web
statistics

Ritalin schaadt kinderbrein mogelijk permanent

Tot deze conclusie komt Professor Liesbeth Reneman van het AMC, die het onderzoek leidde. Het onderzoek verscheen recent in het toonaangevende tijdschrift Jama, oftewel de Journal of the American Medical Association.

Er namen in totaal 99 proefpersonen uit de regio Amsterdam deel aan de studie. Voor het onderzoek zijn jongens van 10 tot 12 jaar en mannen van 23 tot 40 jaar geselecteerd. Allen hadden een onbehandelde vorm van ADHD.

Het onderzoek is dubbelblind uitgevoerd, wat betekent dat de ene helft de werkzame stof methylfenidaat toegediend kreeg, terwijl de andere helft te stellen had met een placebo. Zowel de onderzoekers als de proefpersonen wisten niet welke van de twee toegediend werden. De fase waarin de pillen werden geslikt, duurde 4 maanden. Een week na het stoppen met de pillen werden de hersenen in kaart gebracht middels een MRI-scan. Deze werd vervolgens vergeleken met een scan van voor het onderzoek.

Ritalin wordt normaal gesproken binnen één dag in het lichaam afgebroken, wat betekent dat er daarna geen effect meer waar te nemen zou mogen zijn. De onderzoekers constateerde echter dat de doorbloeding één week na het stoppen met slikken bij sommige deelnemers nog steeds was verhoogd. Dit betekent dat de concentratie dopamine langdurig is veranderd. Deze veranderingen waren alleen zichtbaar bij de jeugdige deelnemers die methylfenidaat, oftewel Ritalin, tot zich hadden genomen. Bij de deelnemers die een placebo slikten of volwassen zijn, was geen verandering zichtbaar.

Wat de werkelijke consequenties zijn voor deze kinderen op de lange termijn moet nog verder onderzocht worden. Duidelijk is wel dat deze ‘kindercoke’ zorgt voor een langdurige verandering in het kinderbrein. Zorgwekkend is dat de klachten die met ADHD gepaard gaan weer enkele uren na toediening van Ritalin terugkomen, terwijl de dopamine bij kinderen langdurig is verstoord.

In deze studie kregen de deelnemers relatief kort Ritalin voorschreven. Sommige patiënten met ADHD slikken jarenlang ritalin, met onbekende langetermijneffecten. De studie wordt nu voortgezet om te zien wat de effecten zijn bij langdurig gebruik (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

22 gedachten over “Ritalin schaadt kinderbrein mogelijk permanent”

 1. Ik wordt kits misselijk van mensen die over kids praten!! Kinderen AUB,en kom niet aanzetten dat ik ouderwets ben.

  • Hoi Jos, ik snap je opmerking niet zo goed. In het hele artikel komt het woord kits / kids niet voor? Er wordt wel gesproken over kinderen…

  • probeer eens guarana of een kop koffie. Suikervrije pepmiddelen die een kind net dat beetje scherpte/energie geven om dat drukke hoofd aan te kunnen.

 2. goed artikel!jarenlang strijd moeten voeren omdat ik mijn kind weiger dit opiaat te geven op basis van de problemen die de LEERKRACHT ondervind.het is een heerlijk ondernemend en fysiek ingesteld,sociaal kind wat gewoonweg geen zin heeft in de prestatiedruk die anno 20e eeuw wordt opgelegd. Het is te schofterig voor woorden dat onze kinderen op grote schaal aangeboren ziektes word aangepraat.ADHD…wie heeft het is vredesnaam verzonnen pffff

  • Nick Begich, heeft een studie gedaan, en als je kinderen al vroeg achter een pc zet een aangesloten helm op hun hoofd, dan kunnen ze via een spelletje concentratie leren focussen. Er ligt een bal op het scherm en hoe meer het kind zich concentreert hoe hoger die bal gaat stuiteren, en zo leren ze op een speelse manier concentratie. Na enkele weken is hun ADHD praktisch weg. PLUS, laat eens alle e-nummers in de voeding van je kind, dat doet ook al enorm veel, ik ben volwassen maar van bepaalde e-nummers word ik hyper alsook krijg ik uitslag op mijn lichaam. en hou de kinderen zeker weg van ALLE PEPdrankjes, en caffiëne. Laat ze ook niet continu op hun gsm of tv kijken al die flitsende beelden en facebookupdates maken het kind ook continu geprikkeld en zonder dat ze het weten worden lichtjes ogefokt ervan
   …. Dat zijn de alternatieven en daar komt GEEN PIL aan te pas.

 3. Ik ben een leek, maar gaan ze nu nieuwe kinderen het langdurig laten gebruiken terwijl er al langdurige gebruikers zijn? Is dit een promo voor een nieuw medicijn? Ik snap dit niet.

  • Nee hoor,dat zou van den zotte zijn, kinderen zijn geen proefpersonen. Deze kinderen waren denk ik al aan de ritalin.

 4. Weer een nietszeggend onderzoek. In het “toonaangevende” tijdschrift. Als je dit zo leest denk je waar gaat dit over? allemaal buitenkant werk kijk eens naar de oorzaken. Er zijn veel meer wegen om verschijnselen tegemoet te treden, medicijnen zijn een hulpmiddel geen doel op zich. De professor hoor je hier niet over.

 5. ik heb juist gehoord dat toen dit medicijn is uitgevonden er een ziektebeeld bij moest komen, hoeraaaaa het ontstaan van ADHD!!!!
  ik ben nu 53 en slik de variant concerta al járen en helaas kom ik er niet van af, verscheidene pogingen gedaan
  als ik het niet slik kan ik de dag (de buitenwereld) niet aan (volgens mij vergelijkbaar met drugsverslaving) en mag er niet eens zonder begeleidend schrijven de grens mee over
  ik zou heeeeel erg graag van dit onnatuurlijke middel af willen
  dus mijn advies; GEGIN ER NOOIT AAN, zoek ajb een andere weg voor deze ‘aandoening’

  • In ieder geval Kun je met dit middel wel van allerlei verwoestende andere verslavingen af komen ,helaas Kwam het voor mij te laat,met Ritalin Ben ik van al mijn verslavingen afgekomen,helaas kreeg ik het pas op mn 40e,nu Ben ik 48 en mn gezin huis alles kwijt,had ik dit wondermiddel maar als kind gekregen

 6. Mijn dochter werd als onhandelbaar bestempeld. Ze waren handelingsonbekwaam en ze moest maar naar een andere school. Cjg en alles erbij. Mijn nekharen gingen overeind staan. Ik heb haar laten onderzoeken door een natuurarts en een psycholoog. Daar kwamen voedselintolleranties uit en pdd-nos (een vorm van autisme vermoedelijk veroorzaakt door vaccinaties). Nu we de voedingsstoffen mijden waar ze intollerant voor is en ze magnesium gesupplementeerd krijgt is ze een van de beste van de klas geworden en heeft zelfs vriendinnetjes.

 7. LT03 is een natuurlijk middel….geef ik mijn zoon. Voelt zich geen zombie, heeft daar nog een heel klein beetje ritalin als hij op school is ..20 mg in de ochtend 30 in de middag….is 13 is veel minder dan op basis van zijn gewicht nodig zou zijn…

 8. Dit artikel geeft voor mij te weinig informatie. Wat was de hoeveelheid ritalin die de kinderen per dag(deel) kregen? En uit hoeveel delen bestaat de dag dan? Kregen ze het gedurende de gehele periode of werden er dagen overgeslagen? Welke mate van adhd hadden de kinderen, etc.

 9. Ik weet dat relatine bij mij zeer snel geleid heeft tot een verslaving, en als relatine niet meer beschikbaar was, tot een verslaving van iets vergelijkbaars nl speed&coke, en dat ik niet de enige ben die dat heeft meegemaakt. Ik ben er uiteindelijk wel snel van af geraakt, maar velen niet en zitten daarom in diepe problemen. Nu gebruik ik af en toe cannabis, en dat werkt veel beter om de scherpe kantjes van mijn ‘adhd’ te compenseren.

 10. Ik heb 2 kinderen en zij hebben beide adhd, ze zijn juist blij met hun concerta en ritalin. In eerste instantie alleen Door de week gegeven omdat ze zich niet konden concentreren en in het spelen met anderen zeer impulsief reageerden. Dit belemmerde ze erg op sociaal vlak. Uiteindelijk toch ook in de weekenden gegeven omdat ze er zelf om vroegen! Anders was t zo druk in hun hoofd! Hebben daarvoor zoveel geprobeerd zoals visolie, bachbloesem enzo. Niets hielp!! Het is een verstoring id hersenen, neurotransmitters. En de ritalin is het medicijn waardoor t proces wel erop zoals t hoort. Ik zie t zo dat t net is als bij een diabeet die geen insuline produceert die spuiten insuline uit de fabriek en mijn kind slikt iets wat de hersenen zelf niet aanmaken!

Reacties zijn gesloten.