Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Is het kauwen op kauwgum gezond of ongezond?

Is het kauwen op kauwgum gezond of ongezond?

Kauwgum is over de gehele wereld een veelgebruikt product, met name geliefd om de verfrissende smaak en de mogelijkheid om de mond bezig te houden. Maar is de gewoonte om te kauwen op kauwgum nu gezond of ongezond? In dit artikel zoeken we het uit.

De gezonde effecten van kauwgom kauwen
Kauwgom kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op de gezondheid. Aan de positieve kant kan kauwgom bijdragen aan het behoud van de mondgezondheid door het stimuleren van de speekselproductie, die helpt zuren te neutraliseren en voedseldeeltjes en bacteriën weg te spoelen. Van kauwgom is ook vastgesteld dat het stress vermindert en de stemming verbetert. Bovendien kan het regelmatig kauwen op xylitol kauwgom op lange termijn een preventief effect hebben op tandcariës. Kauwgom kan ook helpen bij het verminderen van een slechte adem. Daarnaast heeft het kauwen op kauwgom volgens sommigen mogelijk nog meer voordelen, waaronder het verbranden van calorieën, het verbeteren van het geheugen, het tegengaan van slaperigheid en het verminderen van misselijkheid. Door kauwgom te kauwen, zou je 11 calorieën per uur verbranden, wat na verloop van tijd kan oplopen. Daarnaast stimuleert kauwgom de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan leiden tot een verbeterd geheugen. Als je je moe voelt, kan het kauwen op kauwgom je helpen om alert te blijven. Bovendien zou kauwgom ook helpen bij het verminderen van misselijkheid, vooral bij reisziekte en ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, vanwege de speekselproductie die het veroorzaakt.

De ongezonde effecten van kauwgom kauwen
Het kauwen op kauwgum heeft een directe impact op het spijsverteringsstelsel. Een belangrijk aspect om te weten is dat het kauwen op kauwgum het lichaam voor de gek houdt. Wanneer we kauwen, denkt ons lichaam dat we voeding eten en begint het spijsverteringsenzymen en maagzuur te produceren. Deze respons is bedoeld om het voedsel te helpen verteren. Echter, bij het kauwen op kauwgum, is er geen voedsel om te verteren, wat kan leiden tot een overproductie van maagzuur. Dit kan leiden tot maagirritatie, maagzuur en zelfs maagzweren.

Onbedoelde luchtinname
Een ander punt om in overweging te nemen is dat het kauwen op kauwgum vaak leidt tot het inslikken van lucht. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, buikpijn en zelfs tot darmklachten. Hoewel dit voor de meeste mensen slechts een tijdelijk ongemak is, kan het bij sommigen ernstig ongemak veroorzaken, vooral bij mensen die vatbaar zijn voor spijsverteringsproblemen.

Andere negatieve effecten van kauwgom kauwen
Kauwgom kauwen kan afleiden bij het leren van woorden, wat nadelig kan zijn voor het leren en het geheugen. Het kan ook vermoeidheid en pijn in de kaakspieren veroorzaken als het langdurig wordt gedaan. Verder is uit sommige onderzoeken gebleken dat kauwgom de door het dieet veroorzaakte thermogenese kan verstoren, het proces waarbij het lichaam calorieën verbrandt om voedsel te verteren. Ten slotte kunnen sommige tandheelkundige materialen niet tegen kauwgom, en kunnen patiënten die kauwgom gebruiken worden uitgesloten van bepaalde tandheelkundige onderzoeken.

Over de ingrediënten in kauwgom
Kauwgom bestaat uit een basis van rubberachtige gom, hars, vulstoffen en andere toevoegingen zoals zoetstoffen en smaakstoffen. Over het algemeen wordt kauwgom als veilig beschouwd, hoewel er steeds meer bewijs is dat ingrediënten zoals BHT, titaandioxide en aspartaam ​ongunstig voor je gezondheid kunnen zijn. Vermijd kauwgom met deze ingrediënten dan ook altijd.

Suikervrije kauwgum en kunstmatige zoetstoffen
Suikervrije kauwgum kan een aantrekkelijke optie lijken voor diegenen die hun suikerinname willen verminderen. Het is echter belangrijk om te weten dat deze kauwgums vaak kunstmatige zoetstoffen bevatten. Sommige hiervan, zoals sorbitol en mannitol, kunnen laxerende effecten hebben wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten, wat kan leiden tot diarree en andere spijsverteringsproblemen. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die vaak voorkomt in suikervrije voedingsmiddelen. Het is zeer controversieel en er wordt beweerd dat het een reeks aandoeningen veroorzaakt, van hoofdpijn tot obesitas tot kanker. Dierstudies hebben aangetoond dat aspartaam chemisch kankerverwekkend is bij knaagdieren en dat prenatale blootstelling aan aspartaam het risico op kanker verhoogt bij nakomelingen van knaagdieren. Suikervrije kauwgoms zijn beter voor de tanden en kunnen zelfs tandbederf voorkomen, vooral die gezoet met xylitol.

Slotwoord
Kauwgum is zonder twijfel een populair product. Echter, het is duidelijk dat ondanks sommige voordelen, zoals het helpen bij mondhygiëne en het verminderen van stress, het kauwen op kauwgum ook enkele negatieve effecten op het spijsverteringsstelsel kan hebben. Hoewel het incidenteel kauwen op een stukje kauwgum waarschijnlijk geen ernstige gezondheidsproblemen zal veroorzaken, kan overmatig gebruik leiden tot een reeks ongewenste bijwerkingen. Het verdient aanbeveling om met mate kauwgom te kauwen en te kiezen voor suikervrije opties om het risico op tandcariës te minimaliseren.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.