De voedingswaarde van kokkels

Voedingswaardetabel van kokkels per 100 gram:

Per 100 g / mlKokkelsADH*
kcal793,95%
Kj3313,94%
Water (g)78,83,94%
Eiwit (g)13,524,11%
Koolhydraten (g)4,71,81%
Suiker (g)0
Vet (g)0,71,00%
Verzadigd (g)0
E.O.V. (g)0
M.O.V. (g)0
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)00,00%
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Calcium (mg)303,00%
Fosfor (mg)
IJzer (mg)16,2202,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kokkels
Een kokkel is een in zee levende tweekleppige weekdiersoort en valt onder de schelpdieren. Ze leven van plankton en ander in het water zwevend voedsel en worden zo’n 6 cm groot. Ondanks het kleine formaat kunnen kokkels maximaal zo’n 10 jaar oud worden. Aan de ringen op de schelp kan men zien hoe oud deze is. Kokkels zijn wit, geelbruin of bruin van kleur. Jonge exemplaren hebben meer een vlekkenpatroon.

Kokkels worden In Nederlands handmatig opgevist uit de Waddenzee. Deze kokkels dragen het MSC-certificaat. Vroeger gebeurde dit met kotters maar dat is niet meer toegestaan. Kokkels worden voor een groot deel geëxporteerd naar Zuid-Europa waar deze schelpdieren regelmatig op het menu staan.

Verkrijgbaar
Kokkels zijn als diepvriesproduct of als conserven te koop. Vaak niet in de supermarkt, maar bij een vishandel of op de markt. In Mediterrane winkels loop je ook de kans om kokkels tegen het lijf te lopen. Wie liever verse kokkels wilt, kan deze bestelen bij de vishandel. Alleen in Zuid-Europa kom je zeer gemakkelijk aan verse kokkels.

Toepassing
Een bekend Italiaans gerecht met kokkels is de pasta Vongole. Ook de klassieke paella bestaat o.a. uit kokkels. In Zuid-Europa worden kokkels vaak gecombineerd met pastagerechten en andere zeevruchten. Ze worden voornamelijk gekookt of gegaard in een saus. Wanneer de schelp open staat is de kokkel gaar.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: