web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van druivenpitolie

De voedingswaarde van druivenpitolie

Voedingswaardetabel van druivenpitolie per 100 gram:

Per 100 g / ml Druivenpitolie ADH*
kcal 879 43,95%
Kj 3681 43,82%
Water (g)
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 99,5 142,14%
Verzadigd (g) 9,6
E.O.V. (g) 15,8
M.O.V. (g) 69,9
Omega 6 (g) 69,6
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 28,8 288,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over druivenpitolie
Druivenpitolie wordt gemaakt van de pitten van druiven. Deze bevatten tussen de 6 en 20% olie welke gewonnen kan worden door de pitten uit te persen. Tijdens het proces van de wijnmakerij worden de druivenpitten verzameld en naar een speciale druivenpitolieperserij gebracht.
Het heeft een heldergroene kleur en een vrij neutrale, subtiele smaak. Hierdoor kent het allerlei toepassingen. Druivenpitolie van goede kwaliteit is koudgeperst en dient in de keuken niet verhit te worden. Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet.

Hoewel de olie al eeuwenlang bekend is in Europa, wordt het niet op grote schaal geproduceerd. Dit vanwege het feit dat druivenpitten moeilijker te verwerken zijn en minder olie opbrengen dan olijven of andere zaden en noten.

Verkrijgbaar
Druivenpitolie is niet heel gemakkelijk verkrijgbaar. Je vindt het soms in een gespecialiseerde kook- of delicatessewinkel. Sommige biologische supermarkten hebben het ook in het assortiment. Op internet is bij meerdere webwinkels de olie aan te schaffen. Let erop dat je met de koudgeperste variant te maken hebt.

Toepassing
Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Druivenpitolie is lekker in een salade en kan wat verder op smaak gebracht worden door bijvoorbeeld knoflook, rozemarijn, dille en oregano. Verse kruiden die nog zijn blijven liggen kunnen ook prima door een dressing met druivenpitolie gemengd worden. Door de neutrale smaak kan de olie ook worden ingezet in een zelfgemaakte mayonaise. Gebruik druivenpitolie in ieder geval altijd koud.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: