web
statistics

Verkeerd voedingsadvies overheid en hartstichting grotendeels verantwoordelijk voor forse stijging hartproblemen

rivm-hartstichtingHet RIVM en de hartstichting waarschuwen vandaag voor een tsunami aan hart- en vaatziekten vanwege rookgedrag, gebrek aan beweging, hoge bloeddruk en overgewicht. Onderzoek wijst echter uit dat een flink deel van deze toename te wijten is aan een hardnekkig verkeerd voedingsadvies van zowel de overheid als de hartstichting zelf.

Sinds het einde van de jaren zeventig hebben overheden vet in onze voeding in de ban gedaan ten gunste van meer koolhydraten vanwege de veronderstelling dat de door vetophopingen dichtgeslibde bloedvaten werden veroorzaakt door te vette voeding. Het was de tijd van de introductie van de vetarme, vetvrije, magere en light producten. Echter nagenoeg onmiddellijk nadat we vetten vervingen door meer koolhydraten explodeerde de toename van vetzucht en diabetes type 2. Hoewel in latere instantie het advies om vet te beperken werd genuanceerd tot vermindering van de ongezond geachte verzadigde vetten bleven overgewicht en diabetes toenemen.

“Intussen horen we wel beter te weten. Onderzoek wijst uit dat verzadigde vetten helemaal niet ongezond zijn voor hart en bloedvaten (1, 2, 3, 4, 5). Integendeel, indien het voedingsadvies om vetten te vervangen door koolhydraten wordt teruggedraaid blijkt dat daardoor tussen de 15 en 30% minder vroegtijdige hartaanvallen en hartdoden optreden (6, 7). In Nederland gaat het dan al gauw over 6.000 tot 12.000 doden per jaar” aldus de arts en voormalig McKinsey adviseur William Cortvriendt, die dit aantal berekende in zijn onlangs verschenen boek ‘Maak je niet dik.

‘Overgewicht en obesitas vormen een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en inmiddels zijn 50% van de Nederlandse volwassenen te dik. We weten ondertussen uit vele gepubliceerde onderzoeken dat het door de overheid nog steeds aangeraden vetarme dieet op grote schaal faalt om duurzaam gewicht te verliezen en daarmee dus ook om het door overgewicht veroorzaakte risico op hart- en vaatziekten terug te dringen. De enige manier om dit wel te doen is juist om de overmaat aan koolhydraten te vervangen door volvette producten” (8).  Cortvriendt betoogt verder “dat het derhalve ontnuchterend is dat zowel de overheid, voedingscentrum als de Hartstichting nog steeds verzadigde vetten ontraden zoals die voorkomen in avocado’s, eieren, noten, vis, volvette zuivelproducten en olijfolie en daarentegen adviseren halfvolle en magere producten te consumeren inclusief dagelijks koolhydraten in de vorm van brood, rijst, aardappelen en pasta”.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “Verkeerd voedingsadvies overheid en hartstichting grotendeels verantwoordelijk voor forse stijging hartproblemen”

 1. Tja de langst levende populaties op deze planeet eten altijd nog een high carb dieet, met een vetpercentage van tot wel 6%…. Foei.
  Je lesst nog steeds de verkeerde onderzoekjes jurgen. Zelfs arnold schwarzenegger zegt nu dat mensen beter plantaardig kunnen eten, voor het milieu weliswaar, maar voor ieders gezondheid is het ook geen slecht idee

  • Wat wil je hiermee zeggen? Van de ene kant spreek je over ‘de langst levende populaties met een high carb dieet met een vet percentage van wel 6%’ en van de andere kant over het idee dat plantaardig eten beter zou zijn. Wat bedoel je nu eigenlijk? (de man van het artikel heet trouwens Juglen…)

 2. Vooral in Nederland is de consumptie van verkeerde vetten m.n. in de vorm van transvetten en geoxideerde vetten veel te hoog. Het verband tussen transvetten en hart- en vaatziekten is zo overduidelijk dat bv. Denemarken sinds 2003 transvetten sterk aan banden heeft gelegd. In Nederland loopt bv. De Hartstichting doodleuk reclame te maken voor Becelprodukten welke een overdaad aan transvetten bevatten. Geoxideerde vetten ontstaan mn. door het te sterk verhitten van onverzadigde vetten (ook olijfolie) zoals bij frituren, welke leiden tot verhoging van het ‘small particle’-LDL wat op lange termijn weer leidt tot ‘plaque’ in de aders. Verzadigde vetten zoals kokosolie kunnen wel verhit worden tot frituurtemperaturen zonder dat de moleculaire structuur verandert.

  • Dit verhaal wordt naar mijn idee bevestigd door het aantal frites- en shoarma/pizza zaken (bij mij in de straat 4 op een afstand van 100m) Bovendien het overmatige suikergebruik èn het simpele feit dat men te veel eet.

 3. De grote bedrijven nemen het steeds meer over , het gaat alleen om de CENTEN .
  Maar ook deze rakkers kunnen met hun leugens een hartkwaal krijgen , ze zitten alleen in hoofd en het hart wordt niet gevoed .
  DENK MET JE HART EN VOEL MET JE HOOFD dan kan er een ommezwaai komen.
  Dank aan Juglen die het zo zorgvuldig voor ons opvolgt .

Reacties zijn gesloten.