Zuurkool is gefermenteerde kool en is erg gezond. Het vindt zijn oorsprong in China 2000 jaar geleden. Destijds was fermenteren een veelgebruikte methode om voedselbederf tegen te gaan (1). Zuurkool is binnen veel culturen een populair bijgerecht en smaakmaker geworden. Vooral in Duitsland wordt het veel gegeten. Door het fermentatieproces bevat zuurkool veel voedingsstoffen en biedt het veel meer gezondheidsvoordelen dan verse kool. Dit artikel beschrijft de acht gezondheidsvoordelen van zuurkool en legt stap voor stap uit hoe je het zelf kunt maken.
1. Zuurkool is erg voedzaam
Zuurkool bevat veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een optimale gezondheid. Een portie van 142 gram bevat (2):
- Calorieën: 27
- Vet: 0 gram
- Koolhydraten: 7 gram
- Natrium: 39% van de ADH
- Vitamine C: 35% van de ADH
- Vitamine K: 23% van de ADH
- IJzer: 12% van de ADH
- Mangaan: 11% van de ADH
- Vitamine B6: 9% van de ADH
- Foliumzuur: 9% van de ADH
- Koper: 7% van de ADH
- Kalium: 7% van de ADH
Zuurkool is zo voedzaam omdat het gefermenteerd is. Fermenteren is een proces waarbij micro organismen op de kool de natuurlijke suikers verteren en deze omzetten in kooldioxide en organische zuren. Het fermentatieproces start wanneer de gist en bacteriën die van nature op de kool, je handen en in de lucht aanwezig zijn de natuurlijke suikers omzetten in kooldioxide en organische zuren. Door het fermenteren van kool ontstaat de groei van gunstige probiotica, die ook in producten als yoghurt en kefir zitten (3). Probiotica zijn bacteriën die krachtige gezondheidseffecten hebben. Ze maken de voeding beter verteerbaar, waardoor de darmen vitamines en mineralen erin beter kunnen opnemen (4, 5). Hierdoor is zuurkool voedzamer dan rauwe kool of koolsla. Zuurkool kan in tegenstelling tot kool veel natrium bevatten. Onthoud dit als je op je zoutinname wilt letten.
Kortom: Zuurkool is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. De probiotica helpen je lichaam de voedingsstoffen beter op te nemen.
2. Verbetert je spijsvertering
Je darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd, wat meer dan tien keer zoveel meer is dan het totaal aantal lichaamscellen (6). Zuurkool bevat probiotica, wat goede bacteriën zijn die beschermen tegen gifstoffen en schadelijke bacteriën. Ze verbeteren je spijsvertering en algehele gezondheid (4, 7, 8). Probiotica zoals die in zuurkool kunnen je darmflora herstellen na schade door het gebruik van antibiotica. Dit kan diarree veroorzaakt door antibiotica helpen verminderen of voorkomen (9, 10, 11). Onderzoek toont ook aan dat probiotica winderigheid, een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree en symptomen van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa verminderen (12, 13, 14, 15). De meeste probioticarijke voeding en supplementen bevatten 5 tot 10 miljard kolonievormende eenheden (kve’s) per portie. Eén portie zuurkool bevat 3 miljard kve’s (3). Volgens een aantal niet wetenschappelijke bronnen bevatten sommige soorten zuurkool veel meer dan dat. Verschillende probiotische stammen kunnen ook verschillende voordelen met zich meebrengen. Het consumeren van een variatie aan stammen kan je een breder scala aan voordelen bieden. Wat dat betreft kan zuurkool een voorsprong hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat een portie hiervan tot 28 bacteriestammen kan bevatten (16). Net als de meeste andere gefermenteerde voeding bevat zuurkool ook een variatie aan enzymen, die nutriënten afbreken in kleine, makkelijker te verteren moleculen (4).
Kortom: Zuurkool is een goede bron van probiotica die veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Het bevat ook enzymen die je lichaam helpen voedingsstoffen beter af te breken.
3. Versterkt het immuunsysteem
Zuurkool is een rijke bron van de immuunversterkende probiotica en voedingsstoffen. Om te beginnen kunnen de bacteriën die in je darmen leven een sterke invloed hebben op je immuunsysteem. De probiotica in zuurkool helpen je darmflora verbeteren, die je darmwanden gezond houdt. Een sterkere darmwand helpt voorkomen dat ongewilde stoffen uit je darmen lekken en daarmee een immuunrespons veroorzaken (17, 18, 19, 20). Het behouden van een gezonde darmflora helpt ook de groei van schadelijke bacteriën voorkomen en kan de productie van natuurlijke antilichamen verhogen (21, 22, 23, 24). Bovendien kan het regelmatig consumeren van voeding met probiotica het risico op infecties zoals een verkoudheid of blaasontsteking verminderen (27, 28, 29). Behalve dat het een rijke bron van probiotica is, bevat zuurkool ook veel vitamine C en ijzer, die beide bijdragen aan een gezond immuunsysteem (30, 31, 32, 33). Het verhogen van je vitamine C inname kan vooral helpen om je sneller van een verkoudheid af te helpen (34, 35).
Kortom: Zuurkool is rijk aan probiotica, vitamine C en ijzer, die alle drie bijdragen aan een sterkere weerstand.
4. Kan je helpen af te vallen
Het regelmatig eten van zuurkool kan je helpen af te vallen en op gewicht te blijven. Dat komt gedeeltelijk doordat zuurkool, net als veel andere groenten, caloriearm en vezelrijk is. Vezelrijke diëten helpen je langer te verzadigen, waardoor je vanzelf de dagelijkse calorie inname beperkt (36, 37, 38, 39). Het hoge gehalte aan probiotica kan ook bijdragen aan een slankere lijn. Het is nog niet geheel duidelijk hoe dit komt, maar wetenschappers zijn van mening dat probiotica de hoeveelheid vet die je lichaam opneemt uit voeding kunnen verminderen (40, 41). Verschillende onderzoeken tonen aan dat deelnemers die probioticarijke voeding of supplementen kregen meer gewicht verloren dan degenen die een placebo kregen (42, 43, 44). Een recente studie toont zelfs aan dat deelnemers die probiotica kregen en met opzet werden overvoed 50 procent minder aankwamen dan overvoede deelnemers die een placebo kregen. Dit wijst erop dat een probioticarijk dieet gewichtstoename kan helpen voorkomen (45). Deze resultaten zijn echter niet universeel. Verschillende probioticastammen kunnen verschillende effecten met zich meebrengen. Meer onderzoek is dus vereist om het effect van de probiotica in zuurkool op het gewichtsverlies te bepalen (46, 47).
Kortom: Zuurkool is caloriearm, vezelrijk en het hoge gehalte aan probiotica kan gewichtstoename voorkomen en gewichtsverlies bevorderen.
5. Helpt stress verminderen en de hersenen gezond te houden
Hoewel je humeur kan beïnvloeden wat je eet, is het omgekeerde ook het geval. Wat je eet kan je humeur en hersenfunctie beïnvloeden. Een toenemend aantal onderzoeken vindt een nauw verband tussen je darmen en hersenen. Ze hebben ondervonden dat het type bacterie in je darmen het vermogen heeft om signalen naar je hersenen te sturen, wat invloed heeft op de manier waarop deze functioneren en naar de buitenwereld kijken (48, 49, 50). Gefermenteerde, probioticarijke voeding zoals zuurkool kan bijdragen aan de totstandkoming van een gezonde darmflora, waarvan is gebleken dat deze stress vermindert en gezond is voor de hersenen (51, 52, 53, 54). Zuurkool kan ook goed zijn voor de hersenen doordat het de opname verhoogt van mineralen die het humeur reguleren, waaronder magnesium en zink (48). Dat gezegd hebbende waarschuwen sommige onderzoekers dat stofjes in zuurkool kunnen samenwerken met monoamine oxidase remmers, medicatie die wordt voorgeschreven om depressie, angststoornissen en Parkinson te behandelen (55, 56). Mensen met deze medicatie zouden eerst de huisarts moeten raadplegen alvorens zuurkool op te nemen in het dieet.
Kortom: Zuurkool bevordert een gezonde darmflora en kan de opname van humeur regulerende mineralen verhogen. Dit kan allebei voor minder stress en gezonde hersenen zorgen.
6. Kan het risico op bepaalde vormen van kanker verlagen
Kool, het hoofdingrediënt in zuurkool, bevat antioxidanten en andere gunstige plantenstoffen die het risico op bepaalde vormen van kanker kunnen verlagen. Onderzoekers stellen dat deze stoffen DNA-schade kunnen verminderen, celmutaties kunnen voorkomen en excessieve celgroei die tot de ontwikkeling van een tumor leidt kunnen blokkeren (56, 57, 58). Door het fermentatieproces van de kool kunnen ook bepaalde plantenstoffen ontstaan die prekankercellen helpen vernietigen (59, 60). Bepaalde kankerverwekkende stoffen kunnen kanker veroorzaken nadat deze ‘geactiveerd’ zijn door bepaalde enzymen. Twee recente studies tonen aan dat het sap van kool en zuurkool de ontwikkeling van kanker helpt verminderen doordat de productie van deze activerende enzymen vermindert (61, 62, 63). In een andere studie zagen onderzoekers dat vrouwen die veel kool en zuurkool aten vanaf hun tienerjaren een lager risico hadden op borstkanker. De vrouwen die meer dan drie porties per week namen hadden 72 procent minder risico op borstkanker dan degenen die minder dan 1.5 portie per week aten (64). Een recent onderzoek onder mannen toonde aan dat kool gelijkende effecten had op het risico op prostaatkanker (65). Het aantal onderzoeken is echter beperkt en niet alle onderzoeken kwamen uit op dezelfde resultaten. Meer onderzoek is dus vereist voordat duidelijke conclusies kunnen worden getrokken.
Kortom: Zuurkool bevat gunstige plantenstoffen die de ontwikkeling en spreiding van kankercellen kunnen voorkomen.
7. Kan de hartgezondheid bevorderen
Zuurkool kan bijdragen aan een gezonder hart. Dat komt doordat het een goede hoeveelheid vezels en probiotica bevat, die beide de cholesterolwaarden kunnen helpen verlagen (66, 67, 68, 69). Probiotica zoals die in zuurkool kunnen ook de bloeddruk ietwat verlagen. Mensen lijken de beste resultaten te behalen wanneer zij dagelijks minstens tien miljoen kve’s nemen langer acht weken (70). Bovendien is zuurkool een van de zeldzame plantaardige bronnen van menaquinone, beter bekend als vitamine K2. Vitamine K2 kan het risico op hartziekte helpen verlagen doordat het voorkomt dat calciumafzettingen zich opbouwen in de aderen (71). Bij een zeven tot tienjarig onderzoek was een regelmatige inname van vitamine K2 rijke voeding gelinkt aan 57 procent lager risico op overlijden door hartziekte (72). Bij een ander onderzoek onder vrouwen bleek dat iedere 10 mcg ingenomen vitamine K2 per dag het risico op hartziekte met 9 procent verlaagde (73). Een portie van 150 gram zuurkool bevat ongeveer 6.6 mcg vitamine K2 (74).
Kortom: De vezels, probiotica en vitamine K2 in zuurkool kunnen bijdragen aan lagere cholesterolwaarden, een betere bloeddruk en een lager risico op hartziekte.
8. Draagt bij aan sterkere botten
Zuurkool bevat vitamine K2, die een belangrijke rol speelt in de botgezondheid. Vitamine K2 activeert twee eiwitten die zich aan calcium binden, het belangrijkste mineraal in botten (75, 76). Daarom wordt gesteld dat het kan bijdragen aan sterkere, gezondere botten. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat vitamine K2 gunstig is voor de botten. Bij een driejarig onderzoek onder postmenopauzale vrouwen werd gezien dat degenen die vitamine K2 supplementen namen minder verlies hadden van het botmineraal door ouderdomsslijtage (77). Verschillende onderzoeken hebben eveneens aangetoond dat vitamine K2 supplementen het risico op botbreuken met 60 tot 81 procent verminderde (78). Bij sommige van deze onderzoeken werden echter hoge doses vitamine K2 ingezet. Het is dus niet bekend of de vitamine K2 die je binnenkrijgt door het eten van zuurkool dezelfde effecten met zich meebrengt.
Kortom: Zuurkool bevat vitamine K2, een voedingsstof die voor gezondere, sterkere botten zorgt.
Waar moet je op letten bij het kopen van zuurkool?
Je kunt zuurkool makkelijk vinden in de meeste supermarkten, maar niet alle soorten die er liggen zijn hetzelfde. Let op de volgende dingen als je zuurkool in de winkel koopt:
Vermijd gepasteuriseerde varianten: Kant-en-klare zuurkool is vaak gepasteuriseerd, een proces dat de gunstige probiotica doodt. Gekoelde varianten zijn minder vaak gepasteuriseerd, maar check het label om het zeker te weten.
Vermijd conserveringsmiddelen: Veel zuurkool uit de winkel bevat conserveringsmiddelen die het probiotica gehalte kunnen verlagen.
Vermijd toegevoegde suikers: Zuurkool zou alleen twee basisingrediënten moeten bevatten: kool en zout. Sommige varianten voegen ook wat extra groenten toe, maar vermijd de varianten die suiker of iets anders eraan toevoegen.
Je kunt tot slot ook zelf zuurkool maken.
Kortom: De beste zuurkool uit de winkel is niet gepasteuriseerd en bevat geen toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen.
Hoe maak je je eigen zuurkool?
Zuurkool maken is makkelijk, simpel en goedkoop. Zo doe je het:
Recept zuurkool naturel
Ingrediënten:
1 middelgrote kool
1 eetlepel (15 ml) jodiumvrij zout
2-3 geraspte wortelen (optioneel)
2-3 tenen fijngehakte knoflook (optioneel)
Benodigdheden: Een 1 liter pot voor de zuurkool, een 120 ml pot om het naar beneden te duwen en een weegschaal om je mengsel te wegen.
Bereiding:
- Als je de wortelen en knoflook wilt toevoegen, doe deze in een grote schaal.
- Verwijder de buitenste bladen van de kool, leg de beste hiervan opzij. Snijd de kool in kwarten inclusief hart. Dit maakt het raspen makkelijker.
- Rasp de kwarten van de kool in de schaal met de wortel en knoflook. Het totale gewicht van het mengsel is tot 800 gram, dit past in de 1 liter pot.
- Voeg zout toe en masseer dit in het mengsel gedurende een aantal minuten, totdat de pekel zich onderin de schaal ophoopt.
- Doe het mengsel in een schone 1 liter pot en duw het omlaag om lucht te voorkomen. Giet de resterende pekel in de pot. Lucht in de pot zorgt ervoor dat slechte bacteriën kunnen groeien, dus zorg ervoor dat het mengsel compleet ondergedompeld is.
- Gebruik het koolblad dat je eerder opzij hebt gelegd en snijd het in de grootte van de opening van de pot. Leg deze bovenop het mengsel om te voorkomen dat de groenten gaan drijven.
- Plaats de kleinere pot zonder deksel in de grote pot, bovenop het mengsel. Dit zorgt ervoor dat je mengsel onder de pekel blijft tijdens de fermentatie.
- Plaats de deksel op de 1 liter pot. Dit duwt de kleine pot omlaag, waardoor de groenten ondergedompeld blijven. Laat de deksel een beetje los zitten, zodat de gassen die vrijkomen tijdens de fermentatie eruit kunnen.
- Bewaar op kamertemperatuur en buiten direct zonlicht gedurende 1-4 weken.
Onthoud dat hoe groter je kool is, hoe zoeter en beter je zuurkool zal smaken. Als je niet kunt wachten om je creatie te proeven kun je dit na zeven dagen al doen. Hoe langer je het laat fermenteren, hoe sterker de smaak zal zijn.
Kortom: Volg de bovenstaande stappen om je eigen, goedkope en smaakvolle zuurkool te maken.
Tot slot
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen. Om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen, probeer iedere dag een beetje zuurkool te eten (met toestemming vertaald).
Zelf leren fermenteren?
Als je zelf wilt leren fermenteren van expert Christian Weij, dan is zijn workshop bij ons in Soest misschien wat voor je. Er zijn nog plekken vrij voor woensdagavond 4 oktober, 18 oktober en 1 november. Klik hier voor meer informatie.
Zie voor meer info over fermenteren dit boek: