De voedingswaarde van Amerikaanse kaas

Voedingswaardetabel van Amerikaanse kaas per 100 gram:

Per 100 g / mlAmerikaanse kaasADH*
kcal25712,85%
Kj107312,77%
Water (g)55,52,78%
Eiwit (g)16,1828,89%
Koolhydraten (g)4,081,57%
Suiker (g)8,21
Vet (g)19,527,86%
Verzadigd (g)7,996
E.O.V. (g)3,108
M.O.V. (g)7,536
Omega 6 (g)6,499
Omega 3 (g)0,945
Cholesterol (mg)6
Vezels (g)00,00%
A (mg)00,00%
B1 (mg)00,00%
B2 (mg)0,096,00%
B3 (mg)0,060,38%
B5 (mg)0,357,00%
B6 (mg)0,0271,80%
B11 / Foliumzuur  (ug)82,67%
B12 (ug)0,7125,36%
C (mg)00,00%
D (ug)00,00%
E (mg)2,1521,50%
Vitamine K (ug)36,730,58%
Natrium (mg)1297129,70%
Kalium (mg)1263,60%
Calcium (mg)64964,90%
Fosfor (mg)59674,50%
IJzer (mg)0,688,50%
Jodium (ug)00,00%
Magnesium (mg)103,33%
Koper (mg)0,0262,89%
Selenium (ug)2,95,27%
Zink (mg)0,211,40%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Amerikaanse kaas
Amerikaanse kazen zijn sterk bewerkte, in een fabriek vervaardigde, kaassoorten die vooral worden gebruikt voor de fastfoodindustrie. Hamburgers en kant- en klaar maaltijden zoals de ‘mac and cheese’ worden bijvoorbeeld voorzien van deze kaassoort. Een bekende soort is de Cheddar kaas, die overigens niet van origine uit Amerika komt maar uit een dorpje in Engeland. Cheddar is een typische voorbeeld geworden van massaproductie en de smaak en kwaliteit lopen ver uiteen. Aan Amerikaanse kazen worden smeltzouten toegevoegd om de kaas zachter te maken en gemakkelijk te laten smelten. Voor de bereiding van fastfoodproducten is dit zeer gewenst. Een ander bekend kenmerk van Amerikaanse kazen is de geel-oranje kleur. Deze wordt verkregen door de kleurstof anatto toe te voegen. De soorten zijn altijd gemaakt van koemelk.

Verkrijgbaar
Amerikaanse kazen zijn in elke supermarkt verkrijgbaar en liggen bij de koelafdeling. Op internet vind je een nog breder assortiment. De prijs is het eerste wat opvalt. De kazen zijn, vergeleken met “echte” kaas een stuk goedkoper. Je herkent de kaas aan de doorgaans felle kleur. De kaas heeft vaak een (onnatuurlijke) ronde of vierkante vorm en is vaak al in plakjes verdeeld. Aan de kaas zijn behoorlijk wat onnatuurlijke ingrediënten toegevoegd.

Toepassing
Amerikaanse kaas wordt vooral ingezet bij voeding die in een fabriek gemaakt wordt. Voor thuisgebruik is de soort niet aan te raden. In Nederland zijn er veel kaassoorten verkrijgbaar die een stuk natuurlijker en gezonder zijn. In Nederland zijn weinig kant- en klaar maaltijden met Amerikaanse kaas gemaakt.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: