, Milkshake, Roomyoghurt, Roomyoghurt met chocoladeschaafsel, Vruchtenkwark, Vanillekwark, Vruchtenbavarois, Bifiworst, Broodje Frikadel, Broodje Bapao kip, Kipsaté met pindasaus, Rolmops, Saucijzenbroodje, Gevulde koek, M&M’s pinda, Pannenkoek en Snickers.
Enkele tips die ze de ouders ook nog graag willen meegeven zijn:
- Besmeer het brood royaal, bij voorkeur met (dieet)margarine
- Geef tussendoor een plak koek, een snee krentenbrood of een snee suikerbrood
- Van rauwkost ga je snel vol zitten en levert geen extra energie. Geef dit dus niet aan uw kind.
Pardon??? Suikerbrood? Margarine? En beslist geen rauwkost? Voor zieke kinderen die onder andere kanker hebben? Het advies lijkt meer te zijn ingefluisterd door de industrie!
Het lijkt erop dat de voedingsindustrie klanten creëert voor de medicijnindustrie en dat de medicijnindustrie klanten creëert voor de voedingsindustrie.
Op Youtube vertelt Rijnstate Ziekenhuizen vol trots hoe ze besparen op voeding. De gehele keuken is eruit gegooid om kosten te besparen. Dit uitbesteden maakt het lekker makkelijk. Bovendien kunnen ze op de plek waar eerst de keuken zat de ruimte inrichten voor andere dingen. Weer winst in hun ogen.
Dat ze geen verse maaltijden meer kunnen leveren en in het filmpje brood, melk en snoep voorbij laten komen doet bij niemand een lampje branden. Vooral het beeld op 3:29 is in dit filmpje ronduit schokkend:
Ik hoop dat je nooit in dit ziekenhuis komt te liggen, want de kans is groot dat je er met een voedingstekort vandaan komt. Afgelopen week gaf diëtist Wouter de Jong bij ons in Soest en lezing. Hij heeft Voeding en diëtetiek gestudeerd. Hij vertelde dat hij tijdens zijn opleiding slechts een paar uur les heeft gehad over vitamines en mineralen. De meeste lessen waren gastcolleges van bedrijven zoals Campina en Unilever. Hier wordt pijnlijk duidelijk hoe ernstig het gesteld is met de voedselvoorlichting in deze maatschappij. Artsen krijgen in hun opleiding ook minder dan 5 uur les over voeding. Iedereen wordt onwetend gehouden op deze manier.
Het moge duidelijk zijn dat we beter niet op artsen en diëtisten kunnen vertrouwen. Het beste is om zelf op onderzoek uit te gaan en te onderzoeken welke voeding bij je past. Door jezelf te verdiepen in voeding ben je niet langer overgeleverd aan mensen die onbewust onder invloed staan van de voedingsindustrie.