web
statistics
Hoofdpagina » Nieuws » Het eten van yoghurt is geassocieerd met een lager sterfterisico

Het eten van yoghurt is geassocieerd met een lager sterfterisico

In een groot onderzoek is gekeken naar het verband tussen het eten van yoghurt en het risico op overlijden. Yoghurt wordt gezien als een gezondere zuiveloptie vanwege goede bacteriën (probiotica) en minder lactose. Het onderzoek bekeek gegevens van 896.871 mensen tussen 18 en 90 jaar oud, gedurende een periode van 6 tot 32 jaar. Uit de resultaten bleek dat mensen die meer yoghurt aten, 7% minder kans hadden om te overlijden door welke oorzaak dan ook, en 11% minder kans om te overlijden door hart- en vaatziekten. Er was geen verband tussen yoghurt eten en het risico op overlijden door kanker.

Een meta-analyse van 17 studies onderzocht het verband tussen yoghurtconsumptie en de kans op overlijden door kanker, hart- en vaatziekten (CVD) en andere oorzaken. De studies hadden samen 896.871 deelnemers (18-90 jaar) en volgden hen tussen 6 en 32 jaar.

Bijna alle studies gebruikten een vragenlijst over voedingsfrequentie om gegevens te verzamelen, behalve één, die een 24-uurs voedseloproep gebruikte. Ze hielden rekening met factoren zoals leeftijd, BMI, lichaamsbeweging, roken en alcoholgebruik. Dertien van de studies waren van hoge kwaliteit.

De onderzoekers keken naar sterfte door alle oorzaken (12 studies), CVD (11 studies) en kanker (12 studies). De resultaten toonden aan dat een hogere yoghurtconsumptie het risico op sterfte door alle oorzaken met 7% en het risico op sterfte door CVD met 11% verlaagde, maar er was geen verband met sterfte door kanker.

Er was geen bewijs dat meer dan 0,5 porties (122 gram) yoghurt per dag extra voordelen bood. Dit kan echter komen doordat er weinig studies waren die naar hogere innames keken (Examine.com).

Originele studie: Tutunchi H, Naghshi S, Naemi M, Naeini F, Esmaillzadeh A. Yogurt consumption and risk of mortality from all causes, CVD and cancer: a comprehensive systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Public Health Nutr. Published online November 9, 2022:1-14.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: