Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wanneer heb je een eisprong en ben je vruchtbaar?

Wanneer heb je een eisprong en ben je vruchtbaar?

Weten op welke dagen je het meest vruchtbaar bent, kan je kans om zwanger te worden vergroten. De gemiddelde menstruatiecyclus is 28 dagen lang, maar elke vrouw is anders. Er zijn ongeveer 6 dagen tijdens elke menstruatiecyclus waarop je zwanger kunt worden. Dit wordt je vruchtbare periode genoemd.

Hoe kan ik zien wanneer ik ovuleer?
Ovulatie is wanneer een eitje vrijkomt uit een van je eierstokken. Als je wilt uitrekenen wanneer je ovuleert, zijn er een aantal dingen die je kunt gebruiken:

  • de lengte van je menstruatiecyclus – de eisprong vindt meestal plaats zo’n 10 tot 16 dagen voordat je menstruatie begint, dus je kunt misschien wel uitrekenen wanneer je waarschijnlijk een eisprong zult hebben als je een regelmatige cyclus hebt
  • je baarmoederhalsslijm – je kunt natter, helderder en glibberiger slijm opmerken rond de tijd van je eisprong
  • je lichaamstemperatuur – er is een kleine stijging van de lichaamstemperatuur nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, die je misschien met een thermometer kunt waarnemen
  • ovulatievoorspellende kits – de hormoonspiegels stijgen rond de tijd van de eisprong en dit kun je opsporen met ovulatievoorspellende kits die het gehalte hormonen in je plas meten

Gebruik van een combinatie van deze methoden is waarschijnlijk het meest nauwkeurig.

Sommige vrouwen kunnen bij hun eisprong andere symptomen ervaren, zoals een gevoelige borst, een opgeblazen gevoel en lichte buikpijn, maar deze zijn geen betrouwbare manier om de eisprong te voorspellen.

Zwangerschap – vruchtbare dagen herkennen
Vruchtbare dagen zijn de dagen waarop een vrouw de meeste kans heeft om zwanger te worden. Als je probeert zwanger te worden, plannen veel paren geslachtsgemeenschap tussen dag 11 tot 14 van de 28-daagse cyclus van de vrouw. Dit is het moment waarop de eisprong optreedt.

Het is moeilijk om precies te weten wanneer de eisprong zal plaatsvinden. Zorgverleners raden stelletjes die proberen een baby te krijgen aan om seks te hebben tussen dag 7 en 20 van de menstruatiecyclus van de vrouw. Dag 1 is de eerste dag van de menstruatiebloeding. Om zwanger te worden werkt om de andere dag vrijen of om de derde dag vrijen net zo goed als elke dag vrijen.

  • Sperma kan minder dan 5 dagen in het lichaam van een vrouw leven.
  • Een vrijgekomen eicel leeft minder dan 24 uur.
  • De hoogste zwangerschapspercentages zijn gemeld als de eicel en het sperma binnen 4 tot 6 uur na de eisprong samenkomen.

Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, kan een ovulatievoorspellende kit je helpen te weten wanneer je ovuleert. Deze kits controleren op luteïniserend hormoon (LH) in de urine. Je kunt ze zonder recept bij de meeste drogisterijen kopen.

Er zijn verschillende andere methoden om te helpen ontdekken wanneer je de meeste kans hebt om een baby te verwekken.

Opmerking: Sommige glijmiddelen kunnen de conceptie verstoren. Als je probeert zwanger te worden, moet je alle douches en glijmiddelen (ook speeksel) vermijden, behalve die welke speciaal ontworpen zijn om de vruchtbaarheid niet te verstoren. Glijmiddelen mogen nooit als geboortebeperkingsmethode gebruikt worden.

Je baarmoederhalsvocht evalueren
Baarmoederhalsvocht beschermt het sperma en helpt het naar de baarmoeder en de eileiders te bewegen. Het baarmoederhalsvocht verandert als het lichaam van de vrouw zich klaarmaakt om een eicel af te geven. Er zijn duidelijke verschillen in hoe het eruit ziet en aanvoelt tijdens de maandelijkse menstruatiecyclus van de vrouw.

  • Tijdens de menstruatieperiode is er geen baarmoederhalsvocht aanwezig.
  • Als de menstruatie voorbij is, is de vagina droog en is er geen baarmoederhalsvocht meer.
  • Het vocht verandert dan in een kleverige/rubberige vloeistof.
  • Het vocht wordt erg nat/crèmeachtig/wit wat op vertille wijst.
  • Het vocht wordt glibberig, rekbaar, en helder als een eiwit, wat zeker versiertelijk betekent.
  • Na de ovulatie wordt de vagina weer droog (geen baarmoederhalsvocht). Het baarmoederhalsslijm kan meer op dikke kauwgom gaan lijken.

Je kunt je vingers gebruiken om te zien hoe je baarmoederhalsvocht aanvoelt.

  • Zoek het vocht in het onderste uiteinde van de vagina.
  • Tik je duim en eerste vinger tegen elkaar — als het vocht uitrekt terwijl je je duim en vinger uit elkaar spreidt, kan dit betekenen dat de eisprong nabij is.

Je basale lichaamstemperatuur meten
Na je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur en blijft op een hoger niveau gedurende de rest van je ovulatiecyclus. Aan het eind van je cyclus daalt hij weer. Het verschil tussen de 2 fasen is meestal minder dan 1 graad.

  • Je kunt een speciale thermometer gebruiken om je temperatuur ‘s morgens op te nemen voor je uit bed stapt.
  • Gebruik een glazen basale thermometer of een digitale thermometer die tot op een tiende graad nauwkeurig is.
  • Houd de thermometer 5 minuten in je mond of tot hij je meldt dat hij klaar is. Probeer niet te veel te bewegen, want activiteit kan je lichaamstemperatuur iets verhogen.

Als je temperatuur tussen 2 merktekens ligt, noteer dan het laagste getal. Probeer je temperatuur elke dag op hetzelfde tijdstip op te nemen, als dat mogelijk is.

Maak een grafiek en noteer je temperatuur elke dag. Als je een volledige cyclus bekijkt, zul je waarschijnlijk een punt opmerken waarop de temperaturen hoger worden dan in het eerste deel van je cyclus. De stijging is ongeveer 0,2 graden of meer boven de vorige 6 dagen.

Temperatuur is een nuttige indicator van vruchtbaarheid. Na verschillende cycli gecontroleerd te hebben, kun je misschien een patroon zien en je vruchtbaarste dagen identificeren.

Bronnen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.