De voedingswaarde van shiitake

Voedingswaardetabel van shiitake per 100 gram:

Per 100 g / mlShiitakeADH*
kcal1929.60%
Kj8059.58%
Water (g)12.10.61%
Eiwit (g)2.44.29%
Koolhydraten (g)6.72.58%
Suiker (g)
Vet (g)0.50.71%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)2.57.14%
A (mg)
B1 (mg)0.010.91%
B2 (mg)0.213.33%
B3 (mg)3.823.75%
B5 (mg)1.530.00%
B6 (mg)0.320.00%
B11 / Foliumzuur  (ug)134.33%
B12 (ug)0.13.57%
C (mg)22.67%
D (ug)0.44.00%
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)90.90%
Kalium (mg)3048.69%
Calcium (mg)20.20%
Fosfor (mg)11214.00%
IJzer (mg)0.415.13%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)206.67%
Koper (mg)0.1415.56%
Selenium (ug)5.710.36%
Zink (mg)16.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over shiitake
De shiitake is een zeer bekende paddenstoel in Aziatische landen. Zij beschouwen deze paddenstoel naast lekker ook als geneeskrachtig. Ook in Nederland wint deze donkerbruine paddenstoeltje aan populariteit. De shiitake heeft een sterke smaak en kan verwerkt worden in wokschotels, risotto ’s en soepen. Het behoort naast de champignon tot de meest gekweekte paddenstoelen ter wereld.

Groeiwijze
De paddenstoel groeit op van nature op harde houtsoorten zoals de eik, walnoot en kastanje. In Nederland is het klimaat niet gunstig voor deze paddenstoel om in het wilde te groeien. Wel zijn er een aantal kwekerijen waar het natuurlijk habitat wordt nagebootst. In plaats van natuurlijke boomstammen wordt er ook gebruik gemaakt van een bodem met zaagsel, stro en water.

Verkrijgbaarheid
Er zijn zowel verse- als gedroogde shiitakes verkrijgbaar. Deze laatstgenoemde is nog sterker van smaak omdat het water uit de paddenstoel is onttrokken. Verse shiitakes vind je in elke supermarkt. Voor de gedroogde variant ben bij een speciaalwinkel op het juiste adres. In Italië en Aziatische landen zijn volop gedroogde shiitakes (en andere paddenstoelen) verkrijgbaar.

Bewaren en toepassing
Shiitakes in verse vorm zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogde shiitakes blijven een aantal weken tot maanden goed. De paddenstoelen kunnen zowel in hele vorm als in stukjes aan een gerecht toegevoegd worden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: