web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van appelsap

De voedingswaarde van appelsap

Voedingswaardetabel van appelsap per 100 gram:

Per 100 g Appelsap ADH*
kcal 46 2,30%
Kj 194 2,31%
Water (g) 88,6 4,43%
Eiwit (g) 0,1 0,18%
Koolhydraten (g) 11,2 4,31%
Suiker (g) 10,5
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g) 0
E.O.V. (g) 0
M.O.V. (g) 0
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 4 0,40%
Kalium (mg) 99 2,83%
Calcium (mg) 8 0,80%
Fosfor (mg) 8 1,00%
IJzer (mg) 0,1 1,25%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 6 2,00%
Koper (mg) 0,01 1,11%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,03 0,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over appelsap
Appelsap is een vruchtensap dat wordt verkregen door het persen van appels. Meestal wordt appelsap behandeld met enzymen en ondergaat het een behandeling met een centrifuge, om zo bepaalde bestanddelen zoals zetmeel en pectine eruit te filteren, waardoor er een helder sap ontstaan. Hierna wordt het appelsap gepasteuriseerd, om het te ontdoen van eventuele schadelijke bacteriën.

Is appelsap gezond?
Appelsap bestaat voor 88% uit water, 11% uit koolhydraten (waarvan 9% suikers) en een te verwaarlozen gehalte aan vezels, eiwit, vet en vitamines. Appelsap is dus vooral een bron van koolhydraten en kan hierdoor de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Het is dan ook uiterst onverstandig om op dagelijkse basis grote hoeveelheden appelsap te drinken. Na ziekte zou je appelsap kunnen gebruiken om te rehydrateren, maar aan te raden is om het dan 50:50 met water te verdunnen. Appelsap bevat plantaardige verbindingen in de vorm van polyfenolen, die je cellen kunnen helpen te beschermen tegen ziektebevorderende oxidatieve stress en ontstekingen. Troebele appelsap (met de pulp er nog in) bevat meer polyfenolen dan helder sap en is dus een gezondere keuze. Het is verstandig om te kiezen voor biologische appelsap, omdat appels regelmatig worden bespoten. Onderzoek toont dan ook aan dat er in appelsap bestrijdingsmiddelen kunnen voorkomen. Appelsap heeft een zuurgraad (pH) van 3,4 en kan daardoor het tandglazuur aantasten. Verstandig is daarom om appelsap te drinken met een rietje.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: