De voedingswaarde van mandarijnen

Voedingswaardetabel van mandarijnen per 100 gram:

Per 100 gMandarijnADH*
kcal452,25%
Kj1932,30%
Water (g)884,40%
Eiwit (g)0,71,25%
Koolhydraten (g)9,83,77%
Suiker (g)8,2
Vet (g)0,10,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)0,92,57%
A (mg)0,022,22%
B1 (mg)0,076,36%
B2 (mg)0,032,00%
B3 (mg)0,31,88%
B5 (mg)0,00%
B6 (mg)0,0765,07%
B11 / Foliumzuur  (ug)22,67,53%
B12 (ug)00,00%
C (mg)4053,33%
D (ug)0,00%
E (mg)0,33,00%
Vitamine K (ug)0,10,08%
Natrium (mg)10,10%
Kalium (mg)1454,14%
Calcium (mg)252,50%
Fosfor (mg)192,38%
IJzer (mg)0,11,25%
Jodium (ug)0,00%
Magnesium (mg)103,33%
Koper (mg)0,033,33%
Selenium (ug)0,00%
Zink (mg)0,080,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over mandarijnen

Mandarijnen, ook wel clementines genoemd, zijn kleine citrusvruchten en horen in Nederland typisch bij de decembermaand. Rond Sinterklaas en Kerst liggen de winkels er vol mee. Ze lijken op kleine sinaasappels maar zitten losser in de schil en zijn daardoor makkelijk te pellen. Mandarijnen smaken over het algemeen ook zoeter dan sinaasappels.

Soorten

Alhoewel voor de leek alle mandarijnen op elkaar lijken, zit er wel degelijk verschil in. Er bestaan verschillende rassen. De oorsprong van de Mandarijn ligt in China, maar tegenwoordig wordt het fruit in veel werelddelen geteeld. De meest voorkomende zijn de Clementine, Royal, Satsuma, Honey en Kinnows. De verschillen zitten in de dikte van de schil, sappigheid, met of zonder pit en een frisse- tot zeer zoete smaak. De meest populaire mandarijn is de Clementine. De vroegst aangevoerde mandarijn (deze ligt al vanaf oktober in de winkels) is de Satsuma. Een geliefde soort met een friszoete smaak en geen pitten. De meeste mandarijnen in blik zijn ook Satsuma’s.

Herkomst

Mandarijnen komen hoofdzakelijk uit Spanje, Marokko en Italië. Van eind oktober tot ongeveer januari/februari loopt het seizoen. Om de aanvoer het gehele jaar te garanderen worden de citrusvruchten de overige maanden uit Zuid-Amerika (waaronder Mexico) en Zuid-Afrika gehaald.

Verkrijgbaar

Mandarijnen zijn in elke supermarkt verkrijgbaar. Omdat het citrusvruchten zijn, worden ze vaak flink bespoten. Biologische mandarijnen vormen daarom een gezondere keuze. Ze worden ook in blik verkocht. De partjes zijn ontdaan van het velletje (dit gebeurt op chemische wijze) en vaak is er aan het sap suiker toegevoegd.

Let er bij de aankoop op dat de schil van de mandarijn stevig om de vrucht zit, er niet gerimpeld uit ziet of schimmelige plekken (bij de steelaanzet) heeft. Het glanzige laagje is vaak onnatuurlijk en zegt niks over de versheid van de mandarijn.

Bewaren

Mandarijnen zijn citrusvruchten en moeten daarom niet in de koelkast bewaard worden. De vruchten houden wel van een koele, donkere plek en blijven daar maximaal 10 dagen goed.

Toepassing

Mandarijnen zijn natuurlijk lekker om zo te eten maar kunnen ook prima verwerkt worden in allerlei gerechten, van hartig tot zoet. Als fris accent bij het dessert of als decoratie op (kwark)gebak, maar ook in salades. Bijvoorbeeld in combinatie met spinazie, witlof of andijvie. Het fruit combineert ook goed met noten; lekker bij het ontbijt. Je kunt de vruchten ook uitpersen en het sap drinken of gebruiken in marinades.

Weetjes/Wist je dat:

  • Je aan de schil van de mandarijn kunt zien hoe rijp hij is? Hoe losser de schil, hoe rijper de vrucht is. Vaak zijn de partjes dan ook minder sappig.
  • Onrijpe mandarijnen groen van kleur zijn en onder invloed van koude temperaturen oranje kleuren?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van mandarijnen:

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de schillen van mandarijnen kunnen beschermen tegen dementie (1). Eén van de actieve stoffen is volgens hen nobiletine (2). Daarnaast bevatten mandarijnen de flavonoïde naringenine, die tegen ontstekingen kan beschermen (3). Deze laatste stof komt vaker in citrusfruit voor.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

[1] El-Khadragy MF, Al-Olayan EM, Abdel Moneim AE. Neuroprotective effects of Citrus reticulata in scopolamine-induced dementia oxidative stress in rats. CNS & neurological disorders drug targets. 2014; 13(4):684-90.

[2] Nakajima A, Yamakuni T, Haraguchi M. Nobiletin, a citrus flavonoid that improves memory impairment, rescues bulbectomy-induced cholinergic neurodegeneration in mice. Journal of pharmacological sciences. 2007; 105(1):122-6.

[3] Alam MA, Subhan N, Rahman MM, Uddin SJ, Reza HM, Sarker SD. Effect of citrus flavonoids, naringin and naringenin, on metabolic syndrome and their mechanisms of action. Advances in nutrition (Bethesda, Md.). 2014; 5(4):404-17.