Supermarkten: hoeveel gif op groente & fruit?

Toxines in voedsel vormen een belasting voor het lichaam. Herbiciden, pesticiden in groente & fruit, groeihormonen en antibiotica in vlees en tal van E-stoffen zorgen ervoor dat de moderne mens een belachelijke hoeveelheid rommel per jaar voor de kiezen krijgt. Als je wilt eten zonder deze toevoegingen dan zul je in de supermarkt keuzes moeten maken en dat is niet altijd even gemakkelijk. Ruim 90% van wat er in de supermarkt in de schappen ligt is niet echt voedend. Er is meestal wel iets mis mee: sterk bewerkt en heeft dan meestal de eerder genoemde toevoegingen.

Dit plaatje is indicatief bedoeld, om te illustreren hoe je naar voeding in de supermarkten zou kunnen kijken. Voeding uit het wild is superieur in vergelijking met voeding uit de supermarkt. Fruit en groente die in het wild voorkomen hebben een rijke bodem, gevuld met mineralen om op te groeien. In de moderne landbouw bestaat de aarde waar de planten op groeien meestal uit kunstmest zoals bijvoorbeeld NPK. NPK staat voor Nitrogen, Potassium, en Phosphorus, in het Nederlands zijn dat stikstof, kalium en fosfor. Als je geluk hebt is er aan de kunstmest nog Sulphur toegevoegd zoals in NPKS. Zwavel is een heel belangrijk element dat in regenwater zit en waar we door kaskweek allen een groot tekort aan hebben. Zwavel is goed voor een stralende huid en sterke nagels, daarnaast zorgt het ook voor de zuurstof transport in het lichaam. Stikstof laat de planten “ploffen”, waardoor het gewas niet de tijd krijgt om alle mineralen op te nemen uit de bodem. Bij gebruik van kunstmest ontbreken er ontzettend veel mineralen die het menselijk lichaam wel nodig heeft. Kies daarom voor slowfood, Biologisch Dynamisch (BD) gewassen. In de biologische landbouw is het gebruik van kunstmest niet toegestaan.

De volgende cijfers zijn afkomstig uit een grootschalig onderzoek van weetwatjeeet.nl uit 2010. Deze zijn dus iets verouderd, maar zijn wel indicatief. Wat er in de supermarkten ligt verschilt van week tot week en de gehaltes pesticiden en herbiciden verschillen dan regelmatig.

Welke soorten fruit zijn er in Nederland nu het meest vervuild?

Ik denk dat de druiven en aardbeien bij veel mensen favoriet zijn en dat appels het meest gegeten fruit is. Spijtig om te zien dat bij deze drie soorten fruit het meeste gif is geconstateerd. Koop deze dus altijd biologisch!

Welke Soorten fruit zijn er in Nederland nu het schoonst?

Fruit uit Nieuw-Zeeland is over het algemeen vrij van gif, of zit aan de zeer lage kant. Een kiwi is een ideale start van de dag: bevat het geneeskrachtige groene chlorofyl, veel mineralen & vitamine C en relatief weinig fructose.

Welke groente zijn er in Nederland nu het meest vervuild?

Ik denk dat velen van ons net als ik niet weten wat Chinese broccoli is. Dit is een lange stengel met een blad. Ik vermoed dat de meeste Chinese broccoli bij één leverancier vandaan is gekomen en dat daarom de supermarkten massaal de mist in zijn gegaan. Of het nu ook nog zo is valt te betwijfelen.

Welke groente zijn er in Nederland nu het schoonst?

Ik ben zelf niet zo dol op bloemkool, maar toch goed om te weten dat je dus vrijwel altijd safe zit met deze gezonde groente. Knoflook komt over het algemeen allemaal uit China en is vaak al een jaar oud. Knoflook is lang houdbaar, dus daarom zijn er kennelijk weinig pesticiden of herbiciden nodig. Ik ben meer een knoflook liefhebber en heb recent een filmpje gemaakt voor GezondheidsNieuwsRadio over hoe je knoflook kunt bereiden zonder dat je last krijgt van een slechte adem:

Bij welke supermarkt kun je nu het beste je boodschappen doen?

Ik was laatst bij de plus en raakte in gesprek met een medewerker. Deze was er zeer trots op dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat plus één van de supermarkten is waar het minste gif op de groenten en fruit te vinden is.

Als je structureel de verkeerde producten in je winkelmandje legt, kan de supermarkt wel eens een voorportaal worden van de apotheek. Als je bewust gezonde keuzes maakt, kun je  nog wel thuis komen met producten die acceptabel zijn. Het blijft wel heel lastig in deze tijd waarin grote bedrijven als Unilever hun producten graag volstoppen met goedkope grondstoffen als granen, melkpoeder, transvetten en conserveermiddelen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.