Voedingswaardetabel van kokkels per 100 gram:
Per 100 g / ml | Kokkels | ADH* |
kcal | 79 | 3,95% |
Kj | 331 | 3,94% |
Water (g) | 78,8 | 3,94% |
Eiwit (g) | 13,5 | 24,11% |
Koolhydraten (g) | 4,7 | 1,81% |
Suiker (g) | 0 | |
Vet (g) | 0,7 | 1,00% |
Verzadigd (g) | 0 | |
E.O.V. (g) | 0 | |
M.O.V. (g) | 0 | |
Omega 6 (g) | 0 | |
Omega 3 (g) | 0 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Vezels (g) | 0 | 0,00% |
A (mg) | ||
B1 (mg) | ||
B2 (mg) | ||
B3 (mg) | ||
B5 (mg) | ||
B6 (mg) | ||
B11 / Foliumzuur (ug) | ||
B12 (ug) | ||
C (mg) | ||
D (ug) | ||
E (mg) | ||
Vitamine K (ug) | ||
Natrium (mg) | ||
Kalium (mg) | ||
Calcium (mg) | 30 | 3,00% |
Fosfor (mg) | ||
IJzer (mg) | 16,2 | 202,50% |
Jodium (ug) | ||
Magnesium (mg) | ||
Koper (mg) | ||
Selenium (ug) | ||
Zink (mg) |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over kokkels
Een kokkel is een in zee levende, tweekleppige weekdiersoort die valt onder de schelpdieren. Ze leven van plankton en ander in het water zwevend voedsel en worden zo’n 6 cm groot. Ondanks dit kleine formaat kunnen kokkels maximaal zo’n 10 jaar oud worden. Aan de ringen op de schelp ze je hoe oud die is. Kokkels zijn wit, geelbruin of bruin van kleur. Jonge exemplaren hebben eerder een vlekkenpatroon.
Kokkels worden In Nederlands handmatig opgevist uit de Waddenzee en dragen het MSC-certificaat. Vroeger gebeurde dit met kotters maar dat is niet meer toegestaan. Kokkels worden voor een groot deel geëxporteerd naar Zuid-Europa waar deze schelpdieren regelmatig op het menu staan.
Verkrijgbaar
Kokkels zijn als diepvriesproduct of als conserven te koop. Vaak niet in de supermarkt, maar bij een vishandel of op de markt. In mediterrane winkels loop je ze ook vaak tegen het lijf. Wie liever verse kokkels wil, kan deze bestelen bij de vishandel. Alleen in Zuid-Europa kom je zeer gemakkelijk aan verse kokkels.
Toepassing
Een bekend Italiaans gerecht met kokkels is de pasta Vongole. Ook in de klassieke paella gaan kokkels. In Zuid-Europa worden kokkels vaak gecombineerd met pastagerechten en andere zeevruchten. Ze worden voornamelijk gekookt of gegaard in een saus. Wanneer de schelp open staat is de kokkel gaar.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: