Voedingswaardetabel van Griekse yoghurt per 100 gram:
Per 100 g | Grieks, Vol | ADH* |
kcal | 125 | 6,25% |
Kj | 519 | 6,18% |
Water (g) | 80,5 | 4,03% |
Eiwit (g) | 4,7 | 8,39% |
Koolhydraten (g) | 3,6 | 1,38% |
Suiker (g) | 3,6 | |
Vet (g) | 10 | 14,29% |
Verzadigd (g) | 6,5 | |
E.O.V. (g) | 2,2 | |
M.O.V. (g) | 0,3 | |
Omega 6 (g) | 0,2 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 28,1 | |
Transvet (g) | 0,2 | |
Vezels (g) | 0 | 0,00% |
A (mg) | 0,0106 | 1,18% |
B1 (mg) | 0,02 | 1,82% |
B2 (mg) | 0,15 | 10,00% |
B3 (mg) | 0,3 | 1,88% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,03 | 2,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 11,2 | 3,73% |
B12 (ug) | 0,23 | 8,21% |
C (mg) | 1 | 1,33% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0,3 | 3,00% |
Vitamine K (ug) | 3,3 | 2,75% |
Natrium (mg) | 45 | 4,50% |
Kalium (mg) | 143 | 4,09% |
Calcium (mg) | 129 | 12,90% |
Fosfor (mg) | 101 | 12,63% |
IJzer (mg) | 0 | 0,00% |
Jodium (ug) | 13,8 | 9,20% |
Magnesium (mg) | 12 | 4,00% |
Koper (mg) | 0,01 | 1,11% |
Selenium (ug) | 2 | 3,64% |
Zink (mg) | 0,45 | 3,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over Griekse yoghurt
Griekse yoghurt wordt gezeefd om het grootste deel van de wei te verwijderen, waardoor de yoghurt wat indikt, maar wel de kenmerkende friszure smaak houdt. Gezeefde yoghurt wordt in de Griekse keuken vooral gebruikt als basis voor tzatziki-dip en als nagerecht. In enkele hartige Griekse gerechten wordt ook Griekse yoghurt gebruikt. In Griekenland werd yoghurt traditioneel van schapenmelk gemaakt. Sinds de jaren 70 wordt de yoghurt steeds vaker van koemelk gemaakt.