web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Amerikaanse kaas

De voedingswaarde van Amerikaanse kaas

Voedingswaardetabel van Amerikaanse kaas per 100 gram:

Per 100 g / ml Amerikaanse kaas ADH*
kcal 257 12,85%
Kj 1073 12,77%
Water (g) 55,5 2,78%
Eiwit (g) 16,18 28,89%
Koolhydraten (g) 4,08 1,57%
Suiker (g) 8,21
Vet (g) 19,5 27,86%
Verzadigd (g) 7,996
E.O.V. (g) 3,108
M.O.V. (g) 7,536
Omega 6 (g) 6,499
Omega 3 (g) 0,945
Cholesterol (mg) 6
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0,09 6,00%
B3 (mg) 0,06 0,38%
B5 (mg) 0,35 7,00%
B6 (mg) 0,027 1,80%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8 2,67%
B12 (ug) 0,71 25,36%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 2,15 21,50%
Vitamine K (ug) 36,7 30,58%
Natrium (mg) 1297 129,70%
Kalium (mg) 126 3,60%
Calcium (mg) 649 64,90%
Fosfor (mg) 596 74,50%
IJzer (mg) 0,68 8,50%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,026 2,89%
Selenium (ug) 2,9 5,27%
Zink (mg) 0,21 1,40%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Amerikaanse kaas
Amerikaanse kazen zijn sterk bewerkte, in een fabriek vervaardigde, kaassoorten die vooral worden gebruikt in de fastfoodindustrie. Hamburgers en kant- en klaar maaltijden zoals de ‘mac and cheese’ worden bijvoorbeeld voorzien van deze kaassoort. Een bekende soort is de Cheddar kaas, die overigens van origine niet uit Amerika komt, maar uit een dorpje in Engeland. Cheddar is een typisch voorbeeld geworden van massaproductie en de smaak en kwaliteit lopen ver uiteen. Aan Amerikaanse kazen worden smeltzouten toegevoegd om de kaas zachter te maken en gemakkelijk te laten smelten. Bij de bereiding van fastfoodproducten is dit zeer gewenst. Een ander bekend kenmerk van Amerikaanse kazen is de geel-oranje kleur. Deze ontstaat door de kleurstof anatto toe te voegen. De soorten zijn altijd gemaakt van koemelk.

Verkrijgbaar
Amerikaanse kazen liggen in elke supermarkt op de koelafdeling. Op internet vind je een nog breder assortiment. De prijs is het eerste wat opvalt. De kazen zijn, vergeleken met ‘echte’ kaas, een stuk goedkoper. Je herkent de kaas aan de doorgaans felle kleur. De kaas heeft verder vaak een (onnatuurlijk) ronde of vierkante vorm en is vaak al in plakjes gesneden. Aan de kaas zijn behoorlijk wat onnatuurlijke ingrediënten toegevoegd.

Toepassing
Amerikaanse kaas wordt vooral gebruikt bij voeding die in een fabriek gemaakt wordt. Voor thuisgebruik is deze kaas niet aan te raden. In Nederland zijn er veel kaassoorten te koop die een stuk natuurlijker en gezonder zijn. In Nederland zijn gelukkig weinig kant- en klaar maaltijden met Amerikaanse kaas gemaakt.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: