web
statistics

Review: KOOC biologische kant-en-klaar maaltijden aan huis

De afgelopen 100 jaar heeft de westerse mens het drukker en drukker gekregen. Tweeverdieners zijn eerder regel dan uitzondering. Vers koken met pure ingrediënten is er voor velen niet meer bij: want wie geen tijd heeft om te koken, kiest vaak voor ongezonde kant-en-klaar maaltijden of pakjes en zakjes. Dat dit ook anders kan, bewijst KOOC met een uniek en eigenwijs concept.

Speciaal voor deze review ben ik in de wereld gedoken van de kant-en-klaar maaltijden. De meeste kant-en-klaar maaltijden zijn stukken beter dan 10 jaar geleden. Zeker als we kijken naar de gebruikte hoeveelheid suiker en zout, maar helaas bevatten ze toch nog vele discutabele ingrediënten zoals gistextract (E-621), natuurlijke aroma’s en geraffineerde plantaardige vetten (meestal zonnebloemolie).

KOOC doet het anders! De maaltijden van KOOC bevatten nog minder zout en geen discutabele ingrediënten. Ze bevatten zelfs geen lactose en gluten. De maaltijden zijn ook nog eens volwaardig en biologisch. Wat is toch het geheim van KOOC?

Geheime wapen
Het geheime wapen van KOOC blijkt levensmiddelen technoloog Ralph Moorman te zijn. Nou, zo geheim is het ook weer niet, want de maaltijden dragen het logo ‘Inspired by Ralph Moorman’. Ralph weet als doorgewinterde gezondheidsexpert als geen ander hoe het zou moeten. In zijn hormoonfactorconcept horen gluten, zuivel, e-nummers, geraffineerde suiker en zout niet thuis. Velen koks slaan van zo’n lijst op tilt en gaan de uitdaging niet aan. Ralph heeft lef en durft dat wel.

De speerpunten die Ralph en zijn team hebben neergezet zijn:

 • 100% biologische maaltijden
 • Gecertificeerd glutenvrij
 • Vrij van zuivel (dus geen caseïne of lactose)
 • Bevatten geen e-nummers
 • Geen geraffineerde suiker, zout of plantaardige oliën

Op papier zijn de maaltijden dus perfect, maar zijn ze dat ook in de praktijk?

KOOC heeft keuze uit 10 verschillende maaltijden:

 • Lamscurry met bataat en groenten
 • Runderstoofpot met pompoen en wilde rijst
 • Kabeljauw met spinaziepesto en fusilli
 • Kipstoofpot met quinoa en broccoli
 • Zwarte rijstnoedels met groenten, noten en kip
 • Wilde zalm met rode rijst en zeekraal
 • Spaghetti bolognese met rundvlees, paddenstoelen en courgette
 • Vegetarische gado gado met ei en quinoa
 • Vegan groene curry met shiitake en venkel
 • Vegan chili sin carne met bataat en gepofte paprika

Je leest het goed, want er zit niet alleen een vegetarische maaltijd tussen, ook twee veganistische. De veganistische maaltijden zijn recent pas toegevoegd.

De maaltijden
De KOOC-maaltijden wegen allen 500 gram. Ik heb dit opgemeten en in de praktijk blijken ze meestal meer dan 525 gram te wegen. Het fijne bij deze maaltijden is dat het accent op groente ligt en niet op goedkope koolhydraatbronnen zoals vaak wel het geval is. Omdat er gekozen is voor niet-geraffineerde ingrediënten hebben de maaltijden een hoog verzadigingsgehalte. Na het eten van een KOOC-maaltijd zal je niet snel geconfronteerd worden met een plotselinge hongeraanval.

Goede vetten
Hier gaat het bij de reguliere kant-en-klaar maaltijden steevast goed mis. Er wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van geraffineerde plantaardige vetten zoals zonnebloem-, raapzaad- of sojaolie. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten die snel oxideren door hitte. Gelukkig slaat KOOC hier een eigen weg in en doet het anders. De maaltijden bevatten biologische kokosolie of olijfolie. Deze zijn wel geschikt om te verhitten. Roomboter wordt niet gebruikt, om het zuivelvrij te houden.

Voedzaamheid en houdbaarheid
Om de voedingswaarde te behouden worden de groenten gestoomd. Na het klaarmaken worden de maaltijden via moderne technieken snel afgekoeld, zodat smaak en houdbaarheid optimaal blijven. De maaltijden zijn tot een week houdbaar, maar je kunt ze ook invriezen en zo wel maanden bewaren. De houdbaarheid staat netjes op de verpakking vermeld.

De smaak
Deze is dik in orde, maar ik voeg er zelf nog een beetje Keltisch zeezout en olijfolie aan toe. Als ik zelf kook maak ik hier ook altijd rijkelijk gebruik van. Zout kun je altijd naar smaak toevoegen, maar niet meer weghalen. Ik vind het dus een uitstekende keuze van KOOC om zuinig met zout te zijn. Omdat er veel keuze is, kun je volop afwisselen. Hierdoor vervelen de maaltijden niet snel.

De bereiding
De maaltijden kun je volgens de verpakking op verschillende manieren bereiden (de magnetron zit er niet tussen ;). Wel stomen, bakken of in de oven. Zelf bereid ik de maaltijden het liefst in de pan omdat dit het snelste klaar is en het minste afwas geeft. Nog even een tip: ik doe er meestal een kwart kopje water bij. Zo droogt de maaltijd niet uit en stoomt de maaltijd zichzelf gaar wanneer je er de deksel op doet.

De verzending
De verzending verloopt via speciaal gekoeld transport van PostNL. De maaltijden worden op woensdag of vrijdag aan huis bezorgd. Je wordt keurig per mail en SMS op de hoogte gehouden over het exacte aflevermoment. Het aflevermoment geschiedt altijd in de avond tussen 17u – 22u.

De kosten per maaltijd
De maaltijden kosten € 7,95 per stuk, waar dit vorig jaar nog € 8,95 was. Deze zijn dus sinds kort € 1,- goedkoper geworden. Toch is € 7,95 nog steeds iets duurder dan reguliere kant-en-klaar maaltijden, maar deze bevatten vaak slechts 400 of 450 gram in plaats van de 500 gram die de maaltijden van KOOC bevatten. Ook zijn deze maaltijden meestal gebaseerd op goedkope koolhydraten zoals aardappels, witte rijst of tarwe (in de vorm van bv pasta). Als je met één of twee personen gebruik maakt van de KOOC-maaltijden, dan ben je goedkoper uit dan dat je het zelf zou maken. Vanaf 3 of meer personen is het wel voordeliger om zelf te koken. KOOC maaltijden lenen zich dus uitstekend voor kleine huishoudens. Ook wanneer  alles anders loopt dan gepland, heb je met deze maaltijden altijd een gezonde maaltijd achter de hand. KOOC neemt je uiteindelijk veel werk uit handen: je hoeft niet meer te koken, ook bespaart het tijd doordat je minder de deur uit hoeft voor boodschappen. Biologische winkels zijn vaak niet om de hoek, waardoor het verzenden van de maaltijden al gauw rendabel zijn. Om de verzendkosten hoef je het niet te laten…

De verzendkosten
De verzending is pas mogelijk vanaf één gevulde box met 3 maaltijden. Wanneer je tussen de 3 – 5 maaltijden zit, zijn de verzendkosten € 5,99. Bij 6 – 8 maaltijden rekent KOOC € 2,99 voor de verzending en vanaf 9 maaltijden is de bezorging zelfs helemaal gratis. Schematisch ziet het er als volgt uit:

Aantal Prijs
3 – 5 € 5,99
6 – 8 € 2,99
9+ Gratis

Enkele kritiekpunten
Alle maaltijden zijn prima in te vriezen, behalve de zwarte rijstnoedels met groenten, noten en kip. Als je deze na het invriezen opbakt, veranderen de rijstnoedels in iets dat lijkt op snot. Niet invriezen dus. Vanwege het ei kun je de gado gado beter ook niet invriezen, maar vers eten. Naar mijn smaak mag er net wat meer zout in. Met mijn voorraad aan Keltisch zeezout is dat probleem gemakkelijk op te lossen ;) Een ander punt is de verpakking. Het bakje is van aluminium. Hoewel je het bakje kunt verhitten, raad ik het aan om dit niet te doen. Je kunt de maaltijd het beste bereiden in een pan of glazen ovenschaal. Dit is dan geen risico voor je gezondheid omdat de maaltijd dan alleen onverhit in het bakje is geweest. Zie het dus meer als een transportmiddel.

Hoe te bestellen?
Je kunt op elk moment van de week je bestelling op de site van KOOC plaatsen. De koks van KOOC gaan dan daadwerkelijk voor je aan de gang. De maaltijden van KOOC worden twee keer per week vers bereid en direct naar je verstuurd. Om deze reden kent KOOC twee aflevermomenten: op de woensdag of vrijdag.

Korting via aHealthylife
Speciaal voor jou als lezer van aHealthylife heb ik een 25% kennismakingskorting kunnen regelen! Vul tijdens het afrekenen de code ahealthylife25 in en de korting wordt direct verwerkt op de site van KOOC.nl.

Opmerking: Voor deze review ontvang ik geen enkele vergoeding. De review is gebaseerd op mijn ervaring met deze maaltijden en is volledig onafhankelijk.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

21 gedachten over “Review: KOOC biologische kant-en-klaar maaltijden aan huis”

 1. Erg goed idee, maar ik vind het wel een tikkeltje slordig uitgevoerd.

  * Als je naar de ingrediënten kijkt, zie je dat er toch in elk gerecht zonnebloemolie zit. Dat is helemaal niet nodig.
  * Er word niet transparant vertelt hoeveel meervoudig onverzadigde vetzuren in de maaltijd zit. Er staat alleen de hoeveelheid verzadigde vetzuren, terwijl meervoudig onverzadigde vetzuren juist tot de meeste oxidatieve schade lijdt, zeker als je de maaltijd verwarmd.
  * De Spaghetti heeft als hoofdingrediënt mais, erg zonde, er is ook lekkere spaghetti mogelijk dat uit 100% bruine rijst bestaat.

  • Ik denk dat KOOC hier ook meeleest en je feedback zeker zal bespreken. Overigens is niet alle zonnebloemolie slecht. Er is weinig mis met niet-geraffineerde biologische high oleic zonnebloemolie (= omega 9). Ik ben het met je eens dat een spaghetti van maïs niet ideaal is. Ik zal dit even bij ze aankaarten. De pasta maaltijd is net 1 dag uit, dus deze heb ik niet kunnen reviewen. Anders had ik dit zeker bij de kritische punten erbij vermeld…

 2. even een vraag het word ook getransporteerd in een bakje van alluminium, dat komt er dan toch evengoed in…of je het nu verwarmt in een koekepan of niet?

  • Omdat KOOC vers bereid wordt, zit het voedsel er relatief kort in. Bij een Iglo diepvries maaltijd kan het eten wel een half jaar lang in het aluminium bakje zitten, voordat het gegeten wordt. Bij KOOC is dat een kwestie van uren – dagen. Het risico is laag wanneer je het voedsel er niet in verhit volgens chemici: http://www.electrochemsci.org/papers/vol7/7054498.pdf

   Toch gaat mijn voorkeur uit naar een kunststof bakje dat vrij is van weekmakers. Ik zal dit ook kenbaar maken aan KOOC. Wellicht dat ze dit dan in de toekomst kunnen oppakken.

   • Dank je wel Juglen voor deze uitleg. We kijken al naar mogelijkheden voor andere verpakkingen, ook vanuit milieu-oogpunt. Stapje voor stapje wordt het steeds mooier en nóg beter.

 3. Valt er ook aan te geven hoeveel koolhydraten er ongeveer in 1 maaltijd zitten? Ik begrijp dat dit per maaltijd kan verschillen, maar ik eet KHA en wil dus graag weten hoeveel koolhydraten het oplevert.
  ???

  • Op de website en verpakkingen geeft KOOC de hoeveelheid koolhydraten per 100 gram netjes weer.

   Aantal koolhydraten per 100 gram:
   • Lamscurry met bataat en groenten – 9,9 g, waarvan snelle suikers: 1,6 g
   • Runderstoofpot met pompoen en wilde rijst – 13,9 g, waarvan snelle suikers: 1 g
   • Kabeljauw met spinaziepesto en fusilli – 13,6 g, waarvan snelle suikers: 0,7 g
   • Kipstoofpot met quinoa en broccoli – 8,1 g, waarvan snelle suikers: 1,2 g
   • Zwarte rijstnoedels met groenten, noten en kip – 17,0 g, waarvan snelle suikers: 1,8 g
   • Spaghetti bolognese met rundvlees, paddenstoelen en courgette – 12,7 g, waarvan snelle suikers: 2,1 g
   • Wilde zalm met rode rijst en zeekraal – 15,3 g, waarvan snelle suikers: 2,0 g
   • Vegetarische gado gado met ei en quinoa – 9,5 g, waarvan snelle suikers: 2,0 g
   • Vegan groene curry met shiitake en venkel – 13,4 g, waarvan snelle suikers: 1,6 g
   • Vegan chili sin carne met bataat en gepofte paprika – 16,8 g, waarvan snelle suikers: 2,8 g

 4. We hadden o.a. de vegetarische gado gado met ei en quinoa besteld. Prima! Goede smaak! Ga zeker nog een keer bestellen. Makkelijk op te warmen in kk.pan met een beetje kokosolie. Een aanrader.

 5. De wilde zalm met rode rijst geprobeerd. Ik vond er weinig groenten in zitten (en veel rijst).
  Heb nog apart groenten gestoomd bij dit gerecht.

  • Dit was precies wat mij ook opviel bij deze maaltijd. Een stuk of 10 schijfjes wortel, fliebertje zeekraal en héél veel rijst.
   Ook de zonnebloemolie viel mij op bij de ingredienten. Jammer.

 6. Anorexia groente? zat erin. Hopelijk gaan ze ook Paleo achtig dingen maken. Paleo mal is helaas gestopt.

 7. Juglen, wil je aub ook aangeven hoeveel verzadigd en onverzadigd vet er in deze maaltijden zit?

 8. Tot wanneer is jouw 25% kortingscode geldig Juglen? Ik probeer hem in te voeren maar ik krijg de melding dat hij niet geldig is..

  • Was geldig tot 25 mei…. Ik zal dit de volgende keer er even bij vermelden!

 9. Intussen heb ik twee maaltijden gegeten. Runderstoofpot en kipstoofpot.
  De runderstoof bevat pompoenstukjes waarvan er een aantal (een derde) een grijs schilletje heeft dat niet eetbaar is. Dus telkens moest ik deze onder het eten (niet smakelijk) uitspugen.
  Ik heb Kooc hierover gebeld. De reactie was, dat in alle maaltijden pompoenstukjes met schil zitten.
  Nogal inconsequent, want niet alle stukjes in het bakje hebben dit oneetbare grijze schilletje.
  Verder ontbreekt geur en smaak aan deze maaltijden, waardoor het eten niet ‘leeft’.
  Ik mis hierdoor de vreugde die lekker eten met zich meebrengt.,

 10. Was reuze benieuwd en heb ivm de korting 6 maaltijden besteld. Wilde ze aanvankelijk alle apart gaan recenseren. Maar eigenlijk vind ik -als biobourgondische culi- geen enkele maaltijd écht heel lekker. Vind ze vooral klef. Veel te veel rijst e.d. voor mij. De helft daarvan heb ik bij de vogeltjes gekieperd. En inderdaad erg/té weinig groente. En dan heb ik het nog niet over de omstreden zonnebloemolie en de nare pompoenschilletjes. Ook de zalm was niet smakelijk. Lamscurry met bataat en groente vond ik nog het meest te pruimen. Jammer! Het idee is prima. Maar laat ook een goede topkok er eens overheen gaan! Vraag me dus af of je Kooc nu wel of juist niet een dienst hebt bewezen met deze recensie met reactiemogelijkheid ;)

  • Jammer te lezen. Mogelijk dat de kwaliteit door de enorme belangstelling iets is teruggelopen. We hebben verder eigenlijk geen klachten ontvangen (wel veel complimenten). Smaken verschillen denk ik ook. Zelf doe ik er dus wat olijfolie en keltisch zeezout op om het af te maken. Ze zijn erg terughoudend hiermee. Je kunt wel zout zelf toevoegen, maar niet weghalen. Ik weet dat Kooc altijd open staat voor feedback, dus ik raad je aan om je ervaring bij hen neer te leggen. Ze hebben recent weer wat wijzigingen doorgevoerd (meer kruiden en groenten). Kooc kookt in de basis alleen met olijfolie en kokosolie. Er zit inderdaad een piep klein beetje zonnebloemolie als onderdeel van bouillon in enkele maaltijden. Bedenk wel dat het hier gaat om de biologische variant. Het zijn vooral de geraffineerde varianten die bij grote hoeveelheden problemen kunnen geven. Ik zie dat niet zo als een groot probleem, maar een klein verbeterpuntje.

Reacties zijn gesloten.