web
statistics

Wat krijg je te eten als je in het ziekenhuis terecht komt?

Velen gaan naar het ziekenhuis met de intentie om beter te worden. De vraag is of het voedsel dat ze daar serveren je echt beter maakt, of juist zieker. Oordeel zelf…

1. Assen, Wilhelmina Ziekenhuis:
ziekenhuisvoedsel 22Slappe frietjes

2. Nijmegen, UMC Radboud:
ziekenhuisvoedsel 22Margarine, margine en… Margarine!

3. België, Brasschaat, AZ Klina:
ziekenhuisvoedsel 22Het ‘slachtoffer’ zei over deze maaltijd het voglende: Niet te eten. Dit was kerst avond.

4. Alphen aan den Rijn, Alrijne ziekenhuis:
ziekenhuisvoedsel 22Meneer H. de Winter kreeg dit voorgeschoteld. Na afloop meldde hij: Tot zwart doorgekookte slijmerige sperzieboontjes, aardappelpuree en heel vette sukadelap. Hier word je echt ziek van. 1 ster waardering is nog teveel, min 5 komt in de buurt.

5. UMC, Groningen:
ziekenhuisvoedsel 22Frietjes + frietsaus met tot moes gekookte groenten.

6. Nijmegen, UMC Radboud:
ziekenhuisvoedsel 22Dit kreeg Debby de dag na haar borstamputatie. Zelf kan ze er wel om lachen: “Paar dagen na amputatie met reconstructie van borsten was dit mijn eten. Vrienden van mij vroegen al of mijn borsten hergebruikt werden. Dan wil ik niet weten waar die gehaktbal vandaan komt.”

In de rest van de wereld krijg je dit te eten:

1. California, USA:ziekenhuisvoedsel 1Cheeseburger en frietjes.

2. Sydney, Australië:ziekenhuisvoedsel 2Pompoensoep, abrikoos kip, erwten en aardappelpuree.

3. Polen:
ziekenhuisvoedsel 3Een ontbijt van brood, augurk en worst.

4. Richmond, Canada:
ziekenhuisvoedsel 4Zoet en zuur varkensvlees en paksoi.

5. Huddinge, Zweden:
ziekenhuisvoedsel 5Kip curry en een sinaasappel.

6. Massachusetts, USA:
ziekenhuisvoedsel 6Salade, kippensoep met crackers.

7. Seoul, Zuid-Korea:
ziekenhuisvoedsel 7
Dit is van een kinderziekenhuis.

8. Malvern, Australië:
ziekenhuisvoedsel 8Lam tajine met broodjes, fruit en brood.

9. Japan:
ziekenhuisvoedsel 9Bento box met verse groenten, vlees, vis, tempura.

10. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten:
ziekenhuisvoedsel 10Pasta, salade, brood, cake.

11. Penang, Maleisië:

ziekenhuisvoedsel 11Aan de linkerkant, roergebakken kurkuma plakjes kip met rijst en groenten, soep en een appel. En aan de rechterkant, gebraden kip met bloemkool, broccoli en aardappelpuree en spinazie soep.

12. Parijs, Frankrijk:ziekenhuisvoedsel 12Vis voorgerecht, kip en courgette als hoofdmaaltijd, brood en een stuk taart.

13. Maleisië:
ziekenhuisvoedsel 13Kip en noedels.

14. Chennai, India:
ziekenhuisvoedsel 14Curry en chapati.

15. Groot-Brittannië:
ziekenhuisvoedsel 15Minestrone soep, rundvlees en ui taart.

16. Noorwegen:
ziekenhuisvoedsel 16Brood, salade en iets wat lijkt op een hamburger.

17. Johannesburg, Zuid-Afrika:
ziekenhuisvoedsel 17Gepocheerde eieren, worst, tomaat en toast.

18. Tokyo, Japan:
ziekenhuisvoedsel 18Pickles, miso-soep, rijst, en soort kippensoep.

19. Duitsland:
ziekenhuisvoedsel 19Schnitzel, spätzle (bol-noedels), salade, en cake.

20. Jakarta, Indonesië:
ziekenhuisvoedsel 20Noedels, kip, eieren en rijstepap.

21. New York, USA:
ziekenhuisvoedsel 21Zalm pasteitjes met saffraan roomsaus, rijst, pompoen en bananentaart.

Als je meer Nederlandse voorbeelden wilt zien van ziekenhuismaaltijden, of je ziekenhuismaaltijd wil delen, neem dan zeker eens een kijkje op ziekenhuismaaltijden.nl.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

27 gedachten over “Wat krijg je te eten als je in het ziekenhuis terecht komt?”

 1. Hopelijk wordt hier echt een keer iets aan gedaan. Misschien is het ontmoedigingsbeleid beleid om mensen weer snel de deur uit te krijgen. Ik was zelf patiënt bij het Radbout wegens cvs. We kregen meestal stroopwafels en koffie bij de therapie sessies. Tsja…

  • Goed onderwerp Juglen! Ik smokkelde altijd eten mee naar binnen in die paar dagen dat mijn man er lag. Vers gemaakte smoothies, op basis van JuicePlus. Fruit en salades. Luttele uren voor de operatie aan zijn hersentumor het ziekenhuis ontvlucht gelukkig. Met oncologen met rode koppen achter ons aan….waar zit het kankergezwel eigenlijk? Dr. Geerd Rycke Hamer denkt er het zijne van…en ik met hem inmiddels. 5 Biologische Wetten. Kun je daar ook een thema aan wijden? Misschien nog wel belangrijker oorzaak voor wat we “kanker” zijn gaan noemen dan wat we eten.

 2. Heb ruime ervaring met diverse ziekenhuizen en het voer is idd bij allemaal afgrijselijk ! Geef het meestal maar weer terug, te gaar, te droog,niet gaar,te vet,soms niet te herkennen,echt walgelijk !!!Ziekenhuizen in Amersfoort,Dokkum,Heerenveen,Leeuwarden,Harderwijk zulk vies eten !!!

 3. Ah. Eindelijk aandacht daaraan. Ik ben in het verleden wel in ziekenhuizen op bezoek geweest (mij krijg je er echt niet in als ik niks gebroken heb). Wat me altijd al verbaasde waren de saucijzebroodjes in de kiosk na de ingang. Grooooooot en vers! Ik was gek op die dingen maar vroeg me wel altijd het verband met ziekenhuizen af. Of inderdaad de vette worsten, patat en papperig gekookte groenten die mijn vader kreeg.

 4. sommige nutriënten in voeding gaan interactie aan met medicatie. Omdat elke patient anders is en andere medicatie krijgt, is elke patient met ander voedsel beter gebaat. Een ziekenhuis kan onmogelijk 1 op 1 koken voor patienten. Daarom krijgen ze dus platgekookt voedsel? Het vult maar voedt niet en kan dus ook gene interactie aan met medicatie.
  Bijkomend, de medische industrie heeft zieken nodig om geld te verdienen. Als jij weet dat je sneller kan genezen door bepaalde voeding te mijden of net niet, dan zou je minder medicatie nodig hebben en daar snijdt het mes want dan zou de pharma industrie tegen haar eigen winkel werken! Voila

  • Die conclusie – of in ieder geval suggestie – dat ziekenhuizen je bewust via het eten ziek(er) zouden willen maken is wel erg kort door de bocht Arnout. Last van een beetje vervolgingswaan? Of ben je een liefhebber van samenzweringtheorieën.
   Bovendien gooi je ook nog eens ziekenhuizen en de pharma industrie op één grote hoop. Te simplistisch, dus in plaats van lui “voila!” te roepen zou ik eerst maar eens wat meer huiswerk gaan doen.

 5. Nijsmellinge in Drachten was het eten eigelijk beter dan thuis . Het was allemaal even heerlijk, in een woord geweldig goed

 6. Een vriendin bofte. Ze lag op een kamer met mevrouw,waarvan de zoon iedere dag met zelfgekookt eten kwam. Zij kreeg ook. Ik bracht haar zelfgebakken brood,rauwkost en groene thee. Je hebt gewoon het voedsel van het thuisfront nodig.

 7. Hier in Kalispell, Montana, USA krijg je een menu kart en kan je à la carte bestellen. De here dag door. Her wordt Dan very voor je bereid. Echt helemaal te gek zo goed! Toen mijn man in het ziekenhuis lag afgelopen zomer, at ik altijd met hem in her ziekenhuis, omdat het beter was dan in de omliggende restaurants.

  • Oh jee, wat een fouten…dank je wel, iPad, voor de “correcties”. Hier de correcties voor de correcties. Een menu kaart. De hele dag door. Het wordt dan vers voor je bereid. In het ziekenhuis.

 8. Het is inmiddels 5 jaar geleden dat ik regelmatig op de afdeling oncologie in het UMC in Groningen kwam.
  Tijdens mijn bezoek kwam de kar met dranken langs.
  Ik ben me rotgeschrokken!

  Light-frisdranken met aspartaam
  allerlei gewone frisdranken
  koffie/thee met zoetstoffen als wel met suiker

  Niet te geloven, op de afdeling oncologie ruime keuze in kankerverwekkende voeding/dranken.

  Mijn griezel!
  Als je ziek wil worden moet je in het ziekenhuis zijn.

 9. Google eens op Food4care Radboudumc dan zal je zien dat de voedselvoorziening aan het veranderen is en juist op gericht is op wat de patient nodig heeft nokvoorbeeld meerdere kleinere en zeer voedzame hapjes over de dag verdeeld voor bijv AYA patienten.

 10. Heel vroeger in Utrecht in het ziekenhuis gelegen na een zelfmoordpoging. Was academisch ziekenhuis en geloof dat de naam is veranderd. Voor de rest gelukkig nooit in een ziekenhuis. Moet er niet aan denken om in een metalen bed te slapen. Kan dan niet ontspannen. Weet niet zeker of die dingen elektrisch verstelbaar zijn maar daar kan ik dus nog minder tegen. Al dat metaal bevordert het herstel ook al niet; zeker met allerlei elektromagnetische velden rondom, waarbij dat metaal de straling aantrekt.

 11. Ik was een paar keer opgenomen in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam. Ik ben gewend om biologisch, gezond en vers te eten. Dan is het eten daar verschrikkelijk. Maar er lagen wat oudere mensen die er van genoten. Veel beter dan in het verzorgingshuis waar ze woonden. Hoe is het mogelijk?!! Gelukkig bracht mijn man elke avond een heerlijke salade voor me mee zodat ik de prak kon laten staan. Je bent al ziek en dan krijg je eten waarvan je echt niet beter wordt!

 12. Waar maakt iedereen zich druk over , we hebben toch pas op het nieuws gezien dat het krijgen van kanker voor 80 % domme pech is , dus hoezo bestrijdingsmiddelen afwassen , ziekenhuisvoer , niks mis mee , aspartaam , was ook niks mis mee !
  Biolologisch ? onzin , geldverspilling , superfoods ? weer de zoveelste hype om de mensen het geld uit de zakken te kloppen …..
  Beste Juglen , over dit onderwerp zou je een mooi stuk kunnen schrijven : het voortdurend door de media de mensen ontmoedigen om gezond te willen eten , door de mensen in verwarring te brengen , alle goede dingen maar in twijfel te trekken en tegen te spreken door ” geleerden ” die dan in een een of ander praatprogramma hun woordje komen doen , of door middel van krantenberichten , het lijkt wel opzettelijk ! aangestuurd
  door de grote voedselbedrijven , big pharma , en noem zo maar op , of denk ik weer in complottheorieën ….

 13. Ziekenhuis de Gerderse Vallei in Ede heeft een kok, de keuken is 24 uur open en het voedsel wordt vers bereid. Je kunt bestellen Als je honger hebt en de telefonist kijkt dan of je dat voedsel op dat moment wel mag hebben. Gasten mogen – tegen betaling_ mee eten. Ook is dat ziekenhuis bezig met een kennis expertise centrum voor darmkanker waarbij beweging en voeding onderdeel zijn van de behandeling.

 14. Kwam vorig jaar na een val in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam terecht. Daar is de warme maaltijd prima. Met ook twee soorten vers en niet te lang gekookte groente en salade.

 15. Ach…..en als je maagpijn krijgt van het eten, hebben ze in het ziekenhuis wel weer een pilletje !!! leve de chemie en pharmacie
  ……vreemd dat artsen in hun hele opleiding (jaren) maar 2 uur voedingsleer krijgen…..daar gaat het dus al mis.

 16. ik las: ontmoedigingsbeleid: een zo kort mogelijk verblijf i.h. ziekenhuis. uiteraard wil iedereen weer zo spoedig mogelijk naar huis.
  maar zakelijk bekeken, vanuit de onderneming, is dat helemaal niet gunstig! wat hebben een hotel, een ziekenhuis en een gevangenis met elkaar gemeen? jawel…! kamers met bedden!
  lege kamers, lege bedden kosten geld!!! kamers en bedden die bezet zijn, leveren geld op! daar verdient de onderneming geld mee. amerikaanse [vs] gevangenissen [eh…. detentie centra] zijn daar het klassieke voorbeeld van! [tot het al te gek werd… en toen deed obama er iets aan]. een hotel zal het haar gasten zo aangenaam mogelijk maken. dat moet ook voor een zorginstelling gelden. [EN OOK een gevangenis….. ha!] RO[email protected]

  PS.: HET KYOTO UNIVERSITY HOSPITAL [MOCHT IK ZIEK WORDEN…. DAT LIJKT ME WEL WAT!

 17. Ik heb pas een week in het ziekenhuis gelegen. Heg is echt erg met het eten gesteld. Ben op dieet, best wel lastig. Gluten-, lactose- en suikervrij.
  Dat werd echt moeilijk. Ik vroeg om fruit. Was er bijna niet en je moest er om vragen iedere keer. Warm eten: werd aangevoerd met saus en al. En alles kwam uit pakjes en blikjes, waar zoals je weet bijna altijd o.a. suiker in zit. Om maar niet te spreken over alle andere troep. Ik heb daar nooit zo over nagedacht, ben er nogal van geschrokken. Ik was er al wel achter gekomen dat het in zorginstellingen ook zo is. Verschrikkelijk! Als je dus afhankelijk wordt van zo’n zorginstelling, kun je je verdere gezondheid ook wel vergeten. Dan ben je dus ook afhankelijk van de rotzooi die je moet eten als je niet wilt verhongeren. Vreselijk.
  In een ziekenhuis ben je dan meestal maar tijdelijk, maar in een zorginstelling vaak jaren.

  Hoe lang zal dit nog zo doorgaan?

 18. Nu begrijp ik waarom mensen voeding van thuis meenemen op het bezoekuur.
  Wat zou ik graag meedenken bij het samenstellen van de menu’s in een ziekenhuis.
  Als ik de keus had van alle plaatjes ga ik voor de Bento Box uit Japan.

 19. Hoi Juglen, fijn dat je hier aandacht voor vraagt. Echter ik heb hele andere ervaringen :D Ik heb de laatste jaren (helaas) regelmatig in het Ruwaard van Putten ziekenhuis gelegen (ja, ja … het “beruchte”, zelf nooit last gehad) en het eten was uitstekend. Ik mocht zelf kiezen en mijn maaltijden ook zelf samenstellen. Ik kon kiezen voor roomboter, becel of margarine (gebruik geen boter, dus dat was makkelijk) bij elke (brood)maaltijd kon ik ook fruit en groente kiezen. De warme maaltijd kon ik kiezen voor kleine, middelgrote en grote portie. Wat dat betreft alle lof voor RvP.
  Onlangs – nu het Ruwaard alleen nog maar een Medisch Centrum is – het ongenoegen gesmaakt om opgenomen te zijn op de observatie afdeling van het Maasstad; 3 dagen gelegen. Alleen maar broodmaaltijden; geen groente gezien. Fruit was ook schaars. Mijn opmerkingen hierover werden als onbelangrijk afgedaan. Ik kon soep krijgen; je raadt het wellicht al; van die soep uit een zakje waar meer chemie inzit dan dat het in de buurt is geweest van een heerlijk vers getrokken bouillon of soepje. In zo’n groot ziekenhuis zou je toch aandacht voor de voeding verwachten.
  Hippocrates zei het al; laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding. Misschien dat ziekenhuizen en verzorginstellingen daar eens wat meer aandacht aan zouden kunnen besteden!

 20. Mijn ervaringen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven steekt wat diner betreft met kop en schouders boven de gemiddelde ziekenhuisdis uit. Dit is al wel jaren geleden. Hoe het nu is weet ik niet. Wat ik op de betreffende foto’s aantref van de NL ziekenhuizen lijkt verdacht veel op de ‘maaltijd’ die ik onlangs ‘genoot’ met mijn man bij het restaurant Typical Dutch aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam. Volgens mij allang niet meer typical dutch op de bereiding van een paar oude omaatjes na misschien en zeker niet smakelijk/gezond!

 21. Ja, en van al het Ziekenhuis eten wat ik net gezien heb,over de hele wereld bijna, heb ik geen woorden voor. Het is in en intriest wat er in de wereld gebeurt met en over voedsel. Men heeft jammer genoeg {behalve de gene die doordenken} geen respect meer voor voedsel, wat van levens belang is voor de mens + dier! Ik dank ook dat ik onder de genen behoor, die zich wel bewust zijn over voeding! Gelukkig zijn er heel wat mensen die bewust leven, eten en drinken. Gezondheid is de “Allergrootste Schat” en niet de materieele rijkdom! wat men op aarde kan bezitten.

Reacties zijn gesloten.