web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van chips (paprika & naturel)

De voedingswaarde van chips (paprika & naturel)

Voedingswaardetabel van paprika & naturel chips per 100 gram:

Per 100 g Natural ADH* Paprika ADH*
kcal 541 27,05% 536 26,80%
Kj 2253 26,82% 2234 26,60%
Water (g) 1,5 0,08% 4,5 0,23%
Eiwit (g) 6,4 11,43% 6,3 11,25%
Koolhydraten (g) 51,3 19,73% 53,1 20,42%
Suiker (g) 0,5 2,6
Vet (g) 33,5 47,86% 32,3 46,14%
Verzadigd (g) 8,9 8
E.O.V. (g) 17,4 16,9
M.O.V. (g) 5,7 5,9
Omega 6 (g) 5,7 5,8
Omega 3 (g) 0,1 0,1
Cholesterol (mg) 0 0
Transvet (g) 0,1 0,1
Vezels (g) 4,1 11,71% 4 11,43%
A (mg) 0,013 1,44% 0,013 1,44%
B1 (mg) 0,21 19,09% 0,21 19,09%
B2 (mg) 0,08 5,33% 0,08 5,33%
B3 (mg) 3,2 20,00% 3,2 20,00%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,72 48,00% 0,72 48,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 12 4,00% 12 4,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 11 14,67% 11 14,67%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 4,3 43,00% 4,3 43,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 451 45,10% 486 48,60%
Kalium (mg) 1246 35,60% 1286 36,74%
Calcium (mg) 27 2,70% 27 2,70%
Fosfor (mg) 150 18,75% 150 18,75%
IJzer (mg) 2,3 28,75% 2,3 28,75%
Jodium (ug) 4 2,67% 4 2,67%
Magnesium (mg) 60 20,00% 60 20,00%
Koper (mg) 0,22 24,44% 0,22 24,44%
Selenium (ug) 1 1,82% 1 1,82%
Zink (mg) 1,3 8,67% 1,3 8,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over chips
Chips zijn dunne schijfjes gefrituurde aardappel met een knapperige en krokante structuur. Ze worden vaak geserveerd als snack, bijgerecht of voorgerecht. Naturel chips zijn gefrituurd en gezouten, andere smaken worden vervaardigd met verschillende ingrediënten waaronder kruiden, specerijen, kazen en/of andere smaakstoffen. In Amerika spreekt men meestal over potato chips, in Engeland en Ierland weer over crisps.

Geschiedenis
Aardappelchips werden zo’n 150 jaar geleden uitgevonden in New York, door een kok die aardappelen zo dun sneed dat je er dwars doorheen kon kijken. Nu, jaren later, worden aardappelchips in vele landen over de hele wereld gegeten. In de fabriek van Lay’s en Smiths uit Broek op Langedijk komen dagelijks 1 miljoen zakken chips en zoutjes van de band. Vandaag de dag is Lay’s (voorheen Smiths) eigendom van PepsiCo Nederland B.V.. Vroeger was het maken van chips nog handwerk, vandaag de dag gaat bijna alles geheel automatisch, 24 uur per dag.

Hoe worden chips gemaakt?
Volgens de aardappelproducent Ontario Potato verbouwen boeren speciale frietaardappelen die lang van vorm zijn om gemakkelijk doorgesneden te kunnen worden. Deze aardappelen hebben een hoog zetmeelgehalte en een laag suikergehalte, zodat ze van binnen donzig blijven en lichtbruin worden als ze aan de buitenkant worden gebakken. Nadat de aardappelen zijn gerooid, worden ze verkocht aan producent van chips. De aardappelen worden opgeslagen in een temperatuurgecontroleerde omgeving, als dat niet gebeurt dan verandert hun zetmeel in suiker en zal de aardappel kapot gaan. Aardappelen kunnen op deze manier ongeveer 4 maanden worden bewaard. De aardappelen worden gewassen en een machine wrijft de schil eraf en sorteert ze op grootte. De aardappelen gaan via een band naar een snijmachine die ze snel snijdt met een vlijmscherp mes. Sommige aardappelchips worden gesneden door een gekarteld mes. De aardappelschijfjes worden gewassen om het zetmeel te verwijderen dat na het snijden op de rand van de aardappel sijpelt. De aardappelen worden vervolgens in een vat met plantaardige olie gebakken op 190º C. Tijdens het koken verandert het water binnenin de aardappelchips in stoom. De stoom gaat omhoog en de ruimte die het water in het aardappelschijfje innam, wordt vervangen door de olie, waardoor de aardappelchips krokant worden. Wanneer de chips gebakken zijn, wordt het zetmeel in de aardappel bruin en de inspecteurs controleren of de chips de juiste kleur hebben alvorens ze uit de kuip te halen. De chips worden gezouten en op smaak gebracht en in grote containers gedaan, waarna ze worden gewogen en verpakt.

Smaken
De meeste gegeten chips is al ajren de “rode” Naturel, waar alleen zout aan is toegevoegd. Ook de “blauwe” Paprika, dat een beetje zoet is gekruid, doet het al jaren goed. Dan hebben we nog de klassieke Bolognese in groene zak die gekruid is met bekende Italiaanse smaakmakers. De laatste jaren zijn er ook vele nieuw smaken bijgekomen zoals Pickles, Barbecue Ham en Roasted Chicken.

Zijn chips gezond?
Veel populaire chips zijn sterk bewerkt en zitten vol lege calorieën en ongezonde ingrediënten, waaronder toegevoegde suiker en kunstmatige kleurstoffen. De meeste chips bevatten veel natrium, afkomstig van zout. Er zijn ook ongezouten chips verkrijgbaar. Een ander mogelijk gezondheidsrisico in verband met aardappelchips is acrylamide, dat ontstaat wanneer aardappelen bij hoge temperaturen worden gebakken of gefrituurd. Dit wordt zoals reeds vermeld door veel fabrikanten tegenwoordig beter in de gaten gehouden. Daarbij wordt de meeste chips gebakken in zonnebloemolie. Sommigen voedingsdeskundigen betwisten of deze olie wel zo goed is voor de gezondheid op de lange termijn.

Tips om gezondere chips in huis te halen
Als je op zoek bent naar gezonde chips, is het belangrijk om producten te kiezen op basis van hun ingrediënten en voedingswaarde. Over het algemeen geldt, hoe minder ingrediënten hoe beter. De smaakversterkers E621 (soms vermomd als gistextract) is een voorbeeld van een smaakstof die je beter kunt vermijden. Kijk voor chips die niet gemaakt zijn met kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Belangrijk is ook dat er geen toegevoegde suiker in zit. Omdat de meeste chips weinig proteïne en vezels bevatten, is het een goed idee om ze te combineren met een proteïne- en vezelrijke dip, zoals hummus of zwarte bonen dip, om je snack qua voedingswaarde gezonder te maken. Er bestaan ook chips op basis van groente (meestal op basis van rode biet, wortel en pastinaak), kikkererwten, zoete aardappel of groene bakbananen. Deze kunnen een gezonder alternatief vormen. Een andere optie is om te kijken naar chips die gefrituurd zijn in olijfolie. Olijfolie is rijk aan omega 9 in de vorm van oliezuur, dat bekend staat als goed voor hart- en bloedvaten. Chips is nooit iets dat je eet voor je gezondheid, maar als je het eet kun je het beter zo gezond mogelijk maken!

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: