5 veelbelovende voordelen en toepassingen van zaagbladpalm

De zaagpalm (Serenoa repens of Sabal serrulata), ook wel zaagbladpalm genoemd, is een soort palm uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, Zuid-Europa en Noord-Afrika. De bessen van de plant worden vaak gebruikt in supplementen ter verbetering van de gezondheid van de prostaat en om de hormoonspiegels in evenwicht te brengen en haaruitval bij mannen te voorkomen. Het wordt ook geassocieerd met andere voordelen, waaronder verminderde ontsteking en een verbeterde urinewegfunctie. Hieronder vind je 5 veelbelovende voordelen en toepassingen van zaagpalm.

1. Voorkomt haaruitval
Haaruitval is een veelvoorkomende aandoening die onder andere kan worden veroorzaakt door genetische factoren, bepaalde medische aandoeningen, hormonale veranderingen en het gebruik van medicijnen, zoals stimulerende middelen en bloedverdunners (1). Zaagpalm wordt vaak gebruikt om hormoonspiegels in evenwicht te brengen en haaruitval tegen te gaan. Volgens een overzichtsonderzoek kan zaagpalm de activiteit van 5-alpha-reductase (5α-R) helpen blokkeren, een enzym dat testosteron omzet in een hormoon, DHT (dihydrotestosteron) genaamd, dat verband houdt met haarverlies. Het kan ook haaruitval voorkomen door de opname van DHT in de haarzakjes te verminderen, waardoor het vermogen van DHT om zich te binden aan specifieke hormoonreceptoren afneemt (2). In een onderzoek bleek zaagpalm de haargroei effectief te bevorderen bij 60% van de mannen met mannelijke kaalheid in de leeftijd van 23 tot 64 jaar (3). Een ander onderzoek onder 62 volwassenen toonde aan dat het plaatselijk aanbrengen van zaagpalm gedurende 3 maanden zorgde voor een toename van de haardichtheid met 35% (2).

Kortom: Zaagpalm kan haarverlies voorkomen en de haardichtheid verhogen door verlaging van de niveaus van een bepaald enzym dat samenhangt met aan haarverlies

2. Verbetert de urinewegfunctie
Urinewegsymptomen, die vaak voorkomen bij oudere mannen, kunnen problemen geven zoals incontinentie en moeilijk plassen (4). Zaagpalm kan de urinewegsymptomen verlichten die gepaard gaan met goedaardige (benigne) prostaathyperplasie (BPH) – een aandoening die een vergroting van de prostaatklier veroorzaakt en resulteert in een verminderde urinestroom. Een 12 weken durend onderzoek bij 92 mannen toonde aan dat dagelijkse inname van twee capsules Prostataplex, een mix van kruidensupplementen met zaagpalm, de urinewegsymptomen die verband houden met BPH hielp verbeteren (5). Tevens bleek uit een ander onderzoek bij 85 mannen ouder dan 45 jaar dat tweemaal daags behandeling met 160 mg zaagpalm de lagere-urinewegsymptomen verminderde, de urinestroom verhoogde en de algehele kwaliteit van leven verbeterde na 6 maanden (6). Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of zaagpalm ook de urinewegfunctie in de algemene bevolking kan verbeteren, ook voor mensen zonder prostaatproblemen.

Kortom: zaagpalm kan de urinewegfunctie verbeteren en kan helpen bij de behandeling van urinewegsymptomen veroorzaakt door BPH. Wel is er nog meer onderzoek nodig.

3. Kan de gezondheid van de prostaat ondersteunen
De prostaat is een kleine klier tussen de blaas en de penis bij mannen, die verantwoordelijk is voor het behoud van gezond sperma (7). Sommige onderzoeken suggereren dat zaagpalm de gezondheid van de prostaat kan ondersteunen en kan helpen bij het voorkomen van problemen zoals BPH en prostaatkanker. Volgens een reageerbuisstudie kon extract van zaagpalmbessen de groei van prostaatkankercellen verminderen (8). Een andere reageerbuisstudie toonde aan dat zaagpalm de verspreiding en groei van prostaatkankercellen blokkeerde door uitschakeling van specifieke receptoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker (9). Andere studies bij mensen en dieren geven aan dat het ook effectief kan zijn bij het verminderen van urinewegklachten en ontstekingen die verband houden met BPH (5610). Toch associëren sommige onderzoeken zaagpalm niet met een lager risico op prostaatkanker; zij stellen vast dat het mogelijk niet effectief is bij het verminderen van de symptomen van BPH (111213). Verder hoogwaardig onderzoek is nodig om te bepalen hoe zaagpalm de gezondheid van de prostaat bij mensen kan beïnvloeden.

Kortom: Uit reageerbuisstudies blijkt dat zaagpalm de groei van prostaatkankercellen kan helpen verminderen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de symptomen van BPH, maar er hiervoor is nog geen hard bewijs.

4. Kan ontstekingen verminderen
zaagpalm bevat de antioxidanten epicatechine en methylgallaat – verbindingen die schade aan cellen voorkomen, ontstekingen verminderen en beschermen tegen chronische ziekten (1415). Sommige onderzoeken wijzen uit dat zaagpalm ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben, wat gunstig zou kunnen zijn bij de behandeling van bepaalde aandoeningen. In een onderzoek werd bijvoorbeeld waargenomen dat het toedienen van zaagpalmextract aan muizen met vergrote prostaatklieren zorgde voor afname van de zwelling en van verschillende ontstekingsmarkers, waaronder interleukine 6 (IL-6) (10). Een onderzoek bij zwaarlijvige ratten met BPH wees uit dat zaagpalm ontstekingen kon verminderen en de antioxidantstatus kon verbeteren (16). Hoewel dit veelbelovende resultaten zijn, is er meer onderzoek nodig om te bepalen hoe zaagpalm ontstekingen bij mensen kan beïnvloeden.

Kortom: zaagpalm bevat veel antioxidanten en sommige dierstudies wijzen uit dat het ontsteking remt. Niettemin zijn er meer hoogwaardige studies bij mensen nodig.

5. Kan testosteronniveaus helpen reguleren
zaagpalm wordt vaak gebruikt door mannen die hun testosteronniveau op natuurlijke wijze willen verhogen. Het reguleren van het testosteronniveau kan van invloed zijn op verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder lichaamssamenstelling, zin in seks, gemoedstoestand en cognitie (17). De testosteronspiegels nemen af ​​met de leeftijd, en sommige onderzoeken tonen aan dat lage testosteronspiegels kunnen bijdragen aan aandoeningen zoals hartziekten (18). Zaagpalm zorgt voor verlaging van de activiteit van 5-alfa-reductase – een enzym dat verantwoordelijk is voor het omzetten van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), een ander geslachtshormoon – wat zorgt voor behoud van de testosteronniveaus in het lichaam (19). Een reageerbuisstudie wees uit dat zaagpalmextract ongeveer net zo goed was voor het behouden van de testosteronniveaus als finasteride. Finasteride is een medicijn dat wordt gebruikt om haaruitval en BPH te behandelen door de activiteit van 5α-R te verminderen (20). Een andere studie bij 40 mannen merkte op dat behandeling met zaagpalm de DHT-spiegel met 32% verlaagde na 6 maanden, wat suggereert dat zaagpalm effectief was in het handhaven van de testosteronniveaus (21).

Kortom: Uit reageerbuis- en humane onderzoeken blijkt dat zaagpalm de activiteit kan verminderen van een enzym dat testosteron omzet in DHT, waardoor de testosteronniveaus op natuurlijke wijze behouden blijven.

Vormen en doseringsaanbevelingen
zaagpalm is overal verkrijgbaar in supplementvorm, waardoor het heel makkelijk is om het in je dagelijkse routine in te passen. Het wordt geleverd in capsule-, softgel- en tabletvorm en wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten die de gezondheid van de prostaat helpen verbeteren, zoals pompoenpittenextract (22). Soms is het ook te vinden in de vorm van gemalen, gedroogde of vloeibare extracten of poedervormige thee. Het meeste onderzoek wordt uitgevoerd met zaagpalm in doseringen van 320 mg per dag, vaak verdeeld over twee doses. Soms wordt aangeraden om de supplementen met voedsel in te nemen, wat spijsverteringsproblemen kan helpen verminderen en nadelige bijwerkingen kan voorkomen.

Kortom: zaagpalm is verkrijgbaar in capsule-, softgel- en tabletvorm, in te nemen in een dosis van 320 mg per dag. Het komt ook voor als poeder, of gemalen, gedroogd of vloeibaar extract.

Mogelijke bijwerkingen
zaagpalm wordt over het algemeen als veilig beschouwd; er worden niet veel bijwerkingen mee in verband gebracht. Studies melden hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en obstipatie als enkele van de meest gemelde bijwerkingen (23). Denk er wel om dat zaagpalm niet voor iedereen wordt aanbevolen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten bijvoorbeeld zaagpalm vermijden, omdat dit de hormoonspiegels kan beïnvloeden (24). Omdat het de hormoonspiegels kan veranderen, is zaagpalm mogelijk ook niet geschikt voor mensen die hormoonvervangende therapie of hormonale anticonceptiva gebruiken. Er is meer onderzoek nodig om de mogelijke effecten ervan te evalueren (25). Zaagpalm kan ook een wisselwerking aangaan met bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine of Coumadin, wat het risico op bloedingen kan verhogen (26). Als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt, bepaalde medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan je arts voordat je zaagpalm neemt.

Kortom: zaagpalm kan milde bijwerkingen veroorzaken en mag niet worden gebruikt door mensen die bepaalde medicijnen gebruiken of door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Om te onthouden
zaagpalm is een soort palm die wordt gebruikt om een supplement te produceren dat veel gunstige effecten heeft op de gezondheid. Veelbelovend onderzoek wijst uit dat zaagpalm kan helpen de testosteronniveaus te verhogen, de gezondheid van de prostaat te verbeteren, ontstekingen te verminderen, haaruitval te voorkomen en de urinewegfunctie te verbeteren. Sommige onderzoeken leverden echter gemengde resultaten op over de effectiviteit ervan. Er is aanvullend, grootschalig menselijk onderzoek nodig om te begrijpen hoe zaagpalm de gezondheid kan beïnvloeden (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.