web
statistics

Wat is waterkefir? De voordelen, het gebruik en een recept

Waterkefir is een drank die in de belangstelling staat vanwege de vele gunstige gezondheidseffecten en de sprankelende smaak. Naast het feit dat het vol zit met krachtige probiotica, lijkt het ook de immuniteit te versterken, kankercelgroei te vertragen en de algehele gezondheid te bevorderen. En bovendien kun je het thuis met een paar makkelijke ingrediënten zelf maken. In dit artikel vind je welke gunstige effecten waterkefir heeft en hoe je het kunt maken.

Wat is waterkefir?

Waterkefir is een gefermenteerde, koolzuurhoudende drank die gemaakt wordt met waterkefirkorrels. Men denkt dat waterkefir in de laatste jaren van de 19e eeuw is uitgevonden. In tegenstelling tot gewone kefir, die wordt gemaakt met koeien-, schapen- of geitenmelk, maak je waterkefir met een combinatie van suikerwater en waterkefirkorrels – een bacterie- en gistcultuur met een korrelige structuur. Dit mengsel laat je dan normaal gesproken 24-48 uur fermenteren, wat een probiotische drank oplevert die rijk is aan gunstige bacteriën. Waterkefir is niet alleen heel lekker en makkelijk te maken; het heeft ook een zeer gunstige invloed op de gezondheid en is daarmee een goede aanvulling op een gebalanceerd, voedzaam dieet. Het is ook makkelijk aan te passen aan je eigen smaak.

Kortom: Waterkefir is een drank die gemaakt wordt door suikerwater toe te voegen aan kefirkorrels en dit mengsel 24-48 uur te laten fermenteren.

Rijk aan goede bacteriën

Een van de belangrijkste voordelen van waterkefir is dat het probiotisch is. Probiotica zijn een soort gunstige bacteriën die in de darmen leven en die een cruciale rol spelen in bijna alle aspecten van de gezondheid, van kankerpreventie tot immuunfunctie en nog veel meer (1). Terwijl yoghurt de bekendste vorm van probiotica is in het moderne voedingspatroon, wordt kefir eigenlijk beschouwd als een betere bron, omdat het een grotere variatie aan bacteriën en gisten bevat (2). Volgens sommige onderzoeken zou kefir zelfs tot 56 verschillende stammen van bacteriën en gisten bevatten (3). Een paar van de vaakst voorkomende goede bacteriën in waterkefir zijn onder andere Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus en Leuconostoc (2).

Kortom: Waterkefir is rijk aan probiotica en bevat een goede mix van Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus en Leuconostoc.

Draagt mogelijk bij aan kankerbestrijding

Hoewel het is gebaseerd op laboratoriumstudies, is er onderzoek dat suggereert dat waterkefir zou bijdragen aan het remmen van de groei van bepaalde soorten kanker. Volgens een studie was kefirextract effectief in het blokkeren van de groei van borstkankercellen (4). Andere studies laten tevens een mogelijk effect zien tegen dikkedarmkanker en leukemie (56). Omdat er zoveel probiotica in zitten, kan het ook de immuunfunctie verbeteren en zo bijdragen aan kankerpreventie (7). Er is echter wel meer onderzoek nodig om te achterhalen hoe waterkefir de groei en ontwikkeling van kankercellen bij de mens kan beïnvloeden.

Kortom: Uit in-vitro onderzoek blijkt dat kefirextract zou kunnen bijdragen aan het tegengaan van de groei van bepaalde soorten kanker. Door de probiotica erin zou ook de immuunfunctie versterkt worden, waardoor mogelijk bijgedragen wordt aan kankerpreventie.

Versterking van het immuunsysteem

Dankzij het hoge gehalte aan gunstige bacteriën zou je immuunsysteem versterkt kunnen worden als je dagelijks waterkefir gaat drinken. Studies wijzen uit dat bepaalde probioticastammen het risico op darminfecties zouden kunnen verlagen, de terugkeer van urineweginfecties bij vrouwen kunnen voorkomen en zelfs luchtweginfecties op afstand zouden kunnen houden (8910). Volgens dierstudies kan kefir ontstekingsreacties onderdrukken die worden aangewakkerd door aandoeningen zoals astma (11). Verder werd in een klein, zes weken durend onderzoek met 18 deelnemers vastgesteld dat dagelijks kefir nuttigen kon zorgen voor het onder controle krijgen van ontstekingsactiviteit en optimaliseren van het aantal immuuncellen in het lichaam (12).

Kortom: Waterkefir kan zorgen voor minder ontstekingsactiviteit en een toename van immuuncellen, zodat de immuunfunctie verbetert. Vanwege de probiotische inhoud kan het tevens bijdragen aan verlaging van het risico op bepaalde infecties.

Zuivelvrij en veganistisch

Van oudsher wordt kefir gemaakt met koeien- of geitenmelk gecombineerd met kefirkorrels, wat een dikke, probioticarijke drank oplevert. Maar omdat waterkefir wordt gemaakt met suikerwater, of met zoete vruchten zoals vijgen, dadels of abrikozen, is het een goede optie voor mensen die liever zuivel vermijden, vanwege gezondheidsoverwegingen, dieetvoorschriften of persoonlijke redenen. Vooral wie een zuivelvrij veganistisch dieet aanhoudt is het een perfecte manier om de hoeveelheid probiotica te verhogen en de darmgezondheid te bevorderen, terwijl er geen dierlijke producten voor nodig zijn.

Kortom: In tegenstelling tot de traditionele kefir wordt waterkefir gemaakt met suikerwater, of met gedroogde zoete vruchten zoals vijgen en dadels, waardoor het zuivelvrij is en veganistisch.

Kan bijwerkingen geven bij sommigen

De meeste mensen kunnen goed tegen waterkefir en hebben nauwelijks last van bijwerkingen. Net als bij andere voeding met veel probiotica zijn de vaakst voorkomende bijwerkingen spijsverteringsproblemen zoals opgeblazenheid, misselijkheid, obstipatie en krampen (13). Deze bijwerkingen nemen meestal af als je doorgaat met het gebruik. Je zou je arts kunnen raadplegen voordat je waterkefir drinkt als je een aandoening hebt die je immuunsysteem heeft verzwakt, zoals aids. Hoewel studies meestal aangeven dat probiotica veilig zijn voor deze mensen zijn er ook gevallen bekend waarbij probiotica in verband worden gebracht met een hoger risico op infecties (14).

Kortom: Waterkefir kan bij sommigen wel spijsverteringsklachten geven. Tevens zijn er zorgen geuit omtrent het gebruik van probiotica door mensen die een zwakke immuunfunctie hebben, maar het bewijs is niet eenduidig.

Smaakvol en makkelijk om zelf te maken

Waterkefir is ontzettend smaakvol, waardoor het makkelijker wordt om te genieten van de vele voordelen voor de gezondheid die deze drank met zich meebrengt. De smaak kan verschillen, afhankelijk van vele factoren, maar het wordt vaak omschreven als lichtzoet met een ietsje vlakke nasmaak. Om het zelf te maken kun je 120 ml heet water mengen met 50 gram suiker. Doe dit in een weckpot en roer het mengsel om de suiker op te lossen. Doe er daarna ongeveer 700 ml water bij op kamertemperatuur, samen met de waterkefirkorrels. Doe het deksel op de pot en zet weg op een warm plekje met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden en laat het 24-48 uur fermenteren. De kefirkorrels kunnen daarna gescheiden worden van het mengsel en toegevoegd worden aan een nieuwe hoeveelheid suikerwater (of water met gedroogde vruchten) en het bereide mengsel is dan klaar om te drinken. Je kunt het zo drinken, of bijvoorbeeld vanille-extract, vruchtensap, diepvriesfruit of muntblaadjes toevoegen voor extra frisheid en smaak.

Kortom: Waterkefir is makkelijk zelf te maken en je kunt allerlei ingrediënten toevoegen om het verder op smaak brengen.

Samenvatting:

Waterkefir is een probiotisch drankje dat in verband wordt gebracht met verscheidene gunstige gezondheidseffecten, zoals een betere immuniteit en zelfs bescherming tegen bepaalde soorten kanker. Het is zuivelvrij en veganistisch en zorgt voor een toename van gunstige darmbacteriën en gisten. Tevens is het eenvoudig zelf te maken met suikerwater (of met gedroogde vruchten) en kefirkorrels. Als je meer probiotica aan je voeding wilt toevoegen en je gezondheid wilt verbeteren, dan zou je eens waterkefir kunnen uitproberen (met toestemming vertaald).

Op woensdagavond 15 mei 2019 zal fermentatie expert Christian Weij bij ons in Soest een workshop geven over hoe je zelf kan fermenteren. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij. Klik hier om je aan te melden of voor meer informatie.

Je kunt natuurlijk ook verder lezen in het receptenboek Verrot lekker van Christian Weij:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

15 gedachten over “Wat is waterkefir? De voordelen, het gebruik en een recept”

 1. Vind het recept een beetje teleurstellend. Dacht fijn een nieuw recept om wat variatie aan te brengen. Maar suikerwater en waterkefir is serieus het allersimpelste wat er is ??ik ga maar lekker zelf verder experimenteren ? vind het heel heel fijn dat nu steeds meer mensen bekend beginnen te raken met waterkefir! Gr Petra

 2. Ik las pas dat t afgeraden werd bij candida ivm het hoge gist gehalte. Ik dacht zelf juist dat t positief werkte en verbaasde mij hierover weet jij daar meer van?

 3. Ik lees hier dat je heet water moet gebruiken. Volgens mij is dat niet zo goed omdat de kefir daar niet tegen kan.

 4. Al jaren maak ik het zo: 1 liter water (uit eigen bron, ijskoud), 50 gram rietsuiker, 70 gram korrels, een halve biologische citroen in partjes en 2 gedroogde biologische vijgen. In Frankrijk heet de drank: “Kéfir des Figues”, vanwege de vijgen! 24 Uur op de vensterbank zetten in een gesloten weckpot. Filteren door een plastic zeef en de citroenpartjes uitknijpen. De korrels vermeerderen zich snel, dus ik weeg ze altijd opnieuw af. Overgebleven korrels geef ik weg, of breng ik naar het compostvat. Een nuttig Nederlands boekje ligt hier zelfs in het Frans vertaald in de winkel: “Waterkefir/Melkkefir, Lekker, gezond en zó klaar”. Het broodrecept uit het boekje is een hit! Hier gaat bijna nooit bezoek naar huis zonder korrels en het recept!

 5. Goede kwaliteit kefir, rauwe geitenmelk, 2-3 dagen op kamertemperatuur en een +-100ml voor slapen gaan met wat magnesium erin en klaar is kees. Gezond slaapmutsje en onder het slapen kan het goed opgenomen worden. Doe dit al jaren…

 6. Wat ik vreemd vind is dat er suiker in zit. Hoe kan dat nou gezond zijn als er rietsuiker inzit?

  • De suiker wordt eruit gefermenteerd door de melkzuurbacteriën. Kefir smaakt dan ook zuur en niet zoet.

 7. Graag wil ik reageren,nl een beste vriendin van ons heeft de ziekte van crohn al jarenlang ,maar door het dagelijks drinken van waterkefir kan ze nu weer alles eten en drinken wat voorheen niet kon.Dus voor ons bewezen gezond.En trouwens het bevat ook het onmisbare vitamine C,al dan niet toegevoegd door het fruit.

  • De suiker wordt eruit gefermenteerd door de melkzuurbacteriën. Kefir smaakt dan ook zuur en niet zoet.

 8. Waterkefir geeft bij mij en mijn zussen een enorme verbetering van de darmfunctie. Mijn recept: 100 gr. korrels, 50-60 gram ruwe rietsuiker, 1 ongezwavelde vijg, 2 ongezwavelde dadels, 1/3 tot 1/2 bio of geschilde citroen, 1 l. water totaal. Als eerste los ik de suiker op in 125 ml. heet water en blijf roeren. In de weckpot gaan vervolgens de korrels, 875 ml. koud water en de vruchten en citroen. Als laatste voeg ik het , inmiddels wat afgekoelde, suikerwater toe en roer alles door. Ik laat het 48 uur staan in de keuken, die verwarmd is. Daarna zeef ik en bewaar het in een fles in de koelkast. Wel elke dag de fles even losdraaien ivm met het gistingsproces dat nog een beetje doorgaat. Je kunt de drank 6 weken koel bewaren. NB: geen metaal gebruiken; bvk alles van plastic. Er is op FB een kefirgroep van Lut Ballieul die zeer informatief is. Zij heeft ook boeken geschreven over fermenteren. De groep heet: Water-melkkefir,GBP en andere gefermenteerde voeding BE/NL

 9. Hallo Juglen, Leuk artikel en mooi dat nu eens niet melkkefir, maar waterkefir in het zonnetje gezet wordt! De medische/wetenschappelijke onderbouwing die je vermeld is ook fijn, aangezien velen daar niets over willen/durven vermelden i.v.m. strenge wetgeving op dat punt.

  Alleen mis ik in het recept de hoeveelheid waterkefirkorrels. En juist de verhoudingen i.c.m. de fermentatieduur zijn van belang om er zeker van te zijn dat er van de gebruikte suiker zo min mogelijk restsuikers overblijven. Wijzelf adviseren een verhouding die altijd goed werkt, namelijk: 1 gewichtsdeel waterkefirkorrels, 10 delen water, 1/2 deel suiker en 1/2 deel gedroogde ongezwavelde vruchten (citroen is niet verplicht) en dat dan 2 dagen laten fermenteren. Citroen kan ook achteraf toegevoegd worden. Er kan nog minder suiker gebruikt worden indien er verhoudingsgewijs wat meer vruchten gebruikt worden.

  Verder beschrijf je dat er suikerwater OF vruchten gebruikt kunnen worden. Dat kan, maar er is wel een kanttekening: als je alleen suikerwater gebruikt zit daar voor de kefir nauwelijks mineralen in, terwijl het die uiteindelijk wel nodig heeft. Dat kan op de langere termijn leiden tot slijmvorming. Bij gebruik van alléén maar vruchten (dus geen suiker, maar wel voldoende mineralen) bestaat de kans dat er te weinig vruchten gebruikt worden, waardoor de kefir uitgehongerd, of minder actief wordt. Met goede verhoudingen en liefst een combinatie van suiker en gedroogde vruchten, voorkom je dit soort problemen.

Reacties zijn gesloten.