Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van druivenpitolie

De voedingswaarde van druivenpitolie

Voedingswaardetabel van druivenpitolie per 100 gram:

Per 100 g / ml Druivenpitolie ADH*
kcal 879 43,95%
Kj 3681 43,82%
Water (g)
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 99,5 142,14%
Verzadigd (g) 9,6
E.O.V. (g) 15,8
M.O.V. (g) 69,9
Omega 6 (g) 69,6
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 28,8 288,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over druivenpitolie
Druivenpitolie ontstaat door het uitpersen van de pitten van druiven. Deze bevatten tussen de 6 en 20% olie. Bij de productie van wijn worden de druivenpitten verzameld, gedroogd en vervolgens geperst in een gespecialiseerde perserij. De olie heeft een heldergroene kleur en een vrij neutrale, subtiele smaak. Hierdoor kent het allerlei toepassingen. Druivenpitolie van goede kwaliteit is koudgeperst en mag in de keuken niet worden verhit. Druivenpitolie bevat 60 à 80% meervoudig onverzadigd vet.

Hoewel de olie al eeuwenlang bekend is in Europa, wordt het niet op grote schaal geproduceerd. Dit omdat druivenpitten moeilijker te verwerken zijn en minder olie opbrengen dan olijven of andere zaden en noten.

Verkrijgbaar
Druivenpitolie is niet heel gemakkelijk verkrijgbaar. Je vindt het soms in een gespecialiseerde kook- of delicatessenwinkel. Sommige biologische supermarkten hebben het ook in het assortiment. Op internet is de olie bij verschillende webwinkels te koop. Let erop dat je een koudgeperste variant kiest.

Toepassing
Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak gebruikt als basis voor kruidenolie. Druivenpitolie is lekker in een salade en kan wat verder op smaak gebracht worden met bijvoorbeeld knoflook, rozemarijn, dille en oregano. Overgebleven verse kruiden kunnen ook prima door een dressing met druivenpitolie worden gemengd. Dankzij de neutrale smaak is de olie ook heel geschikt voor zelfgemaakte mayonaise. Gebruik druivenpitolie in ieder geval altijd koud.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.