Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van abrikozen

De voedingswaarde van abrikozen

Voedingswaardetabel van abrikozen per 100 gram:

Per 100 g Abrikozen ADH*
kcal 60 3,00%
Kj 252 3,00%
Water (g) 83,2 4,16%
Eiwit (g) 1,4 2,50%
Koolhydraten (g) 11,5 4,42%
Suiker (g) 7,7
Vet (g) 0,4 0,57%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,3 6,57%
A (mg) 0,18 20,00%
B1 (mg) 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,6 3,75%
B5 (mg) 0,24 4,80%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 4 1,33%
B12 (ug)
C (mg) 9 12,00%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 3,3 2,75%
Natrium (mg) 1 0,10%
Kalium (mg) 259 7,40%
Calcium (mg) 16 1,60%
Fosfor (mg) 20 2,50%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,07 7,78%
Selenium (ug) 10 18,18%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de abrikoos
Abrikozen zijn kleine, ovale tot ronde vruchten met een gele of oranje kleur. De schil voelt fluweelzacht aan. De abrikoos is een steenvrucht. Dit is een verzamelnaam voor vruchten met een harde pit in de kern. Abrikozen worden nog wel eens verward met perziken of nectarines, maar ze zijn een stuk kleiner en anders van kleur.

Herkomst en groeiwijze
De abrikoos komt oorspronkelijk uit China en is al duizenden jaren oud. De botanische naam, Prunus armeniaca, doet vermoeden dat de abrikoos uit Armenië komt, maar niks is dus minder waar. Wél is daar de grootste abrikozenboomgaard te vinden. De abrikoos groeit aan een struik of boom. Wanneer we de plant haar gang laten gaan, kan deze wel 10 meter hoog worden. Dit komt de productie niet ten goede, vandaar dat zulke hoge abrikozen weinig voorkomen. De meeste bomen geven eens in de drie jaar vruchten.

Verkrijgbaar
Abrikozen worden zowel vers als gedroogd en in blik of glas verkocht. In Nederland worden abrikozen niet commercieel geteeld vanwege de geringe opbrengst. Abrikozen hebben een warm, ietwat droog klimaat nodig. De meeste abrikozen in onze winkels komen daarom uit Griekenland, Italië en Spanje. Abrikozen zijn jaarrond verkrijgbaar, maar de lekkerste verse exemplaren koop je in de zomermaanden. In de winterperiode komen de vruchten vaak uit Zuid-Afrika.

Bewaren
Als je abrikozen koopt, moeten ze vooral aromatisch ruiken en er gaaf en glad uitzien. Harde abrikozen zijn (nog) niet lekker. Wacht tot je de vrucht zachtjes kunt induwen en de pit gemakkelijk loslaat. Dan is de vrucht rijp. Abrikozen blijven in de koelkast een dag of 5 goed. Buiten de koelkast een dag of 1 à 3, maar ze smaken dan wel veel beter dan gekoeld.

Toepassing
De schil van de abrikoos is gewoon eetbaar. Halveer de abrikoos door hem rondom de pit door te snijden en hierna van de pit af te draaien. Abrikozen combineren goed met allerlei vleesgerechten, maar ook met geitenkaas, noten en ander gedroogd fruit. Gecombineerd met winterse specerijen maak je van abrikozen heerlijke compote. Of verwerk abrikozen in een zomerse salade, in Arabische gerechten, in een Marokkaanse tajine of eet hem gehalveerd als voorgerecht of als tussendoortje met een lekkere vulling.

Wist je dat:

  • Turkije 85% van de wereldproductie van gedroogde abrikozen voor haar rekening neemt?
  • Een pluot een kruising is tussen een pruim en abrikoos?
  • Abrikozen rond de pit nootachtiger smaken dan direct onder de schil?
  • Abrikozen een onderdeel zijn van tuttifrutti?
  • Je gedroogde abrikozen zowel gezwaveld of ongezwaveld kan kopen? Abrikozen met zwavel zijn oranje-geel van kleur, ongezwavelde varianten zijn bruin of donkerpaars. Koop bij voorkeur ongezwavelde abrikozen.
  • Gedroogde abrikozen veel vezels bevatten, maar ook erg suikerrijk zijn?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van abrikozen
Abrikozen bevatten meer dan 7 soorten carotenoïden (1), waaronder antheraxantine, luteïne, zeaxanthine en kryptoxanthine. Carotenen ondersteunen de ogen en kunnen het zicht beschermen. Daarnaast zijn abrikozen zeer rijk aan fenolen die ontstekingsremmend werken en het risico op hart- en vaatziekten verminderen (2). De pitten van abrikozen staan al lange tijd in de belangstelling vanwege de mogelijk therapeutische werking bij kanker. Op dit punt spreken verschillende onderzoeken elkaar tegen. Het is daarom beter om terughoudend te zijn en voor andere, meer bewezen therapieën te kiezen (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Fratianni A, Albanese D, Mignogna R, Cinquanta L, Panfili G, Di Matteo M. Degradation of carotenoids in apricot (Prunus armeniaca L.) during drying process. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 2013; 68(3):241-6.

(2) Kan T, Gundogdu M, Ercisli S et al. Phenolic compounds and vitamins in wild and cultivated apricot (Prunus armeniaca L.) fruits grown in irrigated and dry farming conditions. Biol Res. 2014; 47(1):46-.

(3) Pal D, Banerjee S, Ghosh AK. Dietary-induced cancer prevention: An expanding research arena of emerging diet related to healthcare system. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research. 2012;3(1):16-24. doi:10.4103/2231-4040.93561.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.