Het RIVM en de hartstichting waarschuwen vandaag voor een tsunami aan hart- en vaatziekten vanwege rookgedrag, gebrek aan beweging, hoge bloeddruk en overgewicht. Onderzoek wijst echter uit dat een flink deel van deze toename te wijten is aan een hardnekkig verkeerd voedingsadvies van zowel de overheid als de hartstichting zelf.
Sinds het einde van de jaren zeventig hebben overheden vet in onze voeding in de ban gedaan ten gunste van meer koolhydraten vanwege de veronderstelling dat de door vetophopingen dichtgeslibde bloedvaten werden veroorzaakt door te vette voeding. Het was de tijd van de introductie van de vetarme, vetvrije, magere en light producten. Echter nagenoeg onmiddellijk nadat we vetten vervingen door meer koolhydraten explodeerde de toename van vetzucht en diabetes type 2. Hoewel in latere instantie het advies om vet te beperken werd genuanceerd tot vermindering van de ongezond geachte verzadigde vetten bleven overgewicht en diabetes toenemen.
“Intussen horen we wel beter te weten. Onderzoek wijst uit dat verzadigde vetten helemaal niet ongezond zijn voor hart en bloedvaten (1, 2, 3, 4, 5). Integendeel, indien het voedingsadvies om vetten te vervangen door koolhydraten wordt teruggedraaid blijkt dat daardoor tussen de 15 en 30% minder vroegtijdige hartaanvallen en hartdoden optreden (6, 7). In Nederland gaat het dan al gauw over 6.000 tot 12.000 doden per jaar” aldus de arts en voormalig McKinsey adviseur William Cortvriendt, die dit aantal berekende in zijn onlangs verschenen boek ‘Maak je niet dik’.
‘Overgewicht en obesitas vormen een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en inmiddels zijn 50% van de Nederlandse volwassenen te dik. We weten ondertussen uit vele gepubliceerde onderzoeken dat het door de overheid nog steeds aangeraden vetarme dieet op grote schaal faalt om duurzaam gewicht te verliezen en daarmee dus ook om het door overgewicht veroorzaakte risico op hart- en vaatziekten terug te dringen. De enige manier om dit wel te doen is juist om de overmaat aan koolhydraten te vervangen door volvette producten” (8). Cortvriendt betoogt verder “dat het derhalve ontnuchterend is dat zowel de overheid, voedingscentrum als de Hartstichting nog steeds verzadigde vetten ontraden zoals die voorkomen in avocado’s, eieren, noten, vis, volvette zuivelproducten en olijfolie en daarentegen adviseren halfvolle en magere producten te consumeren inclusief dagelijks koolhydraten in de vorm van brood, rijst, aardappelen en pasta”.